Wagashi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarWagashi
Selecció de wagashi llesta per servir durant una cerimònia del te Modifica el valor a Wikidata
Característiques
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata
Data de creació710 Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusconfit Modifica el valor a Wikidata

El wagashi (和 果子) és un llaminadura tradicional japonesa que solen inspirar-se en la naturalesa i el canvi de les estacions de l'any. Es serveix sovint amb el te verd i que s'elabora típicament a partir d'ingredients naturals, principalment vegetals, com el mochi (pasta d'arrós glutinos), azukis (que és pasta de mongetes dolces) i fruita.

El wagashi va unit a la cerimònia del te, ja que normalment és en aquest esdeveniment on es serveix. Hi ha una gran varietat de wagashi, n'hi ha un gran ventall de colors, formes diferents i maneres de preparar-los diferentment. Hi ha també wagashi específics per a cada mes i estació de l'any.[1]

Generalment no es consideren wagashi els dolços introduïts després de la Restauració Meiji (1868), com per exemple la major part dels dolços d'Okinawa i els d'origen europeu i xinès, que fan servir ingredients estranys a la cuina japonesa tradicional (com per exemple el pa de pessic).

Varietats de wagashi[modifica]

Les varietats de wagashi són molt grans, els ingredients que s'utilitzen depenen de per quina celebració es fan.

Akumaki[modifica]

L'Akumaki és un pastís d'arròs de Kyushu que no és apelagós, però que, si passa el temps, roman suau. Per a fer-los s'utilitza fulles, que prèviament han estat tota la nit en remull amb lleixiu i arròs embolicat mochigome en lleixiu durant la nit. El resultat és similar al mochi però és molt menys agafatós i té una vida útil més llarga. Es creu que l'akumaki va ser inventat pels samurais com a provisió per a la batalla al segle xvi. És característic del Dia del Nen, relacionat amb tradicions samurai. La millor manera de menjar-ne és amb sucre mesclat amb kinako (farina de soja torrada) amb una mica de sal o submergint-lo en la mel. Si no es menja amb res el seu gust és amarg.

Anmitsu[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Aoki, Naomi. 図説 和菓子の今昔 Zusetsu wagashi no konjyaku. 株式会社淡交社 Tankosha Publishing Co. Ltd, octubre 2000. ISBN 978-4473017628. 
  • Martínez, C. (2016). Wagashi. [online] Con dos Palillos. Available at: {{format ref}} http://www.condospalillos.com/blog/2012/08/16/wagashi [Accessed 14 Nov. 2016].
  • Spacey, J. (2016). What is Anmitsu?. [online] Japan Talk. Available at: {{format ref}} http://www.japan-talk.com/jt/new/anmitsu [Accessed 14 Nov. 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Wagashi

Referències[modifica]

  1. Martínez, Carmen «Wagashi». Condospalillos. Recetas japonesas y fotografía gastronómica, El agosto 2012.