Usuari:Pallares/s Estret de Calais

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


A l'edat mitjana, la balena freqüentava les rodalies de l'estret . Encara podem veure una població reliquia de foques que sembla que va reconstruint progressivament el seu nombre, però cada vegada hi ha menys balenes i altres grans cetacis (potser obstaculitzada per l’ augment de la contaminació acústica submarina, el trànsit cada vegada més comercial. Pesca densa i d’ arrossegament ). Onze espècies de mamífers marins es consideren permanents al Canal / mar d'el Nord Anglès ( marsopa comuna, comuna dofí, dofí nas d'ampolla, blau i blanc , dofí de Risso, balenes minke, balena d'aleta, la foca grisa, lagénorhynch amb pic de blanc, segell del panxell marina i balena pilot ) . És al departament del Nord que trobem els mamífers marins més encallats de la regió de Manche / Mer-du-Nord, per davant del Pas de Calais i la Picardia [1] , [2] .

Gavines al mercat de peixos de Folkestone, 2009.

Tot i així , aquest corredor biogeogràfic continua sent una important ruta de migració aviària. ; de significació paneuropea per al nord-oest del Paleàrtic. Aquestes migracions es poden veure obstaculitzades per certes instal·lacions costaneres i portuàries i, en particular, per la contaminació lumínica . També és una zona fàcilment utilitzada per certs ocells per viatjar entre França i Anglaterra.

Des de llavors, s'ha dut a terme una designació obligatòria dels llocs de la xarxa Natura 2000 al mar, prevista abans de mitjan 2008 [3] , .

Natura 2000 llista dos llocs d'interès comunitari anomenats " Bancs de Flandes ", Les superfícies del qual es superposen aproximadament ; una inclou 112 919 ha protegides segons la Directiva Hàbitats, Fauna i Flora [4], l’altra 117 167 ha protegida segons la Directiva Aus [5] .

1 023 hectares d'environnement côtier partagés entre les communes de Audinghen, Audresselles, Tardinghen et Wissant ont été classés site d'intérêt communautaire sous le nom de « Falaises du Cran aux Œufs et du Cap Gris-Nez, Dunes du Chatelet, Marais de Tardinghen et Dunes de Wissant »[6].

Història[modifica]

Un passatge estratègic[modifica]

L’estret sempre ha estat una aposta militar i comercial estratègica. Aquí va desembarcar Juli Cèsar a Gran Bretanya . Des de l’ Edat Mitjana fins a les dues guerres mundials, moltes batalles tenien com a estaca el control de l’estret, com els sièges successifs de Calais del 1346 al 1944, la batalla de Gravelines el 1588 i la batalla de les Dunes el 1658. El 1804, Napoleó hi va instal·lar el camp de Boulogne per preparar la invasió d’Anglaterra. El 1940, l' evacuació de Dunkerque va salvar l'exèrcit britànic encerclat. La construcció del mur de l'Atlàntic pels alemanys el 1944 va deixar moltes cases de blocs al Cap Blanc-Nez i al Cap Gris-Nez .

S'han identificat més de 70  , amb moltes municions submergides o perdudes al mar, que reapareixen o que els pescadors poden recuperar a les seves xarxes. El 2007, el CROSS Gris-Nez va haver de supervisar la gestió de 62 découvertes de dispositius perillosos (operacions EOD) [7] .

D’una manera més pacífica, creuar l’estret també és un repte assumit per molts atletes, especialment la natació. : travessant el Canal de la Mànega nedant, però també de moltes altres maneres (el5 mai 19295 de maig de 1929 , una dona creua l'estret en un hidrocicle ), com el windsurf ...

Uniu-vos a França amb Anglaterra per avió, per un pont o per un túnel ...[modifica]

Va ser un projecte concebut, provat i finalment finalitzat diverses vegades per Eurotunnel . Louis Barron va evocar així el 1899 això

« Admirable projet, plusieurs fois conçu en 1750, en 1802, en 1838, essayé en 1868, démontré possible et retardé, hélas! par d'invincibles préventions, mais que tôt ou tard les peuples, désabusés, abjurant les haines séculaires, sauront réaliser pour leur bien commun. On verra peut-être alors surgir du milieu, du détroit sur le banc de sable de Varne, exhaussé par les ingénieurs, une ville internationale, merveilleusement agencée pour servir de refuge aux innombrables vaisseaux qui sillonnent incessamment le passage océanique le plus fréquenté du monde! »

.

