Viquipèdia Discussió:Esborrany

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.

Sobre aquest tauler

Les discussions prèvies estan arxivades a Viquipèdia Discussió:Esborrany/Arxiu 1 en data 30-06-2015.

Paucabot (discussiócontribucions)
2804:389:7028:4C1C:0:17:FC35:7301 ha amagat aquest apunt (historial)
Paucabot (discussiócontribucions)

Si no vaig errat, sembla haver-hi diferents opinions a l'hora de definir què és un esborrany. Sembla que els paràmetres que els diferents usuaris creuen que s'han de tenir en compte són:

  1. Extensió del text
  2. Extensió de l'article
  3. Presència de referències
  4. Completesa

En la meva humil opinió, hauria d'estar bàsicament relacionat amb 1, excepte en casos molt excepcionals, en què es podria tenir en compte 4 (ho comentava Pau Colominas aquí). En tot cas, també d'acord amb Bestiasonica que articles d'una línia inampliables serien casos en què no hi ha cobertura significativa i en els que la solució més raonable seria una fusió per manca d'admissibilitat.

Bestiasonica (discussiócontribucions)

En general són alguns criteris que acostumo a tenir en compte a l'hora d'aplicar alguna plantilla d'esborrany. Però considero que el criteri 1 acostuma a estar sempre entre els requisits que m'autoimposo. Tanmateix marcar un límit precís en extensió de paraules pot resultar impostat. És clar que es pot marcar un límit arbitrari sobre el que hi estem més o menys d'acord. Però no en tots els casos pot resoldre temes d'esbiaixament. Es a dir la brevetat podria comportar que no es veiessin tots els punts clau per a identificar el subjecte.Aquí entren en joc altres plantilles con plantilla:neutralitat?

D'altra banda No sé si m'estic flipant una mica, però em sembla recordar que hi ha algun giny que afegeix automàticament la plantilla:esborrany quan s'edita un article per sota d'una determinada mida. A algú més li sona?

Conceptualment per mi és un article breu en que només es tracta uns pocs aspectes. Ara restringir-ho a un sòl paràgraf em sembla marcar un llindar fàcilment esquivable afegint un salt de pàgina que no resol en absolut el la necessita d'engrandiment de l'article mostrant diversos aspectes que pot desenvolupar un article. O articles amb una breu secció introductòria seguida d'una inacabable llista de noms.

Paucabot (discussiócontribucions)

No és fàcil delimitar-ho, però, es podrien fer uns mínims com si un article té almanco 200 paraules de text, podeu llevar sense problemes l'avís d'esborrany. Segurament amb menys es podria eliminar, però podríem començar per aquí.

Bestiasonica (discussiócontribucions)

Trobo que és un bon començament, tanmateix coneixent que la gent s'aferra a aquestes afirmacions com si fos un clau ardent. Trobo bé poder deixar una frase més oberta (no tant taxativa) de l'estil "no existeix gaire controvèrsia a l'hora de considerar que un article assoleix les dues centes paraules en l'espai principal ja no es tracta d'un esborrany". En aquest cas també s'exclourien p.ex. els articles de tàxons que consten només d'una breu redacció inicial i una llista d'enllaços interns. O els articles redactats com una llista.

Paucabot (discussiócontribucions)

Malgrat que duia cometes, la frase no volia ser literal, volia ser el més il·lustrativa possible. D'acord que s'hauria d'expressar més políticament correcta. A veure que diuen els altres i si podem començar a elaborar el consens a partir d'aquí.

Paucabot (discussiócontribucions)

A veure. Proposta: Hi ha consens en que un article que té almanco 200 paraules de text ja no és un esborrany. Si és aquest el cas, es recomana eliminar l'avís per tal que la definició d'esborrany sigui el més útil i homogènia possible.

Yuanga (discussiócontribucions)

Hi ha alguna manera ràpida de contar aquestes 200 paraules?

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

Segons aquesta eina, el quart comentari de Bestiasonica té 201 paraules.

Yuanga (discussiócontribucions)

Em referia a dins de la pròpia viquipèdia :D

Per mi ok a la proposta.

Paucabot (discussiócontribucions)

Crec que la Viquipèdia no té cap eina similar.

En tot cas, propòs tirar endavant aquesta proposta de mínims per tal d'almanco eliminar l'avís dels articles més llargs. Si després, hem de baixar la xifra a 150 o a 100, ja ho farem.

Barcelona (discussiócontribucions)

Em sembla bé eliminar l'avís dels articles més llargs per treure plantilles però crec que l'esborrany no es pot definir només per mida. De moment, tanmateix, traiem i ja seguirem discussió

Paucabot (discussiócontribucions)

De Tema:T03kvi7vxpt4o2dq:

Va aparèixer el tema "què és un esborrany?" Es va arribar a la conclusió que no es pot jutjar què és un esborrany amb un criteri de recompte de paraules -- si l'article és Terra i és de només 10k, seria un esborrany, però si un altre article no dóna per més, no és un esborrany.

