Vidre emmotllat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Façana de la botiga Hermès de Renzo Piano, a Tòquio

El vidre emmotllat, pavès[1][2] (o pavés[3]) de vegades vitrociment[4] és un material utilitzat a la construcció per crear parets o paviments semitransparents, per tal de permetre el pas de la llum, sense comprometre la privadesa.

Història[modifica]

El vidre emmotllat neix a principis del segle xx, en estreta relació amb el desenvolupament industrial: donada la seva robustesa, combinada amb la transparència, acabà sent utilitzat sovint per il·luminar magatzems i edificis industrials.

Considerat durant molt de temps un material "pobre", recentment s'ha redescobert per la seva versatilitat, i és àmpliament utilitzat també pels grans noms de l'arquitectura en edificis prominents.

Estructura[modifica]

El vidre emmotllat es compon de blocs de vidre units entre si per mitjà de juntes de formigó armat. Els blocs de vidre estan al seu torn compostos per dos panells de vidre premsats entre ells, de manera que creen un cambra d'aire, impermeable i aïllant. El bloc de vidre també pot ser acolorit.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vidre emmotllat
  1. «pavès». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Vegeu entrada pavès al web del TERMCAT
  3. Pavés en pronúncia occidental i pavès en pronúncia oriental. Per a més informació, consulteu: el llibre d'estil.
  4. «Recurs de cassació núm. 62/2008». Cercador de jurisprudència. Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i Consell General del Poder Judicial, 2009. [Consulta: 12 febrer 2016].