  • 1785 : el7 janvier 1785- Jean-Pierre Blanchard i John Jeffries (en) travessar l’estret en globus aerostàtic i aterrar al bosc de Guînes . Es va erigir una columna al bosc per marcar aquesta primera travessia amb èxit i el globus i la cistella van ser transportats al Museu de Calais [8] .
  • 1909 : el25 juillet 1909- , Louis Blériot és el primer home a creuar el Canal als comandaments d'un avió. El llogaret del qual va marxar es rebateja en honor seu a Blériot-Plage .
  • 1888 : el1er janvier 1888- , segons el diari Le Moniteur, els enginyers de les grans fàbriques de Le Creusot dibuixen els plànols i preparen les especificacions del pont sobre el Canal proposats per l' almirall Cloué (antic ministre de Marina). Aquest pont va haver de reposar sobre enormes pilastres de maçoneria de 50 mètres alçada perquè els vaixells més grans poguessin passar per sota seu. El pont en si hauria estat de ferro i preparat a Le Creusot. Sortiria de Cran aux Œufs, al sud del cap Gris-Nez per conduir fins a Folkestone ; aquesta ruta no és la més curta, però toca els fons més poc profunds. Segons el diari, el ministre de Foment francès va acollir amb satisfacció la idea d’un pont entre França i Anglaterra.
  • L’estret (o channel en anglès) es converteix en un dels símbols de l’ acord cordial celebrat entre França i el Regne Unit, concretat concretament per la realització del túnel sota el canal obert al trànsit a1 juin 1994 . Aquest túnel ha reduït considerablement el trànsit entre transbordadors i alhora augmenta els fluxos de passatgers i turistes entre canals.

La ruta dels migrants[modifica]

A partir de la dècada de 1990, l’estret es va convertir en una ruta important per a la migració il·legal, mentre que els governs de les dues ribes van intensificar les mesures de control fronterer : desenes de milers de migrants dels Balcans, Àfrica i l'Orient Mitjà passen pel Centre Sangatte, actiu del 1999 al 2002, després, de manera informal, pel " Selva de Calais », Tancat el 2016, buscant una oportunitat per traslladar-se al Regne Unit [9] . Des de finals del 2018, els intents de creuar il·legalment amb vaixell s’han multiplicat : més de 9 500 el 2020, quatre vegades més que el 2019. La travessia és arriscada a causa del fort trànsit marítim, els corrents i la temperatura de l’aigua : Hi van morir 4 migrants el 2019, 6 van morir i 3 van desaparèixer el 2020 [10] . A partir del gener de 2021, el Brexit va de la mà de controls més ajustats ; diversos milers de migrants en espera romanen encallats a la costa francesa, sent incert el seu estat administratiu [11] .

Consultes locals[modifica]

Els departaments francesos del Pas-de-Calais i el Nord, la província de Flandes Occidental a Bèlgica i el comtat de Kent formen part de la European Straits Initiative, llançada el 2009 i que reuneix comunitats locals comunitàries frontereres amb vuit estrets europeus, des del mar Bàltic. al mar Mediterrani [12] , [13] . Aquesta xarxa només té una funció de recomanació i no té accés a dades econòmiques o militars relatives al trànsit a l'estret [14] .

l marine protections in Skagerrak, including:

Norway
Sweden[15]
Denmark
  • Grenen and a 270,295-hectàrea (667,910-acre) sea area immediately north.<ref>{{cite
Ytre Hvaler National Park.
Kosterhavet National Park.
The two national parks of Ytre-Hvaler and Kosterhavet, forms a connected cross-border protection between Norway and Sweden.
Mapa de trànsit marítim del Pas de Calais.

[[Categoria:Mar del Nord]] [[Categoria:Estrets de l'oceà Atlàntic]] [[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]

  1. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades ONML2013
  2. Réseau National Échouages - Observatoire PELAGIS - UMS 3462. Traitements : SOeS (Observatoire national de la mer et du littoral).
  3. Natura 2000 en mer, Diren Nord-Pas-de-Calais.
  4. « Bancs des Flandres »PDF, fiche Natura 2000 pour la directive Habitats, faune, flore.
  5. « Bancs des Flandres », fiche Natura 2000 pour la directive « Oiseaux ».
  6. Falaises du Cran aux Œufs et du Cap Gris-Nez, Dunes du Chatelet, Marais de Tardinghen et Dunes de WissantPDF, fiche Natura 2000.
  7. Bilan 2007 du CROSS Gris-Nez PDF, mer.gouv.fr.
  8. Éphémérides sur l’histoire de Calais et de ses environs par J. Goutier.
  9. Michel Agier, La Jungle de Calais, PUF, 2018
  10. "Migration : 108 personnes tentant de rejoindre l’Angleterre ont été secourues", RTBF, 11 août 2021
  11. "À Calais, le Brexit ne changera rien au sort des migrants", Info Migrants, 12 janvier 2021
  12. "Qu'est-ce que l'Initiative des détroits d'Europe ?" portail
  13. "Détroit du Pas de Calais", Initiative des détroits d'Europe.
  14. "Les détroits contribuent à la stratégie européenne de réduction des émissions de gaz à effet de serre", Initiative des détroits d'Europe, 7 décembre 2018.
  15. «Natura 2000» (en suec). Swedish Environmental Protection Agency. [Consulta: 19 gener 2016].