Usuari:Mcapdevila/Escalopa a la milanesa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'escalopa milanesa és una llesca fina de carn, arrebossada amb ou i pa ratllat. Pot cuinar fregit o al forn i sol acompanyar-se amb patates fregides, que és una forma clàssica. El seu nom prové de la ciutat italiana de Milà.

Història[modifica]

No hi ha un inici oficial a la recepta d'aquest plat, però tot i això hi ha moltes històries que en relaten la creació. La més famosa compte que a la ciutat de Milà, a finals del segle xii, els Bonadeos (oriünds de Bonacia) havien habitat el terreny tallant les connexions econòmiques amb les altres ciutats, deixant a la intempèrie les seves necessitats d'aliments i altres productes, per el que van haver d'utilitzar el blat (únic conreu de la zona) i sacrificar a les seves vaques per sobreviure i van inventar allà les milaneses (nom derivat de la ciutat de Milan). Una altra versió menys acceptada pels xefs del món i els més elitistes coneixedors de la llengua compte que les Milanes eren en realitat un derivat d'un àpat que a alemanya es diu "Cao" (es creu que també deriva la paraula "cacau" d'aqui). Cao aparentment havia estat un gran cuiner que havia inventat un menjar capaç d'omplir les necessitats més fortes de satisfer la gola dels habitants de la seva ciutat.

Talls de carn utilitzats[modifica]

milaneses de peceta.

Als països on és usual consumir vedella (bovins femelles de menys de 250 kg.) Com Argentina, Paraguai o Uruguai, es prefereixen les milaneses d'aquest origen, per ser tendre la carn. Normalment se les prepara amb els següents talls: bóta (o també anomenada " polpa "), peceta, quadrada, llom, cuadril i bola de llom. També se les fa de pollastre (supremes). Si són de quart darrere (pota i cuixa) se les anomena simplement milaneses de pollastre , però les de pit s'anomenen supremes .

A Mèxic és un guisat molt consumit, tant en platerets amb enciam, tomàquet i patates al voltant, i també en forma de coca.

Formes preferides[modifica]

L'escalopa milanesa "a cavall" és una escalopa milanesa de vedella, generalment de bóta, fregida, i dos ous ferrats que se serveixen sobre la milanesa. Si es vol només un, cal demanar "escalopa milanesa mig cavall".

L'escalopa a la napolitana, contràriament al que podria creure's, no és originària de Nàpols sinó de Buenos Aires, creada en un restaurant ja desaparegut anomenat "Napoli" de José Napoli, que estava situat davant de l'estadi Luna Park. La diferència que existeix amb una escalopa milanesa simple és que sobre l'escalopa milanesa s'agrega salsa de tomàquet, espècies (orenga, sal, pebre, pimentó mòlt), pernil dolç i formatge mozzarella, formatge fresc cuartirolo o formatge port salut. La cocció de l'escalopa milanesa és finalitzada dins d'un forn per aconseguir un gratinat del formatge.

L'escalopa milanesa "amb all i julivert" originalment de l'Argentina, aquesta especialitat és la típica preparació Argentina del dia a dia i consisteix a afegir l'ou batut, julivert picat i all picat per a després, posar la carn a la previ a arrebossar.

Altres formes no tan tradicionals són:

L'"escalopa milanesa a la suïssa" es realitza generalment de bóta, fregida, acompanyada amb patates fregides, salsa blanca, pebre, formatge gratinat i ají morró.

L' "escalopa milanesa plena" es realitza generalment de natja o bola de llom i els ingredients es col·loquen en el centre envoltats pel filet de carn (embolicat). Els ingredients són: formatge mozzarella, cansalada, olives, ou dur, ratlladura de pastanaga, nou moscada, pebre, sal, bitxo o xilis jalapeños. Aquest tipus d'escalopa milanesa es cuina al forn a foc lent, i se serveix acompanyada amb faves i tomàquets, tot ben calent. Pel seu alt contingut calòric és ideal per a climes freds o per l'hivern (A causa dels Chiles), Però si no suporten el "picor extrem" facin amb bitxo. Aquest plat va ser creat a la Ciutat de SC de Bariloche al restaurant típic "El plat Rodanxó", desaparegut fa 36 anys i que es trobava en el Cerro Catedral, a 1650 metres sobre el nivell del mar.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Escalopa a la milanesa