Viquipèdia:Presa de decisions/2010/Ús adequat dels bots per crear articles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'objectiu d'aquesta presa de decisions és omplir el buit que existeix en la política respecte a l'ús de bots per la creació massiva d'articles. Aquesta discussió sorgeix arran d'un debat a la Taverna centrat en l'ús de l'Amical Bot per generar articles de municipis estatunidencs.

Aquesta presa de decisions tindrà dues fases:

  • Del 3 al 24 de juliol, es mantindrà un debat a la plana de discussió amb l'objectiu d'assolir un consens que satisfaci els dos bàndols (pro-bots i anti-bots). Ambdós costats poden afegir un resum dels seus arguments a la secció d'avantatges i inconvenients proporcionada més avall.
  • En cas que no s'hagi assolit un consens, del 25 al 31 de juliol es durà a terme una votació entre les opcions presentades actualment i qualsevol opció interessant que pugui sorgir durant el debat previ. Cada usuari podrà votar per una única opció.

Durant el període de debat, cap dels dos bàndols no hauria de prendre mesures dràstiques: els pro-bots no haurien d'aprofitar per engegar el bot en massa, i els anti-bots haurien de deixar llibertat als botaires per continuar dissenyant els bots.

Avantatges i inconvenients de crear articles en massa amb bots[modifica]

Avantatges Inconvenients
Permet la creació d'articles que altrament és difícil que algú s'animés a crear. Una gran quantitat d'aquests articles pot donar una mala imatge de la viquipèdia en català (es pot dir que creixem per robots, quan justament la feina és el nostre millor aval).
Podria ajudar la Viquipèdia a guanyar posicions al rànquing de viquipèdies per nombre d'articles. Desvirtua el creixement de la viquipèdia en inflar-lo artificialment per nombre d'articles.
Ajuda a col·locar taules i plantilles, feina feixuga o complicada per a molts usuaris Els articles tenen una estructura mecànica, basada només en dades estadístiques i similars, acostumen a ser traduccions o compilacions de taules i no aporten contingut propi, són "còpies" ordenades d'altres viquipèdies o pàgines de dades
Possibilitat d'implementar eines que respectin el llibre d'estil i les normes de la comunitat, en un català correcte i de forma sistematitzada Tenim un precedent altament desfavorable en la viquipèdia en volapük.
Sent curosos amb les dades que alimenten el bot i deixant de banda traduccions tot fent que el bot tingui un/varis "redactat/s", correctament escrits i entenedors, es fa un testeig seriós i el bot categoritza correctament es possible arribar a prescindir del control. La majoria de gent no revisa aquests articles, que poden contenir errors o bé ser massa mecànics, solen ser temes poc atractius per al viquipedista. Si la creació és massiva, se'n dificulta el control: mireu les pàgines d'articles a millorar, que no paren de créixer i poca gent s'hi passa, pot succeir el mateix amb les enormes categories d'articles generats per bot, quedaran amb un avís i prou quan passi l'eufòria inicial.
Implicar els usuaris interessats en el tema per tal de fer una eina el millor possible pot portar a aconseguir una eina excel·lent. La recança de molts usuaris s'adverteix en les crides a limitar-ne l'ús en determinats temes o àrees.
Si el bot es "restringeix" a una tipologia concreta d'articles pot animar a la participació Pot desanimar alguns usuaris per a la creació d'articles, que ja crearà el bot (periòdicament es fan a la taverna demandes en aquest sentit) o per principis (retirada d'una botopèdia).
La quantitat no és renyida amb la qualitat. Es prima la quantitat per sobre de la qualitat

Votació (només si no s'assoleix un consens)[modifica]

A favor de permetre la creació d'articles en massa sense cap mena de control[modifica]

Proposta de'n Beusson[modifica]

Un bot que vulgui crear articles nous, a més de fer les proves pertinents, haurà d'explicar el projecte en alguna pàgina i sol·licitar l'aprovació a VP:PMB, encara que ja tingui la marca de bot concedida prèviament. En aquest cas, un buròcrata avisarà la comunitat per a que opini sobre el projecte del bot, si l'usuari no ho ha fet prèviament. Cal tenir en compte que en aprovar un projecte aquest tirarà endavant fins la finalització del mateix encara que es superi la recomanació de no tenir més del 10% d'articles creats per bot. El termini per l'aprovació o no del bot serà el necessari per poder fer les correccions necessàries, la concreció del projecte i donar oportunitat a fer tots els comentaris pertinents. L'aprovació serà per consens de majoria qualificada.

Proposta del Vriullop[modifica]

Un bot que vulgui crear articles nous, a més de fer les proves pertinents, haurà d'explicar el projecte en alguna pàgina i sol·licitar l'aprovació a VP:PMB, encara que ja tingui la marca de bot concedida prèviament. En aquest cas, un buròcrata avisarà la comunitat per a que opini sobre el projecte del bot, si l'usuari no ho ha fet prèviament. Cal tenir en compte que hi ha consens en no tenir més del 10% d'articles creats per bot i, per tant, caldrà tenir en compte també si hi ha hagut algun projecte previ de creació massiva d'articles. El termini per l'aprovació o no del bot serà el necessari per poder fer les correccions necessàries, la concreció del projecte i donar oportunitat a fer tots els comentaris pertinents. L'aprovació serà per consens de majoria qualificada.

A favor de permetre la creació d'articles en massa només si els articles creats anteriorment ja han estat revisats[modifica]

A favor de permetre la creació d'articles en massa a proporció d'un article de bot per cada article creat per humans[modifica]

En contra de permetre la creació d'articles en massa en qualsevol circumstància[modifica]

Resultats[modifica]

Proposta d'en Beusson (18 punts)
Proposta del Vriullop (14 punts)
Creació d'articles bots-humans a un ràtio de 1 a 1 (12 punts)
Creació massiva si els articles anteriors han estat revisats (8 punts)
Creació massiva sense cap mena de control (2 punts)
Cap mena de creació massiva (0 punts)