Paucabot (discussiócontribucions)

Respecte dels articles de 10k octets que es podrien qualificar com a esborranys, potser estaria bé posar-los un altre nom per diferenciar-los dels articles més curts. En realitat, ja els tenim classificats d'una altra manera: usam la plantilla {{Massacurt}} en lloc de {{Esborrany}}. Podeu veure els que ja tenim a hores d'ara a Categoria:Articles bàsics per millorar.

Barcelona (discussiócontribucions)

El que es va parlar va ser el següent

  • esborrany és una crida a ampliar perquè la informació és incompleta i insuficient per al lector
  • no té a veure només amb la mida, perquè hi ha articles molt curts dels quals no es pot saber res més i per tant no té sentit etiquetar-los (no convidarem a afegir contingut i avisar que un tema és curt és absurd perquè el lector ja ho veu)
  • el que sí té consens és que no cal posar etiqueta als articles que ja tenen una certa mida i que per tant aporten informació introductòria suficient, tots són ampliables de manera potencial
Paucabot (discussiócontribucions)

La idea és racionalitzar l'ús de la plantilla {{esborrany}}, ja que segons quina definició en facem, per exemple, incompleta i insuficient per al lector, es podria aplicar al 99% dels articles de la Viquipèdia. Per aquest motiu és pel qual crec que s'usa aquesta plantilla indiscriminadament i per omplir. Per tant, per això, proposava usar altres avisos com {{Massacurt}} per aplicar a les diferents casuístiques.

Els articles aquests que són molt curts però que no es poden ampliar, potser és cert que no són esborranys. El problema potser sigui que les fonts fiables disponibles no en parlen de manera significativa i que segurament s'haurien de fusionar en articles més genèrics per contextualitzar-los.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que ens estem saltant un pas previ que és saber per a què volem saber què és un esborrany. Si la idea és que la plantilla d'esborrany sigui una crida a ampliar l'article, aleshores la qüestió d'on la posem és només el dubte d'on serà més efectiva. Ara bé, sabeu si mai s'ha donat el cas d'un editor que hagi ampliat un article motivat per la plantilla d'esborrany? Si no s'ha donat, o si no és dóna raonablement sovint, les discussions sobre on posem la plantilla són una pèrdua de temps.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Per mi l'objectiu de la plantilla esborrany ha de ser indicar aquells articles que no tenen prou contingut per formar el lector en el tema que tracten. Evidentment això és un criteri molt subjectiu, però crec que podria servir com a base per intentar extreure un criteri no només numèric.

Pel que fa a si van dirigits a editors o a lectors, crec que són importants pel lector no per la informació que donen per si mateixos, sinó com a mostra d'humilitat. Són un "Disculpeu, som conscients que això no té prou qualitat i volem posar-hi remei".

Paucabot (discussiócontribucions)

Començ a ser bastant escèptic sobre aquesta plantilla i crec que començ a entendre en Pere quan demana per a què serveix la plantilla.

Si efectivament la funció de la plantilla és Disculpau, som conscients que això no té prou qualitat i volem posar-hi remei, crec que valdria la pena fer una passa més i substituir-ho per {{Obsolet}}, {{Incomplet}}, {{MF}} o la plantilla específica que més li escaigui.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

La pega de la {{Incomplet}} (que és la que aplica a la majoria d'articles marcats com a esborranys) és que no categoritza per temàtica (categorització que és útil per les quinzenes de qualitat o per editors que treballen millorant camps de coneixement específics). Dues opcions: buscar les interseccions entre les categories d'incomplet i (sub-)categories normals (amb el risc que molts articles incomplets estiguin pobrement categoritzats) o bé diversificar la plantilla {{Incomplet}} per temàtiques com fem amb les d'esborranys.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord amb en Pau. Per a la subcategorització, jo miraria d'usar les interseccions, més que crear moltes subplantilles especialitzades. És més senzill de gestionar.

Això sí, {{Incomplet}} hauria de ser per a articles manifestament incomplets i no per a articles curts. Sinó, traslladam el problema de la plantilla {{Esborrany}} a la plantilla {{Incomplet}}. Només canvia el nom.

Barcelona (discussiócontribucions)

Comparteixo que no s'ha de substituir una per una altra, incomplet vol dir inacabat, mancances òbvies, seccions... Esborrany per a mi no és article curt, com ja vaig dir al seu moment, ja que hi ha temes breus dels que no se sap res més i no caldria marcar amb cap plantilla

Paucabot (discussiócontribucions)

Incomplet i inacabat no els usam com a sinònims. {{Incomplet}} és per quan l'article presenta llacunes importants i {{Inacabat}} l'empram quan s'està treballant en l'article.

Respecte de la definició d'esborrany, el que és cert que no està clara. Cadascú l'interpreta de manera diferent i això fa que la plantilla (i les categories) no tenguin cap utilitat clara.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

D'acord amb vosaltres. No parlo de substuir una per l'altra, només manifestava que una bona part dels articles marcats com esborranys són en realitat articles incomplets (però no tots!). Fer aquest filtratge i substituir les plantilles d'esborrany per d'altres més específiques és el que facilitarà identificar els problemes i solucionar-los.

Yuanga (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

Jo diria que sí.

Resposta a «Quan és un esborrany?»
Cap més tema anterior