Viquipèdia:La taverna/Polítiques/Arxius/2010/09

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Tertúlia de setembre[modifica]

Icona de la Tertúlia de la Taverna de la Viquipèdia.png
A la secció de les polítiques de la Taverna hi tenen lloc converses sobre polítiques de la Viquipèdia, normes que ja existeixen, o d'aplicació de llurs criteris. Actualment es mostren les converses del mes de setembre, però si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-lo a l'arxiu de les polítiques per a copiar-lo sencer i portar-lo ací, inserint-lo al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia

Arxius de setembre del 2010

Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona de globus de diàleg Polítiques
Icona d'eines manuals Tecnicismes
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una flor General
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia

Històrics[modifica]

Hola; voldria plantejar una qüestió sobre la categorització de personatges historics a partir d’una recategorització que vaig fer. Vaig ubicar a Categoria:Escriptors balears històrics, els escriptors balears anteriors a la renaixença, a partir d’aquí en Pau Cabot me va fer una observació sobre la incorrecció que vaig cometre, bé per entendre-ho millor, aquesta va ser la discussió:

Crec que no estàs seguint el criteri acordat a Viquipèdia:Presa de decisions/2007/Categorització de balears, catalans i valencians en qualificar segons qui d' històric o contemporani. Segons indica l'enllaç que t'he passat, la frontera acordada per aquests dos mots és la Guerra de Successió. Potser s'hauria d'explicitar a Categoria:Balears contemporanis i a Categoria:Balears històrics. Pau Cabot · Discussió 10:37, 4 set 2010 (CEST)
Cert, no la coneixia, de fet quan m'hi vaig posar vaig veure que a històrics hi havia gent difunta a la segona meitat del segle XX, per això vaig pensar que no hi havia un criteri establert; ara bé, en literatura catalana, i en general, la historiografia fixa tres grans blocs temporals: Autors i obres medievals, de la decadència i posteriors a la renaixença (evidentment hi ha altres divisions), i el criteri que he seguit ha estat posar en històrics els anteriors a la renaixença, que és una frontera molt clara des del punt de vista de la història de la llengua i la literatura. La veritat és que trobar-me el Baró de Maldà en el mateix període temporal que en Quim Monzó me grinyola un poc molt.--Lliura (disc.) 11:34, 4 set 2010 (CEST)
T'entenc, però jo només et dic el que s'havia fet fins ara. Com que la categorització dels escriptors no pot ser diferent de les altres biografies, s'haurà d'arribar a un nou consens per tal d'aclarir el tema. Jo te recoman que ho comentis a la Taverna, ja que no només afecta a una categoria i, a més, allà tendrà més difusió. Pau Cabot · Discussió 11:38, 4 set 2010 (CEST)
De totes maneres crec que la majoria dels que he colocat a històrics són menorquins i a Viquipèdia:Presa de decisions/2007/Categorització de balears, catalans i valencians#Notes hi ha la següent nota: “Els menorquins caldria considerar-los històrics a partir del final de la dominació anglesa.”
Podria ser. Jo comentaria el tema a la taverna. Pau Cabot · Discussió 12:01, 4 set 2010 (CEST)

Bé deixant de banda el tema dels menorquins, no tenc clar que el criteri de la categorització sigui encertat, deliberadament ha fet un article per veure un cas que, a mi personalment, me provoca una certa incomoditat considerar-lo contemporani (així està ara) Sebastià Gelabert Riera, no acab de veure el qualificar de contemporani a un home que gairebé es troba en una nebulosa artúrica, crec que el tema mereix una reflexió. Personalment no consideraria contemporani a ningú anterior al romanticisme, o a la revolució francesa o a algun esdeveniment del XIX. La literatura a més te el problema que l’adscripció literària d’autors terminals s’allarga més enllà de la data establerta, mirau aquest altre Francesc d'Olesa i Santmartí, aquí ho deix per si trobau que mereix ser reconsiderat.--Lliura (disc.) 18:46, 5 set 2010 (CEST)

