Usuari:ChandraHelsinky/Infanteria de Marina Brasilera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióChandraHelsinky/Infanteria de Marina Brasilera

La Infanteria de Marina Brasilera (en portuguès: Corpo de Fuzileiros Navais ) és una força integrant de la Marina de Brasil, i la Unitat Militar més aviat equipada de les Forces Armades. Es troba present en tot el territori nacional, tant en el litoral, quant a les regions ribeirinhas de la Amazônia i del Pantanal, actuant en temps de pau en la seguretat de les instal·lacions de la Marina i en l'auxili la poblacions freturoses a través d'accions cívic-socials desenvolupades regionalment pels Districtes Navals. En l'exterior, cela per la seguretat de les ambaixades brasileres a Algèria, Paraguai, Haití i Bolívia. Va participar de tots els conflictes armats de la Història de Brasil.

Història[modifica]

Antecedents: la Brigada Real de la Marina[modifica]

Blindats AAV-7 del cos de fusileros navals brasilers.

La Brigada Real de la Marina va ser l'origen del Cos de Fusileros Navals de Brasil. Creada a Portugal en 28 d'agost de 1797, per Alvará de la reina D. Maria I, va arribar a Rio de Janeiro, el 7 de març de 1808, acompanyant a la família real portuguesa que marxava a l'exili  a Brasil, protegint-se de les amenaces dels exèrcits invasors de Napoleó. Deia el Alvará:

El baptisme de foc dels Fusileros Navals va ocórrer en l'expedició a la Guayana francesa (1808/1809), amb la presa de Cayena, cooperant activament en els combats travats fins a la victòria, garantint per a Brasil l'actual estat de l'Amapá. Aquest mateix any, 1809, D. João Rodrigues Sá i Menezes, Conde de la Anadia, llavors Ministre de la Marina, va determinar que la Brigada Real de la Marina ocupés la Fortalesa de Son José de l'Illa de les Cobres, on fins avui els Fusileros Navals tenen la seva “Caserna-General”.

Després d'ho retorno del Rei D. João VI per a Portugal, un Batalló de la Barallada Real de la Marina va romandre a Rio de Janeiro. Des de llavors, els soldats-mariners van estar presents en tots els episodis importants de la Història de Brasil, com en les lluites per la consolidació de la Independència, en les campanyes del Plata i en altres conflictes armats que es va obstinar el País.

Al llarg dels anys, el Cos de Fuzileiros Navals va rebre diverses denominacions: Batalló d'Artilleria de la Marina de Rio de Janeiro, Cos d'Artilleria de la Marina, Batalló Naval, Cos de Infantaria de Marina, Regimento Naval i finalment, des de 1932, Cos de Fuzileiros Navals (CFN).

Durant la Segona Guerra Mundial, va ser instal·lat un destacament de Fuzileiros Navals a l'Illa de la Trindade, per a la defensa contra un possible establiment de base de submarins enemics i, encara, van ser creades Companyies Regionals al llarg de la costa, que més tard es van transformar en Grupamentos de Fuzileiros Navals. Els combatents anfíbios van embarcar, també, en els principals navilis de guerra de la Marina de Brasil (veure: Brasil en la Segona Guerra Mundial). El Brasil, malgrat conviure pacíficament en la comunitat internacional, pot venir a ser compel·lit a embolicar-se en conflictes generats externament, a causa d'amenaces al seu patrimoni i a interessos vitals, així com en atenció a compromisos assumits al costat d'organismes internacionals, fruit del desig brasiler a assumir una participació activa en el concert de les nacions el segle XXI.

La Marina de Brasil, quota de les Forces Armades amb la responsabilitat de garantir els interessos brasilers en el mar i en àrees terrestres importants per al desenvolupament de les campanyes navals, es troba estructurada com una força moderna, de port compatible amb les actuals possibilitats del País, capaç de dissuadir possibles agressors, afavorint, així, la cerca de solucions pacífiques de les controvèrsies.

Una de les seves tasques és la projecció de poder sobre terra. Para tant, a més del bombardeig naval i aeronaval de la costa, podrà la Marina valer-se dels fuzileiros navals para, a partir d'operacions de desembarqui, controlar quota del litoral que sigui d'interès naval. Aquestes operacions, comunament conegudes com a Operacions Anfíbias, són considerades per molts com sent les d'execució més complexa d'entre totes les operacions militars. Actualment la MB disposa de tropa professional apta a executar, amb rapidesa i eficiència, accions terrestres de caràcter naval, les quals li confereix credibilitat quant a la seva capacitat projecció sobre terra. En la dècada de 1950, el CFN es va estructurar per a ocupació operativa com a Força de Desembarqui, passant a constituir quota de la Marina destinada a les accions i operacions terrestres necessàries a una campanya naval.

