Calendari maia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La base del calendari maia, segons alguns especialistes, es troba en cultures més antigues com l'olmeca; per a altres seria propi de la civilització maia; atès que és similar al calendari mexica, es considera una evidència que a tota Mesoamèrica utilitzaven el mateix sistema de calendari. El calendari maia consisteix en dues diferents classes conegudes com a comptes de temps que transcorren simultàniament: el Sagrat, Tzolkin o Bucxok de 260 dies, el Civil, Haab, de 365 dies i el compte llarg.

El calendari maia és cíclic, ja que es repeteix cada 52 anys maies. En el compte llarg, el temps de còmput va començar el dia 0.0.0.0.0 4 ahau 8 cumkú (en notació maia) que equival al 13 d'agost del 3114 aC en el calendari gregorià i acabarà el 21 de desembre de 2012

La casta sacerdotal maia, anomenada Ah Kin, era posseïdora de coneixements matemàtics i astronòmics que interpretava d'acord amb la seva visió del món religiosa, els anys que iniciaven, els que havien de venir i el destí de l'home.

Descripció[modifica]

El sistema de calendari Tzolkin consta de 260 dies i té 20 mesos (kins) combinats amb tretze numerals. El Tzolkins combinava amb el calendari Haab de 365 dies (kins) de 18 mesos (uinals) de 20 dies (kins) cadascun i cinc dies addicionals anomenats Uayeb, per a formar un cicle sincronitzat que dura 52 tuns o Haabs o 18.980 kins (dies).

El compte llarg es feia servir per distingir quan va ocórrer un esdeveniment amb respecte a un altre del tzolkin i haab. El sistema és bàsicament vigesimal (base 20), i cada unitat representa un múltiple de 20, depenent de la seva posició de dreta a esquerra en el nombre, amb la important excepció de la segona posició, que representa 18 x 20, o 360 dies.

Algunes inscripcions maies del compte llarg estan suplementades pel que s'anomena sèrie Lunar, una altra forma de calendari que proporciona informació de la fase lunar.

Una altra forma de mesurar el temps era mesurar els cicles solars com equinoccis i solsticis, cicles venusians que donen seguiment a les aparicions i conjuncions de Venus a l'inici dels matins i la nit. Molts esdeveniments en aquest cicle eren considerats adversos i malignes, i ocasionalment es coordinaven les guerres perquè coincidissin amb fases d'aquest cicle.

Els cicles es relacionaven amb diferents déus i esdeveniments còsmics. És així com el cinquè Sol representa el final del cicle estel·lar associat a la lluna i l'inici del període conegut com El sisè sol associat a la tornada de Kukulkan com a nou Messies.

El Sistema Tzolkin[modifica]

Article principal: Tzolkin

El Tzolkin ("el compte dels dies"), de 260 dies, és únic al món. Podria estar associat al període humà de gestació o al planeta Venus, i servia per a cerimònies religioses, per pronosticar de l'arribada de l'estació humida i els períodes de caça i pesca, a banda de pronosticar el destí de la gent.

Compta el temps en cicles de tretze mesos i vint dies cadascun. Els noms dels dies i mesos eren el de diverses divinitats dels maies del Yucatan:

Nom Dies solars (Kin) Mesos (Uinal)
1 Imix Pop
2 Ik Uo
3 Ak'bal Zip
4 K'an Zotz
5 Chikchan Tzecos
6 Kimi Xul
7 Manik Yax Kin
8 Lamat Mol
9 Muluk Chen
10 Ok Yax
11 Chuen Zac
12 Eb Ceh
13 Ben Mac
14 Ix Kan Kin
15 Men Moan
16 Kib Pax
17 Kaban Kayab
18 Etz'nab Cumkú
19 Kawak Uayeb
20 Ajau

Addicionalment, cadascun dels dies s'associa amb un glif de manera única:

Noms dels dies i els seus glifs associats

No. 1
Nom
del dia 2
Exemple
de glif 3
Nom
Yucatec 4
Nom
Maia clàssic reconstruït5

No. 1
Nom
del día 2
Exemple
de glif 3
Nom
Yucatec 4
Nom
Maia clàssic reconstruït5
01 Imix' Imix' Imix Imix (¿?) / Ha' (¿?) 11 Chuwen Chuwen Chuen (desconegut)
02 Ik' Ik' Ik Ik' 12 Eb' Eb' Eb (desconegut)
03 Ak'b'al Ak'b'al Akbal Ak'b'al (¿?) 13 B'en B'en Ben (desconegut)
04 K'an K'an Kan K'an (¿?) 14 Ix Ix Ix Hix (¿?)
05 Chikchan Chikchan Chicchan (desconegut) 15 Men Men Men (desconegut)
06 Kimi Kimi Cimi Cham (¿?) 16 K'ib' K'ib' Cib (desconegut)
07 Manik' Manik' Manik Manich' (¿?) 17 Kab'an Kab'an Caban Chab' (¿?)
08 Lamat Lamat Lamat Ek' (¿?) 18 Etz'nab' Etz'nab' Etznab (desconegut)
09 Muluk Muluk Muluc (desconegut) 19 Kawak Kawak Cauac (desconegut)
10 Ok Ok Oc (desconegut) 20 Ajaw Ajaw Ahau Ajaw

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]