Violant de Flandes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Violant de Namur)
Infotaula de personaViolant de Flandes
Biografia
Naixement1175 Modifica el valor a Wikidata
Mort1219 Modifica el valor a Wikidata (43/44 anys)
Constantinoble Modifica el valor a Wikidata
Emperadriu
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComtessa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Flandes Modifica el valor a Wikidata
CònjugePere II de Courtenay (1193 (Gregorià)–) Modifica el valor a Wikidata
FillsFelip II, marquès de Namur, Elisabet de Courtenay, Violant de Courtenay, Maria de Courtenay, Inés de Courtenay, Margarida, marquesa de Namur, Enric II de Namur, Balduí II de Courtenay, Robert I de Courtenay, Elionor de Courtenay Modifica el valor a Wikidata
ParesBalduí V d'Hainaut Modifica el valor a Wikidata  i Margarida I de Flandes Modifica el valor a Wikidata
GermansIsabel d'Hainault, Felip I el Noble, Balduí I de Constantinoble i Enric I de Flandes Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Violant de Namur o Violant d'Hainaut esmentada a vegades com Violant de Flandes (1175-1219) fou comtessa-marquesa de Namur (1212-1216) i regent de l'Imperi Llatí en absència del seu marit Pere II de Courtenay de 1217 a 1219.

Orígens[modifica]

Violant era filla de Balduí V, comte d'Hainaut (Balduí I comte de Namur), i de la comtessa Margarida I de Flandes. Dos dels seus germans, Balduí I (que fou comte de Flandes com Balduí IX) i Enric I, foren emperadors de Constantinoble (1204-1205 i 1295-1216). Violant va heretar Namur del seu germà Felip I el Noble el 1212. A la mort del seu germà Enric I, i després d'un breu interregne (1216-1217), el seu marit Pere de Courtenay fou escollit emperador el 1217.

Emperadriu de Constantinoble[modifica]

Violant i el seu marit Pere de Courtenay van marxar a Constantinoble el 1216 deixant el govern de Namur en mans del seu fill gran Felip II; Pere va enviar a Violant a Constantinoble mentre ell es quedava al darrere combatent al Despotat de l'Epir; en aquesta lluita fou fet presoner. No es sabia que havia passat amb Pere (que probablement fou assassinat) i mentre s'esperaven notícies, Violant va regentar l'imperi dos anys (1217-1219). Es va aliar als búlgars contra els estats grecs successors de Bizanci i va poder fer la pau amb Teodor I Làscaris de Nicea, que es va casar amb la seva filla.

Violant va morir el 1219. Per renúncia de Felip II, el seu germà Robert de Courtenay va ser escollit emperador llatí. Robert seguia a Namur i no va arribar a Constantinoble fins al 1221 pel que de fet durant dos anys més no hi va haver emperador present.

Matrimoni i fills[modifica]

Del seu matrimoni amb Pere de Courtenay va tenir deu fills:

Ascendència[modifica]


Precedit per:
Pere II de Courtenay
Emperadriu llatina
1217-1219
Succeït per:
Robert I de Courtenay
Precedit per:
Felip I el Noble
Marquesa de Namur
1212-1216
Succeït per:
Felip II de Courtenay
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Violant de Flandes