Usuari:Kingjosu3/proves/Toots Thielemans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKingjosu3/proves/Toots Thielemans

Al concurs de Big Band dels Països Baixos de 2006
Biografia
NaixementJean-Baptiste Frédéric Isidor Thielemans
Brussel·les, 29 d'abril de 1922
Bèlgica
Dades personals
Altres nomsToots
Activitat
OcupacióCompositor, músic, guitarrista
Activitat1949 - Actualitat
GènereJazz
Instrumentharmònica, guitarra

El baró Jean-Baptiste Frédéric Isidor "Toots" Thielemans (Brussel·les, 29 d'abril de 1922) és un músic belga de jazz especialitzat en l'harmònica encara que, ocasionalment, també és intèrpret de guitarra i compositor.

Carrera[modifica]

Thielemans va començar la seva carrera com guitarrista el 1949 quan es va unir a una Jam Session a París en la que participaven Sidney Becher, Charlie Parker, Miles Davis, Max Roach i altres. El 1951 va marxar de gira amb Bobbejaan Schoepen.
El 1952 es traslladà als Estats Units quan es va convertir en membre dels Charlie Parker's All-Stars. Va tocar i gravar amb músics com Ella Fitzgerald, George Shearing[1],Quincy Jones, Bill Evans, Paul Simon, Billy Joel, Astrud Gilberto, Elis Regina, Jaco Pastorius i altres.
Com a compositor, Thielemans és l'autor d'un estàndard del jazz, Bluessette, on va utilitzar el seu xiulet i una guitarra a l'uníson. El tema es va convertir en un èxit mundial el 1962 i la seva popularitat no ha disminuït amb el pas dels anys.
Com intèrpret de l'harmònica, Thielemans pot ser escoltat en bandes sonores de pel·lícules com Esmorzar amb diamants (Breakfast at Tiffany's)(1961), Cowboy de Mitjanit (Midnight Cowboy), Bagdad Cafè, i en alguns programes de televisió com ara Barrio Sésamo, la sèrie belga Witsd i la sèrie holandesa Baantjer. També, xiulant i a l'harmònica, pot ser escoltat en antics programes de ràdio i publicitat televisiva. Al 1983 col·laborà al disc de Billy Joel An Innocent Man; i la seva harmònica es pot escoltar a Leave a Tender Moment Alone.
Als anys noranta, Thielemans es va embarcar en projectes temàtics que van incloure l'aproximació a la música del món. Al 1998 publicà el disc Chez Toots que va incloure el tema Les Moulins De Mon Coeur que va comptar amb la col·laboració del cantant Johnny Mathis.
Thielemans ha rebut un doctorat honorífic per la Vrije Universiteit Brussel i per la Université Libre de Bruxelles (Bèlgica) i el 2001 va rebre el títol de baró del rei Albert II de Bèlgica.
Al 2005 fou nominat al títol de De Grootste Belg (el premi belga més important).

Referències[modifica]

  1. (anglès) Yanow, Scott. Biografia a allmusic Consultat el 19 de març de 2011