en principi aposto per mantenir una sola línia divisòria, que potser cal revisar i tirar-la cap endavant (crec que s'ha de fer) i si de cas després fer subdivisions a la literatura o on calgui --barcelona (disc.) 11:12, 7 set 2010 (CEST)
Estic d'acord amb Lliura que en el cas d'escriptors en català la divisió lògica la marca la Renaixença, amb un abans i un després, o bé en tres divisions tal com diu afegint la decadència. La classificació en històrics o contemporanis pot ser en categories superiors. Per exemple: Balears històrics -> Escriptors balears medievals; Balears contemporanis (o de l'Edat Contemporània) -> Escriptors balears de la decadència, Escriptors balears de la Renaixença i Escriptors balears actuals. --V.Riullop (parlem-ne) 11:51, 7 set 2010 (CEST)
Tal vegada convé subdividir en categories més estandarditzades (faig tallades rodones):
* Edat mitjana, de 600-1500.
* Edat moderna, de 1500 a 1800.
* Edat contemporània, de 1800 a l’actualitat.
Així les categories s’adjectivarien en medievals, moderns i contemporanis. Els dos primers podrien estar en les categories d'antics, on hi també hi anirien els anteriors (ibers, grecs o romans). La divisió encaixa acceptablement amb els escriptors i a la resta no li fa mal.
Altres viquis juguen molt amb els segles, també me sembla una bona opció, però no m’agrada subdividir en anys (no totes ho fan) cosa que obliga a cercar en massa categories i la informació de conjunt es perd.--Lliura (disc.) 16:38, 7 set 2010 (CEST)
El tall històrics/contemporanis es va fer per poder compaginar classificacions culturals i polítiques i evitar incongruències com que Llull sortís com espanyol o Jaume I com a francès, a través de les categories superiors. Continua sent vàlid, però crec que s'ha de poder flexibilitzar adaptant-ho a les classificacions naturals en cada camp. --V.Riullop (parlem-ne) 16:58, 7 set 2010 (CEST)
En aquest cas la divisió en segles sembla la més adient (a no ser que suprimiguem la categoria Espanyol i francès per epidèrmiques ;) )--Lliura (disc.) 17:14, 7 set 2010 (CEST)
Els límits de 1707-1714 pels espanyols, 1659 pels francesos i 1782-1802 pels menorquins s'han de respectar perquè les categories de gent posterior puguin anar incloses senceres dins de subcategories d'espanyols i francesos. Naturalment, a més, poden fer-se totes les altres categories que siguin encliclopèdicament rellevants i que algú tingui ganes de fer i mantenir.
I, per cert, és cert que els noms "històrics" i "contemporanis" no són autoexplicatius. Fa anys que estem oberts a suggeriments per trobar noms millors per aquestes categories.--Pere prlpz (disc.) 20:19, 7 set 2010 (CEST)
És molt dificil parlar d'un trau institucional i no fer referència a les institucions, idò posats, venga unes propostes llargues :
*Escriptors medievals dels comtats catalans en català
*Escriptors medievals del Regne de València en català
*Escriptors medievals del Regne de Mallorca en català

*Escriptors renaixentistes dels comtats catalans en català
*Escriptors renaixentistes del Regne de València en català
*Escriptors renaixentistes del Regne de Mallorca en català

*Escriptors barrocs dels comtats catalans en català
*Escriptors barrocs del Regne de València en català
*Escriptors barrocs del Regne de Mallorca en català
*Escriptors barrocs nordcatalans en català (a partir de 1659)

*Escriptors neoclàssics catalans en català
*Escriptors neoclàssics valencians en català
*Escriptors neoclàssics balears en català
*Escriptors menorquins del segle XVIII en català (no haurien d'anar a la categoria balears)
--Lliura (disc.) 23:37, 7 set 2010 (CEST)
Els escriptors menorquins del segle XVIII sí que són balears. Categoritzem com a Balears tots els habitants de les illes Balears de qualsevol època.--Pere prlpz (disc.) 21:40, 8 set 2010 (CEST)

Tal i com he proposat a dalt, a #Keep it simple, la categorització és fruit d'una presa de decisions del 2007, potser caldria actualitzar-la o tornar-la a consensar ja que ha rebut moltes crítiques darrerament.--Àlex Esp (Discussió) 16:42, 27 set 2010 (CEST)

Regnes i corones[modifica]

La categorització de Categoria:Corona de Mallorca i de Categoria:Regne de Mallorca presenta el problema que a nivell territorial, el regne de Mallorca està inclòs en la corona i, a nivell cronològic, la corona està inclosa dins el regne. Això provoca un bucle dificil de resoldre. Després de situar el problema, sembla convenient posar-lo per aquí. Opinions.--Lliura (disc.) 10:58, 12 set 2010 (CEST)
PS. Estre la Corona d'Aragó i el Regne d'Aragó passen coses semblants, més complexes per una cronologia compartida de 650 anys, mentre que el que es du aquí amb prou feines la coincidencia és de 80 anys (Corona) sobre un total de 500 (Regne).