Vés al contingut

Usuari:Pallares/Sarah Silverman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Sarah Kate Silverman (Bedford, Nou Hampshire, Estats Units, 1 de desembre de 1970) és una comediant, actriu i escriptora nord-americana. Encara que normalment cridada Sarah Silverman, algunes vegades és anomenada pel seu sobrenom Big S o Sarah 'Big S' Silverman.[1] Sarah va cursar estudis de secundària en la Derryfield School en Mánchester, Nou Hampshire i va viure en Bedford, New Hampshire.

En la seva comèdia satírica, tracta els temis tabú socials, i assumptes polèmics tals com el racisme, sexisme i religió.

Les seves representacions còmiques són algunes vegades realitzades des de la caricaturización o des de la perspectiva de l'estereotip de princesa judeo-nord-americana, en el qual, segons l'escriptor Michael Musto de The Village Voice, fingeix intolerància religiosa i estereotips ètnics o de tall religiós, abraçant-les irònicament.[2]

Sarah Silverman en el Festival de Cinema de Tribeca de 2007.

En 2012 Sarah Silverman va participar en la pel·lícula d'animació Wreck-it Ralph com Vanellope vom Schweetz (Veu). Silverman protagonitzava i produïa The Sarah Silverman Program, el qual va debutar l'1 de febrer de 2007 en Comedy Central.[3]

Carrera[modifica]

Silverman va rebre la fama nacional després de guanyar un paper en les temporades de 1993-1994 de Saturday Night Live. Va ser una escriptora i intèrpret estel·lar en aquest llavors, però va ser acomiadada després d'una temporada perquè només havia escrit un esbós que va sobreviure a través del dress rehearsal i cap dels quals va fer es van transmetre. Bob Odenkirk, un antic escriptor d'SNL qui va conèixer el seu acte de comèdia stand-up a Los Angeles va comentar sobre aquest tema perquè va ser acomiadada: "I could see how it wouldn't work at SNL because she's got her own voice, she's very much Sarah Silverman all the estafi. She ca play a character but she doesn't disappear into the character —she makes the character her-" (Era previsible que no funcionaria en SNL perquè té la seva pròpia veu, ella és molt Sarah Silverman tot el temps. Pot interpretar un personatge però no desapareix en el personatge —fa que el personatge sigui ella-).[4] Silverman va indicar que va ser acomiadada d'SNL d'una manera indigna (via fax) i aquest disgust la va engrandir. Aquesta situació va ser parodiada quan va aparèixer en l'episodi "The New Writer" de The Larry Sanders Xou, en el qual apareix com la nova escriptora del staff de Larry i els seus acudits no van ser usats a causa del xovinisme, a la desconsideració per les comediants femenines i els possibles prejudicis de l'escriptor principal masculí de la comèdia que afavoreix a les bromes de les seves co-escriptors masculins.

Llavors es va traslladar al xou de comèdia de sketch Mr. Xou de la HBO, on va ser una intèrpret estel·lar. Silverman va fer aparicions com convidada a diversos programes, tals com l'episodi "The Money" de Seinfeld en 1997, el bipartito episodi Future's End sobre un viatge a través del temps en Star Trek: Voyager i com una sèrie regular en la TV presentant-se en Greg the Bunny (2002), interpretant personatges seriosos, així com la veu del personatge "Hadassah Guberman" en la comèdia de televisió de titelles amb un toc de salacidad, Crank Yankers. Ha tingut petits papers en diverses pel·lícules com There's Something About Mary, Digues-me que no és veritat, Escola de Rock, The Way of the Gun, Overnight Delivery, Screwed, Heartbreakers, Evolution, School for Scoundrels i Rent, interpretant una mescla de rols còmics i seriosos. L'11 de novembre de 2005 el seu acte de comèdia stand-up (one-woman xou) va ser llançat com un film característic, Sarah Silverman: Jesus Is Magic. Com a part de la campanya publicitària que envoltava a la pel·lícula, Silverman va fer diverses aparicions d'alt perfil, incloent via online en Slate, com a tema de la coberta en la revisa Heeb i actuant en les roasts de Comedy Central de Pamela Anderson i Hugh Hefner.

