Usuari:Mcapdevila/Tzolkin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El Tzolk'in representat en la seva matriu.

El Tzolkin o Tzolk'in[1] el compte dels dies- és el nom donat a la versió maia del sincronari o cicle sagrat de 260 dies, constituït per vint tretzenes (o tretze vintenes) utilitzat en la Mesoamèrica precolombina i equivalent al Tonalpohualli asteca. El tzolk'in encara s'utilitza en les comunitats indígenes de l'altiplà guatemalenc i l'estat de Oaxaca i reben el títol de vigilants dels dies aquells que en aquestes comunitats auguren els esdeveniments terrenals basant-se en les dates del cicle sagrat. El tzolk'in és un calendari tridimensional perquè està basat en el Sol (els segells), la Lluna (els tons) i l'estrella Sírius, pel que és més exacte que el calendari gregorià.

Es desconeix la manera amb què els maies anomenaven a aquest calendari. Va ser el mayista William E. Gates que va encunyar el nom prenent com a base del quiché ch'ol q'iij l'ordre dels dies, d'aquesta manera els investigadors i especialistes han admès el terme Tzolkin.[2]

Origen[modifica]

Es desconeix quina va ser la cultura mesoamericana que va desenvolupar el calendari. Les esteles més antigues que daten els esdeveniments emprant aquest calendari-en combinació amb el solar-daten de l'època zapoteca a Oaxaca (500 aC) i s'han trobat en llocs com Monte Albán. En altres llocs de major antiguitat com a San José Mogote i en la regió olmeca del Golf de Mèxic s'han trobat glifs que semblen datar esdeveniments.[cal citació]

El propòsit d'un calendari que no té una relació òbvia amb cap cicle astronòmic ni geofísic és desconeguda, si bé s'han formulat nombroses teories sobre això. La més simple de totes elles atribueix el seu origen a l'especial significació que els números 20 i 13 tenien per als maies, el primer la base dels seus sistema de numeració i el segon el nombre de nivells del cel, residència dels déus, i també, segons vigilants dels dies moderns el nombre d'articulacions del cos: turmells, genolls, malucs, canells, colzes, espatlles i coll.

Barbara Tedlock suggereix que el tzolk'in està relacionat amb la gestació humana compta el temps transcorregut entre l'última falta menstrual i el part, període consistent amb la regla de Naegele que estableix un temps de 40 setmanes (280 dies ) des de l'última menstruació. Fins i tot s'ha postulat que el cicle de 260 dies va ser establert per les llevadores per predir la data del naixement.[3]

Diversos estudiosos, entre ells Vincent Malmström (1973) seguint idees proposades per Zélie Nuttall (1928), Ona Tot just (1936) i altres, suggereixen que el Tzolkin està relacionat amb el trànsit del sol. Segons aquesta teoria a la banda que limiten els paral·lels 14° 42′ N i 15 ° N el sol arriba a el seu zenit cap al 12 d'agost i de nou el 30 d'abril de l'any següent dates entre les quals transcorren 260 dies. Aquesta teoria no té gran acceptació perquè les més antigues inscripcions s'han trobat lluny de les latituds proposades i a cada cicle de 260 dies segueix un altre de 105.[4] Tot i això, aquest cicle complemetari de 105 dies resulta ser el del conreu del blat de moro i encara avui dia a les comunitats de la costa sud de Guatemala on ha subsistit el Tzolkin, es planta a finals d'abril o principi de maig i es recull a mitjans d'agost.

Anthony F. Avinguda proposa que els maies van utilitzar un calendari venusiana de la mateixa manera que altres astrònoms han utilitzat calendaris solars, suggerint que la Taula de Venus del Còdex de Dresden és una precisa efemèride astronòmica d'aquest planeta. En suport de la seva hipòtesi fa notar que la mitjana de temps entre les aparicions de Venus a l'alba o al capvespre és de 263 dies i que la meitat de l'any dracònic-temps que transcorre de mitjana entre dos eclipsi s-és de 173, 31 dies i té una relació amb el Tzolkin de 2 a 3. Si bé aquest fet pugui no justificar l'origen del Tzolkin el fet és que els maies van emprar el Tzolkin en la predicció d'eclipsis. El mateix autor exposa en la seva obra la hipòtesi de l'origen mixt del Tzolkin.[5]

Els dies de l'Tzolkin[modifica]

El Tzolkin és una successió de vint trecenas o tretze vintena. Els dies de cada trecena es numeren de forma consecutiva mentre que els de cada vintena té noms que es repeteixen cíclicament i es troben sota l'advocació d'una deïtat. La combinació d'ambdues sèries origina un cicle de 260 dies.

