Via biliar

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaVia biliar
Detalls
Llatí ductus choledochus
Identificadors
MeSH D001652
TA A05.8.02.013
FMA 9706 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
EB Online science/bile-duct
Terminologia anatòmica
Modifica les dades a Wikidata
1. Vies biliars: 2. Conducte biliar intrahepàtic, 3. Conductes hepàtics dret i esquerre, 4. Conducte hepàtic comú, 5. Conducte cístic, 6. Colèdoc o Conducte biliar comú, 7. Ampul·la de Vater o hepatopancreàtica, 8. Carúncula major o Papil·la de Vater
9. Vesícula biliar, 10-11. Lòbuls dret i esquerra del fetge. 12. Melsa
13. Esòfag. 14. Estómac
15. Pàncrees: 16: Conducte de Santorini o pancreàtic accessori, 17: Conducte de Wirsung o pancreàtic.
18. Intestí prim: 19. Duodè, 20. Jejú
21-22: Ronyons dret i esquerra (siluetes).
La vora anterior del fetge està aixecada enlaire (fletxa en marró). Secció longitudinal de la vesícula biliar, i frontal del duodè i pàncrees. Estómac i conductes intrahepàtics en transparència.

Les vies biliars són una sèrie d'estructures semblants a tubs que porten la bilis. La bilis, és necessària per a la digestió dels aliments greixosos, és excretada pel fetge en passatges que transporten la bilis cap al conducte hepàtic comú, que s'uneix amb el conducte cístic (que transporta la bilis de la vesícula biliar) per formar el conducte biliar comú, que du finalment a l'intestí.

L'estructura completa de l'arbre de les vies biliars és el següent: canalicles biliarscanals de Heringconductes biliars interlobularsconductes biliars intrahepàticsconductes hepàtics esquerre i dret s'uneixen per formar → conducte hepàtic comú, que surt del fetge i s'uneix al → conducte cístic (de la vesícula biliar) per formar → conducte biliar comú que s'uneix amb el conducte pancreàtic → formant l'ampul·la de Vater → entra al duodè.