En Jimmy Kimmel Live va parodiar sketches de Chappelle's Xou, com un punt de vista del que succeiria si hagués interpretat a Rick James, Tyrone, o com les Pilot Boy Productions però amb la insígnia de Pilot Girl Productions. Aquest segment està basat en un rumor popular que indica que Silverman és un reemplaçament previst per Dave Chappelle després de l'evident defunció del seu popular xou televisiu Chappelle's Xou.

Silverman va aparèixer en la coberta de la revista dominical de Londres del 12 de març de 2006, The Observer, amb un article titulat "If women llaurin't funny, how menja the world's hottest, most controversial comedian is female?" (Si les dones no són divertides, com és que la comediant més candent i controvertida del món és una dona?).Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

En el 2006, es va posicionar en el #50 de la Hot 100 List anual de la revista Maxim.

Controvèrsies[modifica]

Silverman va causar una breu controvèrsia després d'usar el terme pejoratiu "chink" en una entrevista en l'episodi del dia 11 de juliol de 2001 de Batega Night with Conan O'Brien. En l'entrevista, Silverman va explicar que un amic li havia aconsellat escriure un comentari racista en el formulari de selecció per evitar actuar com a jurat, "something inappropriate, like 'I hate chinks'" (alguna cosa inadequat, com a 'odi als xinesos'). No obstant això, Silverman, va dir en última instància que no volia que pensessin que era una racista, llavors va dir, "I wrote 'I love chinks' – and who doesn't?" (Jo vaig escriure 'Amo als xinesos' – i qui no?). A pesar que Silverman va afirmar estar satirizando el pensament racista, Guy Aoki, co-fundador i cap de la Mitjana Action Network for Asian Americans (MANAA), oposada a l'ús de la seva denominació pejorativa, va dir que la transmissió de la NBC va ser imperdonable.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès L'NBC i O'Brien van publicar una disculpa, però Silverman no ho va fer, apareixent més endavant en Politically Incorrect el 26 de juliol i el 22 d'agost de 2001. Durant el primer episodi, l'actriu Kelly Hu va indicar que entenia la broma, i no l'hi va prendre en compte a Sarah. Silverman va qüestionar la sinceritat de Aoki, acusant-la d'explotar l'oportunitat per publicitar-li profesionalmemte.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Durant el segon episodi, Aoki va aparèixer amb Silverman, i va indicar que no va acceptar l'explicació de Silverman, dient que no va ser una reeixida sàtira, que ella hauria d'haver substituït "chink" per "persona xinesa", i que els comediants han de consultar amb col·lectius tals com el seu abans de realitzar tal material.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Silverman va indicar que en una entrevista amb Fresh Air de la NPR li van demanar repetir la broma al programa Politically Incorrect, entre altres llocs, però al final va llevar la broma de les seves actuacions perquè li va semblar que s'estava desfasant.

Des de llavors Silverman ha tornat a la crítica usant-la en les seves actuacions, on diu que l'experiència li va ajudar a ensenyar-li que el racisme és dolent: "And I pixen bad, like in that black way" (I vull dir dolent, com d'una manera negra). El seu espectacle fa aixecar de la cadira als espectadors quan realitza declaracions racistes dites de forma irònica, pronunciades d'una manera seriosa:

"Everybody blames the Jews for killing Christ, and then the Jews try to pass it off on the Romans. I'm one of the few people who believe it was the blacks" (Tots culpen als jueus de matar a Crist, i després els jueus @tratar tirar-li la culpa als romans. Jo sóc una de les poques persones que creuen que van ser els negres).
"I was raped by a doctor, which is sota bittersweet for a Jewish girl" (Vaig ser violada per un doctor, la qual cosa és tan agridulce per a una noia jueva).
"Everyone knows that the best estafi to get pregnant is when you're a black teenager" (Tots saben que el millor moment per quedar-se embarassada és quan ets una negra adolescent).
“Nazis llauri assholes”, she repeats for added effect. “They’re cute when they’re little. Why ca’t they just stay small?…” Her smile disappears. “But the Holocaust isn’t always funny. And I will tell you something that I truly believe: That if black people were in Germany during World War II, the Holocaust would have never happened”. She pauses. “Or, not to Jews…” (“Els Nazis són imbècils”, ho repeteix per donar-li més èmfasi. “Són bufons quan són petits. Per què no poden romandre petits?…” El seu somriure desapareix. “Però l'Holocaust no va anar sempre divertit. I us diré alguna cosa que realment creo: Que si els negres haguessin estat a Alemanya durant la Segona Guerra Mundial, l'Holocaust mai hauria passat”. Fa una pausa. “O, almenys no als jueus…”).

Un altre moment clàssic de Silverman és al que Paul Provença va cridar una "desconcertante i incòmoda" presentació de la broma infame cridada The Aristocrats en el seu documental del mateix nom. En la seva versió ella acusa a Joe Franklin de violar-la, sempre mantenint una expressió totalment seriosa. Després de l'estrena del film, Franklin es va sentir ofès per l'actuació de Sarah, preocupat que pogués danyar la seva reputació. Va considerar demandar-la fins que va ser convençut que només havia estat un acudit.

Es diu també que en els MTV VMA'S del 2007, minuts abans de la sortida de Britney Spears, li va dir a ella que els seus fills són "l'error més bonic de la seva vida".

Vida personal[modifica]

Silverman, que va néixer en el si d'una família jueva, va comentar que estava amb Dave Attell en una de les seves aparicions al programa de radi d'Howard Stern. Silverman també va estar relacionada amorosament amb Colin Quinn durant la seva carrera en Saturday Night Live. La informació està basada en un rumor per ambdues parts. En la seva primera aparició en el xou de Stern al juny de 2001, ella va dir que estava sortint amb algú anomenat Tom qui va escriure per a SNL i Michael Moore.

Des de 2002 fins a 2009, Silverman va mantenir una relació amb Jimmy Kimmel, director de Jimmy Kimmel Live. És una relació a la qual ella es refereix en algunes parts del seu material còmic:

"I'm Jewish but, I wear this Saint Christopher medal sometimes, my boyfriend is Catholic—but you know... it was cute the way he gave it to em. He said if it doesn't burn a hole through my skin it will protect em" (Sóc jueva però, de vegades porto aquesta medalla de Sant Cristóbal, el meu nuvi és catòlic—però ja saps... va ser bonica la manera en què ell me la va donar. Em va dir que si no em provoca un forat en la meva pell, em protegirà)".Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès
"I'm not going to make fun of Jimmy anymore because he might withhold his tiny penis from em" (No vaig a riure'm més de Jimmy perquè podria privar-me del seu diminut penis). Silverman i Jimmy Kimmel es van separar al març de 2009.

Silverman és una admiradora de Jenny Lewis i va aparèixer en un de les seves videos musicals. També és fanàtica del còmic Steve Martin qui va anar una de les seves grans inspiracions per fer-se còmica.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

Silverman reconeix la seva batalla contra la depressió clínica, reconeixent atacs de desesperació emocional i la presa (per prescripció mèdica) del medicament sertralina. Silverman ha dit que és una abstèmia perquè l'alcohol li dóna nàusees. No obstant això, ha afirmat que fuma marihuana almenys quatre dies a la setmana.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

Silverman diu que no desitja casar-se fins que les parelles del mateix sexe el puguin fer.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Declara que no desitja tenir fills biològics perquè seria "vanidoso" ja que ja "hi ha milions de nens sense els seus pares" i per evitar que poguessin heretar la seva depressió.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès En 2017, Silverman va dir que ha prioritzat la seva carrera artística, constantment en gira, en lloc de la maternitat.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

