Tractat de Lausana

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Tractat de Lausana fou firmat a la ciutat de Lausana el dia 24 de juliol de 1923 entre les potències vencedores de la Primera Guerra Mundial i la Gran Assemblea Nacional de Turquia i que servia per revocar el Tractat de Sèvres signat el 1919.

El Tractat de Sèvres, signat l'any 1919 després de la Primera Guerra Mundial consolidava la partició de l'imperi Otomà. Mentre el Regne Unit i França es repartien Palestina, Jordània, el Líban i Síria, a Grècia se li concedia part de la Tràcia i la regió d'Esmirna i a Armènia se li atorgava una important regió al nord-est del país. Arran d'aquest repartiment i per la reducció territorial que patia el país, s'aixecà un fort moviment nacionalista liderat per Mustafa Kemal Atatürk que lluità especialment en contra de l'ocupació grega i armènia.

La lluita entre les tropes nacionalistes d'Atatürk i les tropes gregues conclogué amb l'expulsió de les segones d'Anatòlia. La fundació del nou estat de Turquia a mans d'Atatürk es negà a la signatura del Tractat de Sèvres i reivindicà la formulació d'un nou tractat adequat a la nova situació de superioritat turca.

Així, el novembre de 1922 s'inicià a la ciutat suïssa de Lausana la Conferència de Lausana que aprovaria vuit mesos després el tractat homònim. Per la banda turca el líder de les negociacions fou Ismet Inönü mentre que el representant grec fou Elefthérios Venizelos. El tractat va incloure un conveni per a l'intercanvi de poblacions entre Grècia i Turquia basat en criteris de religió.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tractat de Lausana Modifica l'enllaç a Wikidata