Calendari Tzolkin: noms dels dies i glif associat (per ordre)

N o. 1
Nom
l dia 2
Exemple del glif
en inscripció 3
Exemple del glif
en còdex 4
Maia yucatek
del segle XVI 5
Pronunciació
en maia clàssic 6
Significat 7 Quitxé 8
01 Imix' Imix Imix' Imix Imix (?)/ha '(?) Cocodril, el cos de la Terra o el món. Imox
02 Ik' Ik' Ik' Ik Ik ' Vent, alè, vida. També la violència, llampec. IQ '
03 Ak'b'al Ak'b'al Ak'b'al Akbal Ak'b'al (?) Nit, foscor, el inframon, alba, capvespre, gra. Aq'ab'al
04 K'an K'an K'an Kan K'an (?) Dacsa, abundància, riquesa, xarxa, web, foc. K'at
05 Chikchan Chikchan Chikchan Chicchan (desconeguda) Serp celestial. Kan
06 Kimi Kimi Kimi CIMI Cham (?) Mort, renaixement. Kame
07 Manik' Manik' Manik' Manik Manich '(?) Cérvol, símbol del déu de la caça, cérvol, autoritat. Kej
08 Lamata Lamata Lamata Lamata Ek '(?) Conill, símbol del planeta Venus, posta del Sol Q'anil
09 Muluk Muluk Muluk Muluc (desconeguda) Aigua, simbolitzat amb el jade, pluja, ofrena. Toj
10 Ok Ok Ok Oc (desconeguda) Ca, guia al sol durant la nit a través de l'inframon, justícia. Tz'i '
11 Chuwen Chuwen Chuwen Chuen (desconeguda) Mico, déu de les arts i el coneixement. B'atz '
12 Eb' Eb' Eb' Eb (desconeguda) Gespa, relacionat amb la pluja, dent, camí. E '
13 B'en B'en B'en Ben (desconeguda) Roig, que té cura del creixement del gra, canya, abundància. Aj
14 Ix Ix Ix Ix Hix (?) Jaguar, el sol nocturn, vitalitat. I'x, Balam
15 Men Men Men Men (desconeguda) Àguila, au o lluna, llibertat. Tzikin
16 Kib' Kib' Kib' Cib (desconeguda) Voltor i mussol, aus de la mort del dia i la nit. També cera, ànima i insecte. Ajmaq
17 Kab'an Kab'an Kab'an Caban Chab '(?) Terratrèmol, Intel·ligència, Saviesa, Coneixement. No'j
18 Etz'nab' Etz'nab' Etz'nab' Etznab (desconeguda) Ganivet, el de sílex ritual. Tijax
19 Kawak Kawak Kawak Cauac (desconeguda) Tempesta, déus del tro i el llamp. Kawoq
20 Ajaw Ajaw Ajaw Ahau Ajaw Senyor, el déu Sol, cerbatanero, majestat. Ajpu

Llegenda:
1. El nombre de seqüència del dia batejat al Tzolkin
2. Nom del dia en l'ortografia revisada de la Acadèmia de Llengües Maies de Guatemala
3. Un exemple de glif (logograma) per al dia batejat, típic d'inscripcions monumentals ("model cartutx"). La majoria altern formes ja existents.
4. Un exemple de glif, stilo [còdex maia. Quan era pintats s'utilitzava un estil més modest amb el mateix significat. De nou, formes ja existents.
5. Nom del dia, del maia yucateco del XVI segons Diego de Landa, aquesta ortografia, fins fa poc, va ser àmpliament usada
6. Sovint el contingut, el nom actual data del Període Casica (200-900) les majoria inscripcions no coneixem. La seva reconstrucció es basa en compariciones fonològiques. '?' indica que la reconstrucció és temptativa.
7. Cada dia batejat portava associat algun fenomen. Segons Wright (1989). [6]

