Xipa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Xipa Guazu

La Xipá (la paraula no té gènere per ser un terme en llengua guaraní) és un pa petit fet amb midó de mandioca, formatge dur, llet, ous, llard i sal, també se li pot afegir una mica de llevat en pols i/o un rajolí de suc de taronja i/o una mica d'oli de gira-sol.[1] Aquest plat, sota aquestes denominacions i gairebé amb els mateixos ingredients i proporcions d'aquests, és propi de l'Argentina (del Nord-est argentí),[2][3] Paraguai i de part del Sud-oest brasiler.


Xipa Pirú (Pirú en guaraní al castellà es diu Xipa Prima)

Origen i història[modifica]

Es considera que va ser a la regió de les Missions Jesuíticas-Guaraníes, regió que era de domini guaraní abans de l'arribada dels colonitzadors, on es va desenvolupar la cultura i gastronomia del que actualment es coneix com a "Àrea Guaranítica" (zona geogràfica sud-americana que conserva part de la cultura guaraní). La cultura desenvolupada en aquestes missions va ser molt forta, i els guaranís van ser usats pels conqueridors i els Jesuïtes (evangelitzadors del catolicisme) com intermediaris amb altres pobles amerindis, va ser per aquests motius que la cultura dels guaranís que poblaven la zona dels Rius Paraguai, Paraná (en el seu curs superior) i Uruguai (en el seu curs superior) es va conservar fort en aquesta zona, i alhora es va estendre (parcialment) cap a zones que no estaven poblades pels propis guaranís. Així, que l'Àrea Guaranítica actual és més extensa que el territori poblat pels guaranís a l'arribada dels conqueridors.

En els registres històrics de l'època de la colònia i dels Jesuïtes apareix en diversos paràgrafs que els guaraní es preparaven coques i pans de mandioca o de blat de moro. Durant l'època de les Missions jesuítiques-Guaranís, l'alimentació guaraní va ser complementada amb altres aliments (i idees sobre aquests) que van portar els Jesuïtes des del vell continent amb si. Això es va deure a la introducció de bestiar en l'àrea de les Missions, ia partir d'aquests s'obtenien "nous" aliments (per l'esmentada zona), com ara: carn bovina i ovina, llet, ous, formatges, etc. D'aquesta manera, àpats amb ingredients de la base gastronòmica guaraní (blat de moro, mandioca, zapallo, etc.) Es van barrejar amb ingredients portats pels conqueridors i els Jesuïtes (carn, llet, formatges, ous, etc.), Donant lloc a menjars que s'han consumit des d'aquesta Època Colonial fins a l'actualitat. Segurament hagi estat en aquest context i en aquesta zona de les Missions on es va originar la recepta base del chipá o "chipa midó", ia partir d'aquesta les seves diferents variants.

Cal recordar que les Missions Jesuíticas-Guaraníes es trobaven en territoris que actualment estan dividits en la zona fronterera de 3 països: Argentina, Brasil i Paraguai. Tenint en compte això i tot el que s'ha dit anteriorment, s'entén perquè hi ha plats tradicionals comuns (tant en origen, com en el seu desenvolupament, així com en l'actualitat) a la zona fronterera d'aquests 3 països. El chipá (o la chipa) és un d'aquests plats d'origen i desenvolupament comú, i per tot això es podria dir que tant el chipá o chipa, com altres àpats del mateix origen i arrel, "no tenen nacionalitat". Totes aquestes, són menjars que: van sorgir en una regió on es van conservar (i fins i tot es van expandir, geogràficament parlant) i es consumeixen (sense interrupció) fins al dia d'avui. A més, es tenen com a símbols de cultura i tradició gastronòmica, la qual segueix vigent.

A partir de mitjans-finals del segle xix, les immigracions internes argentines (i en aquest cas, especialment la correntina), i la paraguaiana han fet que el / la chipá / chipa sigui de consum bastant habitual en punts geogràfics tan llunyans a la regió d'origen d'aquest menjar (frontera entre Paraguai, Argentina i Brasil), com la Ciutat de Buenos Aires.