A 6 de març de 1958 el Cos de Fuzileiros Navals de la Marina de Brasil va ser fet Oficial de l'Ordre Militar de la Torre i Espasa, del Valor, Lleialtat i Mèrit de Portugal.

Més recentment, els Fuzileiros Navals, com a Observadors Militars de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), van actuar en àrees de conflicte, com El Salvador, Bòsnia, Hondures, Moçambic, Rwanda, Gall dindi i l'Equador.

A Angola, com a Força de Paz, van participar de la Missió de Verificació de les Nacions Unides (UNAVEM-III) amb una Companyia de Fuzileiros Navals i un Pelotão d'Enginyeria. Font web oficial del Cos de fuzileiros Navals del Exercito .

Soldats de la infantaria de la marina en la Amazônia.

El baptisme de foc: la conquesta de Caiena[modifica]

En represàlia per la invasió de Portugal continental, el Príncep-Regenti D. João va ordenar la Invasió de la Guiana Francesa, la capital de la qual, Caiena, va ser conquistada per forces d'aquest destacament i de l'Exèrcit Portuguès a 12 de gener de 1809. L'endemà passat, a 14, va ser hasteada la Bandera Real Portuguesa, solenizando-si aquest acte amb una salva de vint-i-u tirs d'artilleria.

Campanyes històriques[modifica]

Posteriorment, la unitat va estar embolicada en diverses campanyes, com:

  • la Guerra contra Artigas (1816), sent llavors denominada com "Fuzileiros-Mariners";
  • la Guerra de la independència de Brasil (1822-1823), quan era denominada "Batalló d'Artilleria de la Marina";
  • la Guerra de la Cisplatina (1825-agost de 1828);
  • la Guerra dels Farrapos (1835-1845), integrats en l'esquadra de John Pascoe Grenfell;
  • la Guerra contra Oribe i Roses (1851);
  • la Guerra de la Tríplice Aliança (1864-1870), denominada com a "Batalló Naval".

En aquesta última, es va destacar en acció en la batalla del Rierol i en l'episodi conegut com a passatge de Humaitá.

Quan de la proclamação de la República brasilera (1889), el Batalló Naval va formar enfront de la Caserna-general de l'Exèrcit, al costat de les tropes de Deodoro.

La llei nº 1698 de 15 de febrer de 1895 va crear el Cos de Infantaria de la Marina, en substitució al Batalló Naval. En 1924 pel Decret nº 16.171, de 24 de desembre, va passar a denominar-se Regimento Naval.

L'actuació al costat de l'ONU[modifica]

El CFN es destaca en la participació en accions humanitàries promogudes per l'Organització de les Nacions Unides (ONU), en teatres d'operació tan diversos com El Salvador, Bòsnia, Hondures, Moçambic, Rwanda, Angola, Perú, Equador, Timor-Leste, i recentment, a Haití (MINUSTAH).

Mitjans[modifica]

Per complir les seves missions, els fuzileiros són desembarcats de vehicles anfíbios o helicòpters. Para això compten amb el suport del foc naval i/o aeronaval. Una vegada en terra, operen els seus propis mitjans, que inclouen blindats, artilleria de campanya, artilleria antiaèria, enginyeria de combat, comunicacions i guerra electrònica.

Equipament Origen Tipus Versions Quantitat Observacions Imatge
Vehicles Blindats
SK-105 Kürassier  Àustria Àustria Cotxe de Combat SK 105A2
S4KH7FA
16
1
Planejat 22 més per al futur.
M113  Estats Units Estats Units Vehicle blindat de transport de personal M113A1
M125A1
M577A1
XM806I1
M113A1G
24
2
2
1
1
Planejat 42 més per al futur.
Mowag Piranha  Suïssa Vehicle blindat de transport de personal Piranha IIIC 30 Planejat 42 més per al futur (o VBTP-MR Guarani).
AAV-7A1  Estats Units Estats Units Vehicle blindat de transport de personal AAV-7A1
LVTP-7A1
LVTC-7A1
LVTR-7A1
39
9
2
2
Artilleria
ASTRES II  Brasil Brasil Sistema d'artilleria terra-terra ASTRES FN 6 Una bateria ordenada,dues més per al futur.
M114  Estats Units Estats Units obus rebocado M114A1 06 155mm
L118  Regne Unit Regne Unit obus rebocado L118 18 105mm.
Deixen anar K6  Israel Israel Morter K-6A3 6 120mm
M29 mortar  Estats Units Estats Units Morter M29 A1 100 81mm
Brandt  França França Morter Brandt ? 60mm.
Artilleria Antiaèria
Mistralenc  França França Artilleria antiaèria sistema de llançament de míssil MBDA 24
RBS 70  Suècia Suècia Artilleria antiaèria sistema de llançament de míssil MBDA 12
Bofors 40mm L/70  Suècia Suècia Artilleria antiaèria 40 mil·límetres 6 sent repotencializados
Pantsir-S1  Rússia Rússia Artilleria antiaèria S2 0 1 Bateria encomanada.
Radar
Radar Saber  Brasil Brasil Radar 1
Bandvagn 206  Suècia Suècia Radar 1
VANT
Carcara UAV  Brasil Brasil VANT 40
Carcara II  Brasil Brasil VANT 2
Vehicles
Agrale Marruá  Brasil Brasil Vehicle Utilitário 400+
Land Rover Defensar  Regne Unit Regne Unit Vehicle Utilitário 250
Toyota Bandeirante  Brasil Brasil Vehicle Utilitário 270
Unimog  Alemanya Alemanya Camió 228
MBB 1720  Brasil Brasil Camió 200
MBB 1725/42  Alemanya Alemanya Camió 122
MBB LAK1418  Alemanya Alemanya Camió ?
Volvo NL  Suècia Suècia Camió ?