Suposant, com sostenen alguns autors que el primer dia del Tzolkin sigui 1 Imix, la successió dels dies de les vint trecenas del tzolk'in seria la següent.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
1.ª Imix Ik Kan Akbal Chicchan Cimi Manik Lamat Muluc Oc Chuen Eb Ben
2.ª Ix Men Cib Caban Etznab Cauac Ahau Imix Ik Kan Akbal Chicchan Cimi
3.ª Manik Lamat Muluc Oc Chuen Eb Ben Ix Men Cib Caban Etznab Cauac
4.ª Ahau Imix Ik Kan Akbal Chicchan Cimi Manik Lamat Muluc Oc Chuen Eb
5.ª Ben Ix Men Cib Caban Etznab Cauac Ahau Imix Ik Kan Akbal Chicchan
6.ª Cimi Manik Lamat Muluc Oc Chuen Eb Ben Ix Men Cib Caban Etznab
7.ª Cauac Ahau Imix Ik Kan Akbal Chicchan Cimi Manik Lamat Muluc Oc Chuen
8.ª Eb Ben Ix Men Cib Caban Etznab Cauac Ahau Imix Ik Kan Akbal
9.ª Chicchan Cimi Manik Lamat Muluc Oc Chuen Eb Ben Ix Men Cib Caban
10.ª Etznab Cauac Ahau Imix Ik Kan Akbal Chicchan Cimi Manik Lamat Muluc Oc
11.ª Chuen Eb Ben Ix Men Cib Caban Etznab Cauac Ahau Imix Ik Kan
12.ª Akbal Chicchan Cimi Manik Lamat Muluc Oc Chuen Eb Ben Ix Men Cib
13.ª Caban Etznab Cauac Ahau Imix Ik Kan Akbal Chicchan Cimi Manik Lamat Muluc
14.ª Oc Chuen Eb Ben Ix Men Cib Caban Etznab Cauac Ahau Imix Ik
15.ª Kan Akbal Chicchan Cimi Manik Lamat Muluc Oc Chuen Eb Ben Ix Men
16.ª Cib Caban Etznab Cauac Ahau Imix Ik Kan Akbal Chicchan Cimi Manik Lamat
17.ª Muluc Oc Chuen Eb Ben Ix Men Cib Caban Etznab Cauac Ahau Imix
18.ª Ik Kan Akbal Chicchan Cimi Manik Lamat Muluc Oc Chuen Eb Ben Ix
19.ª Men Cib Caban Etznab Cauac Ahau Imix Ik Kan Akbal Chicchan Cimi Manik
20.ª Lamat Muluc Oc Chuen Eb Ben Ix Men Cib Caban Etznab Cauac Ahau

Matriu harmònica[modifica]

El sincronari tzolk'in és representat en una matriu numèrica en forma de taula, composta per 20 files (que són els segells) i 13 columnes (que són els tons), o respectivament, 20 columnes i 13 files, ja que la matriu pot estar en posició vertical o horitzontal. Cada dia (Kin) d'aquest sincronari (o calendari), està compost per la combinació d'un to i un segell. A la imatge de baix, es mostra el tzolk'in de forma vertical, amb els seus respectius segells traduïts a l'idioma espanyol.

Matriu harmònica

Aquesta matriu numèrica, o calendari en general, ha estat motiu d'investigació[7] causa de la seva peculiar organització numèrica. Heus aquí algunes curiositats:

 • Si sumem els números de les quatre cantonades del tzolk'in (1, 7, 7, 13), trobarem que dóna un total de 28, que és el nombre aproximat de dies en un mes. Aquest fenomen es repeteix també en les cantonades interiors.
 • Si multipliquem el nombre 28 que vam obtenir sumant els cantons, pel nombre 13 (quantitat de tons), obtenim el número 364. Si considerem que els maies començaven a comptar des del zero, podem ajustar això a la nostra manera de comptar sumant un dígit: 364+1 = 365. Obtenim 365, que és el nombre de dies en un any solar.
 • Si sumem els números de l'u al tretze (1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13 = 91), obtenim noranta-un, que és el nombre de dies de cada estació de l'any solar (91 * 4 = 364). Si considerem de nou que els maies començaven a comptar des del zero, podem trobar que per a ells, en realitat, l'any solar té 365 dies, ja que el primer dia d'any seria zero.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Segons l'ortografia revisada de l'Acadèmia de Llengües Maies de Guatemala
 2. Voß, 2006; 134
 3. Mary Miller i Karl Taube. Thames and Hudson, Londres, 1993. The Gods and Symbols of Ancient Mexico and the Maya : An Illustrated Dictionary of Mesoamerican Religion, p. 46-48. ISBN 0-500-05068-6. 
 4. Vegeu les objeccions de John Henderson and Arthur Fitchett apareguts al número del 9 d'agost de 1974 de la revista Science izapa/M-2.pdf (PDF ).
 5. 'avinguda, Anthony F.. Empires of Time: Calendars, Clocks, and Cultures. Taurus Park, Londres, 1990, p. 202. ISBN 1-860-64602-6. «(...) 9 llunes, 13 vegades 20, l'embaràs, el cultiu del blat de moro, els eclipsis. El nombre 260 va estar fet a la mida dels maies» 
 6. Wright, Ronald. Time Among the Maya: Travels in Belize, Guatemala, and Mexico. Abacus, Londres, 1989. ISBN 0-349-10892-7. 
 7. Els dueño0s del temps, part 4a-a

Bibliografia[modifica]

 • Voß, Alexander W. (2006) "Astronomia i matemàtiques", en Nikolai Grube et al , Maies. Una civilització mil lenària , traducció de Mariona Gratacòs i Grau, Marciano Villanueva, Lidia Álvarez Grifoll i Ambròs Villanueva; pp.131-141; Xina, ed.Tandem Verlag GmbH, ISBN 978-3-8331-1959-0
 • «Mcapdevila/Tzolkin» (en castellà). Enciclopedia Libre Universal. «El contingut d'aquest article incorpora material adaptat d'una entrada de la Enciclopedia Libre Universal, publicada sota llicència GFDL

Enllaços externs[modifica]