Gaudeix jugant al scrabble en Internet i un dels seus contrincants assidus és Alyssa Milano, la qual viu al seu mateix edifici.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

F@#ing Matt Damon[modifica]

Silverman Va protagonitzar al costat de Matt Damon un vídeo musical en el qual la comediant explica que va tenir relacions sexuals amb Damon. El vídeo va ser una sensació al seu moment. La cançó està en YouTube amb 9,003,931 vistes fins al moment i creixent, el vídeo va ser tan popular que la pel·lícula Disaster Movie la va incloure en una escena amb canvis en la lletra. Al moment que va sortir el vídeo, Silverman mantenia una relació amb Jimmy Kimmel. El li va respondre amb un musical similar amb Ben Affleck de protagonista el qual paródicamente és F@#ing Ben Affleck.

Trivia[modifica]

  • Va ser l'estel convidat en un episodi de la segona temporada del programa nord-americà, Monk, interpretant a una fanàtica obsessionada i assistent del fictici detectiu. El xou, per tant, va destacar per tenir molt fiqui-humor, del com ella va tenir una part principal.
  • Interpreta a Reny Robinson, una estudiant de comunicacions del segle XX en Star Trek Voyager (capítols 8 i 9 de la tercera temporada, "la fi del futur").
  • En The Howard Stern Xou, va admetre lluitar contra la Enuresis nocturna quan era una adolescent.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Va dir que l'última vegada que va mullar el llit va ser quan va ser acomiadada del Saturday Night Live.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès
  • En un episodi de Seinfeld, va interpretar a la núvia de Kramer la qual sofria de "cames de Jimmy", mèdicament conegut com a Síndrome de moviments periòdics de les cames.
  • Segons el comentari d'àudio en el DVD de Clerks II, el director Kevin Smith li va oferir el rol que eventualment va ser de Rosario Dawson, però ho va rebutjar davant la por de pertànyer al tipus de repartiment on personifica "rols de núvia". No obstant això, li va dir a Smith que el paper va ser "realment divertit" i va esmentar que si li van oferir el rol de Randall Greus ho faria sense pensar-ho.
  • Va aparèixer com ella mateixa en la sèrie de HBO, Entourage, en la qual parla amb el personatge Ari Gold en el camerino de Jimmy Kimmel Live.
  • Reconeix al comediant Tig Notaro com un dels seus millors amics en The Advocate.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès
  • Va prestar la seva veu a una antiga núvia de Fry en un episodi de Futurama.
  • En l'episodi "Pipe Camp" de Tom Goes to the Major, Silverman es va posar un fatsuit per interpretar a la consellera del camp, Barb Dunderbarn.
  • Silverman li va donar veu a la cosina amb retard mental de la Princesa Clara, Bleh, en el xou animat, Drawn Together.
  • Silverman va aparèixer en un dels primers capítols de JAG de 1997 titulat "Blind Side" com la Tinent Tina Schiparelli.
  • Durant una entrevista de Rolling Stone va bromejar en dir: "I didn't lose my virginity until I was twenty-six. Nineteen vaginally, but twenty-six what my boyfriend calls 'the real way'" (No vaig perdre la meva virginitat fins als vint-i-sis. Dinou anys vaginalment, però als vint-i-sis va ocórrer el que el meu nuvi va cridar 'la manera veritable').
  • Silverman va interpretar al personatge Robositter, en un episodi de Aqua Teen Hunger Force.
  • Va ser presentadora per als MTV Movie Awards 2007 el 3 de juny de 2007.

Referències[modifica]

  1. Sarah Silverman en IMDb
  2. 24 de gener
  3. Falta indicar la publicació . Mediaweek.
  4. Questions for Sarah Silverman

[[Categoria:Activistes LGBT estatunidencs]] [[Categoria:Actors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Actors de sèries de televisió estatunidencs]] [[Categoria:Actors jueus]] [[Categoria:Guitarristes estatunidencs]] [[Categoria:Humoristes estatunidencs]] [[Categoria:Vegetarians]]