A més, avui dia, el chipá o chipa és de consum habitual i tradicional (a més de propi i originari) en el Nord-est de l'Argentina i en tot Paraguai. En Brasil es consumeix el xip, però amb la seva pròpia forma de preparar i sota el nom de pa de formatge, encara que en la regió on antany es va originar aquest menjar, també és anomenat " chipá ". Relativament a prop a tota aquesta regió (a l'Est de Bolívia), i també amb nom guaraní, es consumeix un menjar molt similar anomenada "cuñapé" (pit de dona, en idioma guaraní ), el cuñapé podria tenir un origen similar, si és que no és el mateix, al chipá o chipa.

Maneres d'anomenar aquest menjar[modifica]

A les províncies argentina de Formosa i Missions, i en Paraguai se li diu "chipa" (en femení i sense accent) o chipita. En la major part de Corrents, Chaco, i altres llocs de l'Argentina on es consumeix, se li diu "chipá" (en masculí i amb accent a la A) o chipacito.

Elaboració[modifica]

La variant de chipá o chipa més freqüent s'elabora amb midó de mandioca, llet, formatge, ous, una mica de sal comuna i mantega o oli, amb els que es preparen petits panets de 4 cm de diàmetre, aproximadament. La lleugeresa de la fècula de mandioca, molta molt finament, li dona una consistència especial i permet que sigui el formatge fos el que domini el sabor. De vegades se li s'amaneix amb llavors d'anís, i en altres se li afegeix una mica de suc de taronja (un dels cultius més important en Província de Corrents). Algunes vegades, a tot això se li afegeix una mica de farina de blat de moro, o, si no de blat, per donar-li una mica més de consistència al chipá o chipa.

Variants[modifica]

Altres variants, inclouen elchipa guasuochipa guazú(chipa gran) elaborat amb farina de blat de moro en estat fresc (choclo) (el qual és un dels plats habituals en la taula dels divendres o durant la Quaresma en no contenir carn), el chipá graella o chipá Caburé o chipá mbocá (que es cou amb la calor de brases i al voltant d'un pal, de manera que no compta amb una esponjosa part interna), elchipá Avati(elaborat amb farina de blat de moro, blanc o groc)), elchipa so'o(amb un petit farcit de carn de vaca molta), elchipá quesú(el qual s'elabora amb formatge fresc, preferentment de cabra), etc.

Hi ha altres varietats de xip que es diferencien pels seus ingredients, com ara el "chipá maduví" (feta amb una barreja de farina de blat de moro i de cacauet), el "chipá rora" (feta de la closca de la llavor de blat de moro després d'haver estat colat ", aquest chipá seria l'equivalent al pa salvat). Una altra variant és elchipá maique és el" pa de formatge "brasiler.

Una altra informació[modifica]

Aquest plat és típic en el Nord-est argentí (províncies de: Missions, Chaco, Corrents, Formosa, Nord-est de Santa Fe, i part de la franja septentrional d'Entre Rius que limita amb Corrents). A diferència de la chipa (paraguaiana) que va arribar, a través d'immigrants paraguaians, a altres punts del país (com el Gran Buenos Aires), "el xip" és un plat que ha existit a la regió des que els indígenes guaranís van trepitjar aquest sòl (el Nord-est argentí) en Època Precolombina, el qual ara forma part de l'Argentina.

En Paraguai on també és típic, hi ha diversos tipus de xip, però els més coneguts són els anomenats com chipá de midó o el chipá Avati, a més de diversos tipus de panets o coques de: fècula de mandioca o blat de moro, i formatge; típics de la gastronomia paraguaiana. En aquest país, la ciutat de Coronel Vogat, al Departament Itapúa, és considerada la Capital Nacional de la Xipà.

Per Setmana Santa, les famílies del Nord-est argentí i les paraguaianes que són catòliques solen preparar els xip per compartir amb els familiars i els amics, i es constitueix en l'únic àpat al dia Divendres Sant d'aquests.

Similituds amb altres plats sud-americans[modifica]

En el departament de Santa Creu (Orient de Bolívia) es consumeix el cuñapé, a l'Equador els muchines de iuca, a Colòmbia el pa de iuca i el pandebonos, i al Brasil el Pão de Queijo. Tots aquests mantenen similituds amb el chipá o la chipa.

Referències[modifica]