Tragopogon dubius

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTragopogon dubius Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsterales
FamíliaAsteraceae
GènereTragopogon
EspècieTragopogon dubius Modifica el valor a Wikidata
Scop.

L'inflabous (Tragopogon dubius)[1] és una espècie de planta de la família Asteraceae nativa d'Europa meridional i Àsia central i occidental. Encara que s'ha informat la seva presència al Caixmir i l'Índia, les últimes dades indiquen que les mostres d'aquestes àrees poden ser una espècie diferent. T. dubius ha estat introduïda a Amèrica del Nord, on s'ha generalitzat, s'informa de tot el territori continental dels Estats Units amb excepció d'uns pocs a l'extrem sud-est, i totes les províncies del Canadà, excepte Terranova i els territoris del nord.

Característiques[modifica]

Tragopogon dubius és una planta herbàcia anual o a vegades biennal, assolint una alçada de 20 a 60 cm, i de vegades gairebé un metre. Creix generalment en llocs càlids i protegits amb terra humida. La flor és groga i fa de 4-6 cm de diàmetre, floreix a la primavera o principis de l'estiu. Les flors s'obren al matí d'hora i amb freqüència a la tarda. Més tard, la planta forma un cap de la llavor que s'assembla a la de la dent de lleó, però és clarament més gran. Les llavors (aquenis) són de 2-4 cm de llarg, però de pes ploma, pes aproximat de 8 mg cadascuna de mitjana. Hi ha alguna variació natural entre els aquenis centrals i perifèrics en la formació de llavors, amb els perifèrics sent generalment més fosc i més pesat, i que té una major concentració de compostos fenòlics, el que pot millorar el seu potencial de supervivència.

T. dubius és força semblant a la comuna T. pratensis, però té més bràctees i més vistoses darrere de la flor, una característica distintiva del gènere. Encara que no és molt estretament relacionat amb Tragopogon pratensis o T. porrifolius, T. dubius hibrida amb facilitat amb les dues, i a Amèrica del Nord els seus híbrids han donat lloc als híbrids T. mirus i T. miscellus.

A diferència d'altres espècies de Trapogon com Tragopogon porrifolius, T. dubius no és generalment considerada comestible, encara que l'arrel es pot menjar (crua o cuita) i també les tiges joves. No se'n coneixen usos medicinals. És considerada invasora en la majoria dels estats dels EUA i en algunes províncies canadenques com Ontario, Colúmbia Britànica i Alberta.

Referències[modifica]

  1. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 12 maig 2022].
  • Mavrodiev, E. V., Nawchoo, I., Soltis, D. E., & Soltis, P. S. (2006). Molecular data reveal that the allotetraploid Tragopogon kashmirianus Singh, a narrow endemic of Kashmir, is distinct from the North American T. mirus. Poster presented at the conference of the Botanical Society of America.
  • Mavrodiev, E. V., Tancig, M., Sherwood, A. M., et al. (2005). Phylogeny of Tragopogon L. (Asteraceae) based on internal and external transcribed spacer sequence data. International Journal of Plant Sciences, 166, 117-133.
  • Maxwell, C. D., Zobel, A., & Woodfine, D. (1994). Somatic polymorphism in the achenes of Tragopogon dubius. Canadian Journal of Botany, 72, 1282-1288.
  • Soltis, D. E., Soltis, P. S., Pires, J. C., Kovarik, A., Tate, J. A., & Mavrodiev, E. (2004). Recent and recurrent polyploidy in Tragopogon (Asteraceae): cytogenetic, genomic and genetic comparisons. Biological Journal of the Linnean Society, 82, 485-501.

Enllaços externs[modifica]