Equipament Individual[modifica]

Equipament Origen Calibre Capacitat del carregador Observacions Imatge
Taurus PT92 Brasil 9mm 17+1 Pistola
Beretta M12  Itàlia Itàlia 9 mm 20, 30 o 40 Subfusell
Mini Uzi  Israel Israel 9 mm 20, 25, 32, 40, 50 Subfusell
M16A2  Estats Units Estats Units 5.56x45 mm 20,30 Carrabina
M16A4  Estats Units Estats Units 5.56x45 mm 20,30 Carrabina
M4A1 Estats Units Estats Units 5.56x45 mm 20,30 Carabina
HECATE II  França França 12,7 x 99 mm OTAN 5, O carregador perllongat 10 Fusell de precisió
Browning M2  Estats Units Estats Units 12,7 x 99 mm OTAN Metralladora
Mk 19  Estats Units Estats Units 40×53 mm Llançagranades
FN MAG  Bèlgica Bèlgica 7.62×51 mm Metralladora
FN Minimi  Bèlgica Bèlgica 5.56x45 mm 100 o 200 municions Metralladora
AT-4  Suècia Suècia 84 mm Armament antitancs
ALAC (Arma Lleu Anticarro)  Brasil Brasil 84 mm Armament antitancs
MSS-1.2  Brasil Brasil Míssil antitancs

El Cos de Fusellers Navals avui[modifica]

Fusellers Navals en entrenament.

Efectius i missió[modifica]

Entrenat com a "Força de Llesta Ocupació", el CFN explica actualment amb prop de 12 mil homes, tots concursats. Professionals en el combat en terra, mar i aire, la missió del CFN és garantir la projecció del poder naval en terra, per mitjà de desembarquis realitzats en conjunt amb navilis i efectius de la Marina. Cobrir climes i paisatges naturals tan diversificades com els pampes del Riu Gran del Sud, el pantanal del Mato Gruix del Sud, la caatinga de la regió Nord-est i la selva amazónica, exigeix un entrenament del més elevat normalitzat, agilidade i versatilidade. D'aquesta manera, existeixen unitats entrenades en tècniques de demolició, accions especials, paracaigudisme, combat en selves, muntanyes i accions helitransportades.

Entrenament[modifica]

Per estar aptes a complir les seves missions, els Fuzileiros Navals passen per un rigorós entrenament físic, amb carreres tots els dies, nits sense dormir, natação, tir pràctic amb armaments diversos, especialment fusells, rapel, patrulles terrestres, patrulles fluviais, primers socors, supervivència en la selva, fast rope, adestramento amb ràdios comunicadors i paranys de guerra, a més de lluita corporal.

Lema[modifica]

El lema del Cos de Fusellers Navals és "ADSUMUS", expressió en latim que, en llengua portuguesa, significa "Aquí estem!"

Homenatge[modifica]

Agrupacions de Fusellers Navals[modifica]

Amb l'excepció del 8º Districte Naval de la Marina de Brasil, tots els altres té un Grupamento de Fuzileiros Navals a ell subordinats.

  • Grupamento de Fuzileiros Navals de Rio de Janeiro, RJ (1º Districte Naval)
  • Grupamento de Fuzileiros Navals de Salvador, BA (2º Districte Naval)
  • Grupamento de Fuzileiros Navals de Nadal, RN (3º Districte Naval)
  • Grupamento de Fuzileiros Navals de Belén, PA (4º Districte Naval)
  • Grupamento de Fuzileiros Navals de Riu Gran, RS (5ºDistricte Naval)
  • Grupamento de Fuzileiros Navals de Ladário, MS (6º Districte Naval)
  • Grupamento de Fuzileiros Navals de Brasília, DF (7º Districte Naval)
  • Batalló d'Operacions Ribeirinhas, Manaus, AM (9º Districte Naval)

Galeria[modifica]

Objectiu[modifica]

Fer desembarqui de soldats altament entrenats a territoris hostils dominats per l'enemic, en qualsevol part del món, que, després de dominat, és ocupat per l'exèrcit.

Enllaços externs[modifica]