Viatge a l'Oest

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de llibreViatge a l'Oest
西遊記
Evl53201b pic.jpg
Tipus llibre
Fitxa tècnica
Autor Wu Cheng'en
Llengua xinès
Publicació dinastia ming, 1592
Detalls de l'obra
Gènere novel·la
Personatges
Sèrie
Part de Quatre grans novel·les clàssiques
Més informació
ISBN 978-7-119-01663-4
OCLC 35775473
Modifica dades a Wikidata
Il·lustració del segle XVII d'una escena de Viatge a l'Oest

Viatge a l'Oest (en xinès tradicional: 西遊記, en xinès simplificat: 西游记, en pinyin: Xī Yóu ì) és una obra clàssica de la literatura xinesa i possiblement l'obra més coneguda entre els adolescents xinesos. Va ser publicada de forma anònima l'any de 1590, i encara que no hi ha cap prova directa de l'autor, tradicionalment s'ha associat amb l'erudit Wu Cheng'en. La història conta una versió mitològica i fictícia de les aventures del monjo budista Xuan Zang (602-664) en una peregrinació a l'Índia per a aconseguir uns textos religiosos.

En la novel·la, el monjo Xuanzang (玄奘, també conegut com a Tripitaka) és cridat per la Bodhisattva Guan Yin perquè viatgi a l'Índia per a aconseguir unes còpies de certs sutres budistes que no es troben en Xina. En el seu viatge l'acompanyen tres deixebles: el Rei Mico Sun Wukong (孫悟空), el monstre-porc Zhu Wuneng (豬悟能), i un dimoni aquàtic dit Sha Wujing (沙悟淨), els quals han acceptat ajudar-lo en el seu viatge com a penitència pels seus pecats passats. El mateix cavall que munta Xuan Zang és un príncep drac.

Alguns erudits han proposat que el llibre és una sàtira del govern xinès d'aquells temps. Respecte al treball literari, és una obra d'altíssima qualitat. És una de les quatre novel·les clàssiques xineses. En Viatge a l'Oest està molt present el rerefons religiós i mitològic de la cultura xinesa i el seu sistema de valors.

Un dels seus deixebles sobrenaturals, el Rei Mico, ha esdevingut un dels personatges més volguts de la literatura xinesa. La seva popularitat a Àsia s'ha comparat amb la de Mickey Mouse en els països occidentals (encara que per la seu entremaliada personalitat seria més adequat comparar-lo amb Bugs Bunny).

Part d'aquesta popularitat ve del fet que la història està composta de diversos nivells. És una novel·la d'aventures, té un gran contingut espiritual, i és una metàfora en la qual un grup de pelegrins, en el seu viatge cap a l'Índia, avancen a més en el seu viatge personal cap a la il·luminació.

La novel·la ha estat adaptat diverses vegades al món del cinema i la televisió en format de dibuixos animats, pel·lícules i sèries, dins i fora de la Xina. Al Japó, a més, ha servit d'inspiració a obres com El meu Son Goku (d'Osamu Tezuka), i posteriorment Dragon Ball (d'Akira Toriyama, on el personatge principal Son Goku s'inspira en Sun Wukong, el Rei mico), Saiyuki (de Kazuya Minekura), etc.

Enllaços externs[modifica]