Vés al contingut

Usuari Discussió:Cferreres

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Us donem la BENVINGUDA
Ajuda
Manteniment
Comunitat
Polítiques
Modifica


Hola Cferreres! Sigueu benvingut/da a la Viquipèdia i al coneixement lliure. Us encoratgem especialment, abans de res, a visitar la introducció per a un començament fàcil en tres senzills passos somriure. Si preferiu aprendre mitjançant un tutorial, podeu seguir el curset d'autoaprenentatge.

Aquesta és la pàgina de discussió del vostre compte d'usuari, que us servirà per a rebre missatges d'altres col·laboradors. Per a contestar, no ho feu a la vostra pàgina de discussió sinó a la pàgina de discussió de l'usuari que us ha escrit. A més, teniu la vostra pàgina d'usuari, on podeu posar les vostres dades, interessos, etc.

També seria convenient que llegíssiu els Cinc Pilars de la Viquipèdia i el llibre d'estil per a tenir una visió general i sintètica de les polítiques elementals que cal respectar per a poder editar en aquest projecte. És molt fàcil; bàsicament, cal utilitzar el sentit comú, respectar tothom, fonamentar les edicions en fonts comprovables i de qualitat i respectar el punt de vista neutral.

Si voleu trobar idees per a contribuir al projecte, visiteu el Portal del Viquipedista, on podreu coordinar-vos amb la resta dels viquipedistes. Així mateix, disposeu també de la taverna, per plantejar-hi els vostres dubtes, suggeriments o comentaris. Podeu signar en les discussions amb el botó de signatura de dalt de la barra d'edició Icona per a signar, o bé amb el codi --~~~~.

Podeu visitar el Viquiprojecte Babel per a classificar-vos segons els idiomes que conegueu o a la pàgina d'Etiquetes d'usuari per a descriure-us. També podeu afegir-vos a la llista de viquipedistes, o connectar-vos al xat per a coordinar la feina de forma ràpida.

Viquipèdia és un projecte col·laboratiu multilingüe. Si voleu traduir un article d'un altre idioma abans d'ampliar-lo i millorar-lo esteu seguint l'esperit del projecte.


Consell del dia: Si teniu alguna consulta general a fer a ningú en concret, la podeu fer a la taverna de la Viquipèdia.

Non-Catalan? Ca-0? See Babel ca-0 and our welcome in English.

Voleu comentar aquest missatge?


Salutacions cordials

--Pau Cabot · [[Usuari

Força Réal és un cim dels Pirineus, situat entre les villatges de Millars, Cornellà de la Ribera i Montner (Pyrénées-Orientales). La seva altitud de 507 m.

1. Geografia : Es el guardià de la vall de la Tet al cor del Rosselló que domina. Se'l pot conèixer gràcies a la seva relatiu aïllament i la seva antena de telecomunicacions. És visible des de la plana del Rosselló, amb vistes a la Costa Vermella, els Aspres, el Conflent, les Corbières, el estany de Salses. Pot ser vist com el punt d'entrada en Fenolleda. El cim és accessible pel RD38, des del coll de la Batalla (265 m) que separa les valls del Tet i Agly.

2. Historia : El castell real, conegut Força Réal : El Tractat de Corbeil el 1258, els nous amos del comtat del Rosselló, els reis d'Aragó i Mallorca, va construir un castell que estava dins del sistema de defensa de la frontera nord del regne en aquest lloc ideal militars. Es basa en un mugró i una torre del senyal en l'altra un petit castell. Va completar la línia composta pel castell de Salses i Opoul, entre altres. Aquest castell va ser anomenat "el castell real", el que va resultar en català en aquel temps de Força Real. Va ser construït per Nunyo Sanch. Sabem que va ser ocupada el 1343 per el rei Pere el Cerimoniós d'Aragó que va posar fi al regne de Mallorca. Al principi del segle XV, el castell va perdre la seva importància. La seva missió era la de servir com un organisme de control, l'última missió abans que el Tractat dels Pirineus el 1659, va abolir la frontera per traslladar-se al sud de l'Albera. En 1693, el castell i la torre van ser destruïts per últim i el lloc va ser transformat en la direcció de Joana Ros, vídua del baró ermita de Montclar. elements militars es van desmantellar parcialment per a la reutilització de pedra de construcció. L'ermita és Força Reial Conjurador la funció és la de "caça tempestes desastroses"que es formen, impulsat per Tramuntana perquè no abatre's sobre la plana del Rosselló.

3. L'ermita : La història de l'ermita de Força Real s'inicia 19 abril 1693. Per al noble acte de concessió de la senyora Joana de Ros, la senyora de Millau, la baronnessa de Montclar, amb el seu propietari, reconeix el reverend Francis Babau, rector de Pesillà de la Ribera, el privilegi de construir en el territori Força Réal d'una capella dedicada a la Santíssima Mare de Déu. La construcció de la capella probablement va durar uns pocs anys. La primera campana va ser beneïda 23 juny 1708 per el Pare Gabriel Bruguera, pastor de Millars. Les restes de la torre del senyal va servir de base a la construcció de l'absis. La capella estava envoltada de plantacions que permetia a l'ermita per viure de manera independent (jardins de vinyes, fruiters, hortalisses)

El 1714 es va iniciar la processó anual de la parròquia de Millars, per evitar les tempestes acompanyades de calamarsa, vent del nord, va caure a la plana.

Després de la revolució el 1791 per l'adoració no va ser suspès i les processons anuals. El lloc, ocupat pels soldats republicans, va ser saquejat, destruït i es va ser parcialment destruït en 1817. El gran interès pels habitants d'aquest santuari Milles despertat la seva restauració el 1819. La reobertura i la benedicció de la capella es va dur a terme 23 octubre 1822. Va ser llavors quan les processons es reprèn.

L'exposició als elements de la construcció explica la seva restauracions freqüents, sempre es fa per la gent Millars, Cornellà de la Ribera i Montner. L'última data de 1987-1988 sobre la iniciativa de l'Associació de "Notre Dame de Força Réal".

Festes de la Mare de Déu donen lloc a les cerimònies del 14 d'agost a la nit (desfilada de torxes per la nit i Marian), 8 de setembre (la Mare de Déu se celebra a les 3 parròquies) i tots els divendres.

Al segle XX, la posició de l'aflorament rocós va ser la motivació per a la construcció d'un repetidor de ràdio que flueix a través de la plana del Rosselló.

Benvingudes![modifica]

Benvingudes a la Viquipèdia! De tard en tard publico articles sobre la Catalunya del Nord. Si us puc ajudar en qualque cosa, deixeu-me un missatge a la meva plana de discussió. Salutacions cordials, Jordi Roqué (Discussió) 13:00, 22 juny 2011 (CEST)[respon]