Viquipèdia en espanyol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de ViquipèdiaViquipèdia en espanyol
Data de creació11 maig 2001 Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaCreative Commons Reconeixement-CompartirIgual 3.0 No adaptada i Llicència de documentació lliure de GNU Modifica el valor a Wikidata
Canal IRCirc://irc.freenode.net/#wikipedia-es Modifica el valor a Wikidata
Alfabetalfabet llatí Modifica el valor a Wikidata
Estadístiques
Articles1.724.472
Usuaris registrats6.359.491
Pàgines totals7.518.457
Fitxers locals0
Viquipèdia en espanyol

Viquipèdia en espanyol (en castellà: Wikipedia en español) és l'edició en castellà de Viquipèdia. Iniciada el maig de 2001, aquesta versió de l'enciclopèdia va assolir els 100.000 articles el 8 de març de 2006 i els 200.000, el 10 de febrer de 2007, els 400.000 el setembre de 2008 i els 500.000 en agost de 2009.

Història[modifica]

El 16 de març de 2001 Jimmy Wales va anunciar la seva intenció d'internacionalitzar la Viquipèdia creant edicions en diferents llengües.[1] La Viquipèdia en espanyol va començar el 20 de maig de 2001. Mesos després, el febrer de 2002, la major part dels participants d'aquesta edició no van estar d'acord amb la proposta (rebutjada més tard) de finançar Viquipèdia mitjançant publicitat, i van separar-se del projecte per a establir un fork (bifurcació), anomenada Enciclopedia Libre Universal en Español. Jimmy Wales s'ha mostrat personalment en contra d'afegir publicitat a la Viquipèdia, però no descarta estudiar alguna proposta que pugui resultar beneficiosa.[2]

Després de la separació, la Viquipèdia en espanyol va tenir una activitat molt petita. A l'octubre de 2002, després de l'actualització a la Fase III del programari, anomenat més tard MediaWiki, el nombre d'usuaris va començar a augmentar de nou. El març de 2006, la Viquipèdia en espanyol era el projecte més actiu de tots dos. Molts usuaris col·laboren en ambdós projectes i molts articles són traslladats d'una a l'altra enciclopèdia gràcies a la compatibilitat de les llicències.

Bàner publicitari

El novembre de 2003 es va decidir continuar amb el nom oficial per a la versió en castellà, "Wikipedia", en una votació en la qual es van descartar altres noms com ara "Librepedia", "Huiquipedia" o "Ñiquipedia".[3]

Va ser la vuitena edició més gran en nombre d'articles durant molt de temps, fins que la Viquipèdia en portuguès la va superar en el maig de 2005 i, poc després, la Viquipèdia en italià, l'agost de 2005. L'abril de 2007, va superar la Viquipèdia en suec, passant a ocupar la novena posició de la llista.

Segons el rànquing d'Alexa és la segona més visitada de totes les edicions (febrer de 2007).[4]

Polítiques[modifica]

Les polítiques seguides en la Viquipèdia són consensuades pels mateixos col·laboradors. Aquest consens és habitualment assolit mitjançant votacions en les quals pot participar qualsevol usuari registrat i amb un nombre mínim d'edicions. Les polítiques establides per la comunitat són d'obligat compliment. Altres assumptes també cal sotmetre'ls a votació, com ara l'esborrat d'articles, etc.

Un exemple de política és la que fa referència a l'ús d'imatges en l'enciclopèdia. El desembre de 2004 es va decidir utilitzar només imatges lliures, que permeten les obres derivades i l'ús comercial. A diferència d'algunes altres edicions, en Viquipèdia en espanyol no es permeten imatges emprades en el fair use.

Un altre exemple és que els articles tenen un encapçalament segons l'ús més comú en castellà i, en la seva redacció, es tracten d'evitar localismes perquè qualsevol castellanoparlant pugui entendre'ls sense dificultat.

Polèmiques i crítiques[modifica]

Sobre els topònims[modifica]

L'ús dels topònims dels àmbits català, basc i gallec ha resultat polèmic. És política de la Viquipèdia en espanyol utilitzar els exònims tradicionals en castellà.[5] Però en la toponímia menor resulta difícil trobar referències per distingir un exònim tradicional d'un endònim amb grafia prenormativa o castellanitzada i fossilitzada en els anteriors censos oficials. Es prenen com a referència una sèrie d'obres especialitzades no disponibles en línia,[6] i a la pràctica s'utilitzen els topònims oficials de la dècada del 1970. Encara que molts van ser fixats al segle xix, són topònims sensibles per la seva reinstauració durant la dictadura franquista, i s'han considerat les actualitzacions realitzades per les comunitats autònomes com a no vinculants per la llengua castellana.[7] Com a resultat es dona preferència a algunes traduccions forçades.[8]

La polèmica sobre si cal utilitzar les denominacions oficials, o sobre si una denominació en castellà és tradicional o obsoleta, ha repercutit en mitjans de comunicació on s'han fet ressò d'alguns canvis sistemàtics,[9] o de la perpetuació de topònims franquistes.[10]

Sobre la inclusió del site alternatiu Rebelion.org a la llista de pàgines blocades[modifica]

Com la resta de les viquipèdies, la Viquipèdia en espanyol té una sèrie de pàgines bloquejades, és a dir, que el programari no permet la seva inclusió als articles. La inclusió del site alternatiu Rebelion.org (en el qual es republiquen articles atribuïts pels responsables de la pàgina a intel·lectuals com Noam Chomsky, James Petras, José Saramago, Eduardo Galeano, entre altres) va ser deguda al fet que es va considerar que era una font no neutral ni verificable.[11] La polèmica sobre aquesta decisió també va arribar a ser tractada pels mitjans de comunicació[11][12] així com per la mateixa web de Rebelion.org, que va publicar almenys tres articles sobre el tema, acusant distints usuaris de "sionistes", "fonamentalistes catòlics",[13] "fraudulents", "mentiders", "relacionats amb el lobby pro-israelià"[14] i "inquisidors".[15]

