Vés al contingut

Viquipèdia Discussió:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article/Forma canònica de Jordan

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

*Em sembla que convindria fer un esforç i treballar la introducció per aconseguir que qualsevol persona, sense coneixements amb matemàtiques, pugui entendre el concepte a grans trets. Em sembla que és el que cal demanar a un article enciclopèdic. Jo, personalment, no ho entenc. L'article està molt ben redactat, però fins que no entengui la introducció no li puc donar el vot qualitat, en tot cas li podria donar el votbo.--Medol (disc.) 10:51, 5 gen 2014 (CET)

  • Intentat Intentat He escurçat diverses vegades l'entradeta, però ja no sé què més simplificar (suposo que deu ser "defecte professional" per la meva part). Alguna proposta? --Álvaro (disc.) 17:37, 5 gen 2014 (CET)
    @Medol: Què et semblaria així?
    En àlgebra lineal, s'anomena forma canònica de Jordan d'un endomorfisme quan la matriu que el representa és una matriu de Jordan, que és una forma especial de matriu triangular superior, en certa base.
    La forma canònica de Jordan també s'anomena forma normal de Jordan.
    El problema de trobar la forma canònica de Jordan d'un endomorfisme consisteix en trobar quina és la matriu de Jordan que el representa i quina és la base en què l'endomorfisme pren aquesta forma...
    --Álvaro (disc.) 19:53, 5 gen 2014 (CET)
    No crec que mai pugui entendre què és això, però almenys les dues primeres línies sí que em sembla que s'haurien de poder entendre per qualsevol. Per exemple, se m'acut això per començar, m'inspiro en la versió en alemanya del terme, que em sembla que és la més entenedora:
    La forma canònica de Jordan o forma normal de Jordan és un terme matemàtic utilitzat en àlgebra lineal. Deu el seu nom al matemàtic francès Camille Jordan, que la va descobrir el 1871 per a solucionar sistemes d'equacions diferencials complexes per a matrius complexes.
    En concret, és la representació d'un endomorfisme amb una matriu de Jordan, que és una forma especial de matriu triangular superior, en certa base. ...
    No necessàriament aquesta és la millor manera de començar, només és una idea per si et serveix, jo no sé res de matemàtiques. Realment entenc que és molt difícil explicar amb paraules fàcils un concepte tant complex. --Medol (disc.) 22:00, 5 gen 2014 (CET)
  • Hola, he creat [1]. També volia comentar que se m'ha fet estrany llegir la història al final de l'article, posar-la després de la introducció crec que seria millor i que coincidiria amb l'estructura d'altres articles o canviar-li el nom i dir-li precedents, no sé, com vegis. Gràcies i bona feina, és un article de qualitat. --Lluis_tgn (disc.) 01:14, 6 gen 2014 (CET)

inici: (mogut des de la plana de discussió personal)

Potser dic algun sacrilegi, però és benintencionat. Des del desconeixement, seria correcte aquesta versió ?:

"En àlgebra lineal, s'anomena forma canònica de Jordan d'un endomorfisme quan la matriu de Jordan, que és una forma especial de matriu triangular superior, representa l'endomorfisme en certa base.
La forma canònica de Jordan també s'anomena forma normal de Jordan.
El problema de trobar la forma canònica de Jordan d'un endomorfisme consisteix en trobar quina és la matriu de Jordan que el representa i quina és la base en què l'endomorfisme pren aquesta forma..............."
--amador (disc.) 18:40, 5 gen 2014 (CET)

@Amadalvarez: Sacrilegi? Cap ni un! Totes les propostes són benvingudes. Pel que fa a la teva proposta de redacció: Buffff...! Ara no vull anar de tiquismiquis... La 1a frase té més sentit (matemàtic, vull dir) si diu:
«En àlgebra lineal, s'anomena forma canònica de Jordan d'un endomorfisme quan la matriu que el representa és una matriu de Jordan, que és una forma especial de matriu triangular superior, representa l'endomorfisme en certa base
És a dir, un endomorfisme és un ens 'abstracte' (una mena de funció que va d'un conjunt a ell mateix), i per tal de descriure'l es necessita una base del conjunt. Un cop fixada aquesta base (diem-ne base_1), es pot escriure l'endomorfisme en forma de matriu. Aquesta matriu pot tenir qualsevol tipus d'entrades numèriques. La qüestió és que es pot transformar aquesta matriu en una de més simple (la famosa matriu de Jordan), mitjançant canvis de base (diem que arribem a la base_2). Un cop tenim la matriu de Jordan, es diu que hem trobat la forma canònica de Jordan de l'endomorfisme, representada per la matriu de Jordan que hem trobat, en la base base_2.
Sé que els conceptes són complicats per al no-iniciat, i per tal de seguir amb el rigor matemàtic s'ha de parlar amb propietat; però això, és clar, fa que la redacció dels textos sigui complexa... no sé què fer: em sembla que un text senzill fa que no es parli amb rigor; i per altra banda, si vull mantenir el rigor, el text és necessàriament llarg... --Álvaro (disc.) 18:56, 5 gen 2014 (CET)
Doncs, ja la tens. Penso que quan els conceptes són complexos, el millor és no intentar explicar-los tots (és a dir, tenir moltes subordinades) en una frase. Crec que és millor (això he intentat) fer una frase curta i contundent i, a continuació, ampliar i aclarir els matisos que calgui. Ànims !.--amador (disc.) 19:06, 5 gen 2014 (CET)

fi: (mogut des de la plana de discussió personal)


Gràcies a tothom (en especial a Amadalvarez, Medol, Lluis tgn) per les vostres contribucions. He tornat a canviar l'entradeta (ara són frases curtes, senzilles -sense tanta subordinada-, i que intenten mencionar tots els conceptes matemàtics necessaris), i he mogut la secció d'Història al començament, amb el nom de "Precedents". Aquest és l'esperit de la Viqui, no? Merci! --Álvaro (disc.) 10:11, 6 gen 2014 (CET)