Col·laboradors[modifica]

A la Viquipèdia en espanyol hi col·laboren activament usuaris de pràcticament la totalitat dels països de parla castellana.[16][17] Segons dades analitzades el setembre de 2006, el 39% de les edicions provenien d'Espanya, seguit d'un 11% de l'Argentina, 9% de Xile i 7% de Mèxic.[18] Més de 300 usuaris solen col·laborar freqüentement (més de 100 edicions al mes) en el projecte.[19]

El setembre de 2007, els 5 articles amb més edicions eren «Els Simpson», «Veneçuela», «Mèxic», «Argentina» i «Perú».[20] En canvi, els articles més visitats durant el 2008 van ser: Viquipèdia, Hotmail, YouTube, Naruto i Mèxic.[21]

No cal registrar-se com usuari per a col·laborar a la Viquipèdia en castellà. Els usuaris anònims poden crear articles nous, això no succeeix en la Viquipèdia en anglès, però no poden canviar el nom d'un article. Tampoc poden participar en votacions, encara que sí en els debats. Les edicions d'aquest tipus d'usuaris queden registrades en l'historial dels articles, associades a la seva adreça IP. Pels usuaris registrats només es guarda el nom d'usuari.

Algunes accions i tasques de manteniment a la Viquipèdia en espanyol només les poden fer una classe especial d'usuaris, anomenats bibliotecaris en la versió en espanyol. Dins les seves funcions, poden blocar usuaris i adreces IPs, o protegir articles impedint-ne l'edició, ja sigui per usuaris no registrats, o registrats, segons el tipus de bloqueig. De totes maneres, aquest tipus d'usuaris no tenen cap autoritat ni capacitat de decisió major que la de qualsevol col·laborador. Cal que les seves actuacions respectin les polítiques establides per tota la comunitat. Existeixen més o menys 103 bibliotecarios actius[22] el 2007.

Hi ha també alguns col·laboradors que tenen autorització per a utilitzar comptes d'usuari anomenades bots. Aquests comptes s'utilitzen per a executar programes que poden simplificar o automatitzar completament la realització de tasques que poden ser complicades per a operadors humans, com afegir automàticament enllaços dins les Viquipèdies en diferents llengües, corregir faltes ortogràfiques, etc. Perquè un compte sigui marcat com un bot cal aconseguir abans l'acceptació de la comunitat.

Existia també un Comitè, conformat per set usuaris escollits mitjançant votació, per a la resolució d'aquells conflictes que no poden ser resolts per la normal actuació d'usuaris o bibliotecaris. Actualment està desactivat definitivament.[23]

Referències[modifica]

  1. Missatge en llista de correu de Wikipedia: Alternative language wikipedias Arxivat 2005-11-01 a Wayback Machine. (anglès)
  2. Declaració de Jimbo a la seva pàgina de discussió, 30 de desembre de 2005 (anglès)
  3. Cambio de nombre de la Wikipedia en español (castellà)
  4. «Estadístiques de wikipedia.org segons Alexa». Arxivat de l'original el 2007-11-06. [Consulta: 1r agost 2007].
  5. Wikipedia:Topónimos
  6. Convenciones de títulos, secció "Nombres de lugares españoles con lenguas cooficiales"
  7. Dos exemples discutits:
  8. Cela, Camilo José. Viaje al Pirineo de Lérida. 6a ed.. Barcelona: Noguer, 1976, pàg. 209. ISBN 84-279-0824-5. «El viajero se reserva el derecho de suponer que la denominación oficial venga a resultar, con frecuencia, disparatada [...] No deja de ser curiosa la metátesis que condujo al falsamente castellanizado, que nada quiere decir [...] Traducción al oído, u onomatopeya, y no del todo afinado.» 
  9. «Topònims lleidatans castellanitzats a la Wikipedia». Avui. Barcelona: Diari Avui, 24-03-2009. [Consulta: 25 juliol 2012].
  10. «La Wikipedia fa servir els topònims franquistes». e-notícies. Barcelona: e-notícies-com, 25-03-2008. [Consulta: 25 juliol 2012].
  11. 11,0 11,1 "La Wikipedia bloquea una web de información alternativa" Arxivat 2010-07-16 a Wayback Machine.. Article al diari Público del 19 de juny de 2009.
  12. Wikipedia: ni libre ni de izquierdas Arxivat 2008-10-10 a Wayback Machine.. Article publicat al diari basc GARA del 29 de juny de 2008.
  13. Martínez, Carlos. «La web de Rebelión.org bloqueada desde Wikipedia». Rebelion.org, 19-06-2008. [Consulta: 25 juliol 2012].
  14. Serrano, Pascual; Alba Rico, Santiago. «Cómo se gesta el bloqueo a rebelion.org en Wikipedia». Rebelion.org, 20-06-2008. [Consulta: 25 juliol 2012].
  15. Sánchez Almeida, Carlos. «La Wikipedia, tomada por los inquisidores». Rebelion.org, 20-06-2008. [Consulta: 25 juliol 2012].
  16. Llista de col·laboradors per nombre d'edicions
  17. Mapa de col·laboradors
  18. Edicions per projecte i per país d'origen.
  19. Estadístiques de Viquipèdia: col·laboradors molt actius
  20. Articles amb més edicions
  21. «THEwikiStics, anàlisi de pàgines visitades». Arxivat de l'original el 2011-08-07. [Consulta: 23 abril 2009].
  22. Bibliotecarios
  23. Comitè de resolució de conflictes
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Viquipèdia en espanyol