Ériu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeÉriu

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonificació nacional de Irlanda
deessa Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMac Gréine i Elatha Modifica el valor a Wikidata
MareErnmas Modifica el valor a Wikidata
FillsBres Modifica el valor a Wikidata
GermansBadb, Banba, Morrigan, Macha i Fódla Modifica el valor a Wikidata

Ériu (/ˈeːrʲu/), també coneguda com Éire o Erin en la mitologia irlandesa, filla d'Ernmas dels Tuatha Dé Danann, era la llevadora epònima deessa d'Irlanda. El seu marit era Mac Gréine (fill del sol).[1] Amb el príncep Elatha dels Fomorians va ser la mare de Bres. El nom anglès per a Irlanda ve del nom Ériu i « land » que procedeix del germànic, l'antic noruec o l'anglosaxó.

Paper i representació mítica[modifica]

Al costat de les seves germanes, Banba i Fódla, era part d'un triumvirat important de deesses. Quan els milesians van arribar de Galícia cadascuna de les tres germanes va demanar que el seu nom fos donat al país. Els va ser concedit, encara que Ériu (Éire) es va convertir en el més usat (Banba i Fodla encara s'utilitzen de vegades com a noms poètics per a Irlanda, així com Albió ho és per a Gran Bretanya).

Ériu, Banba i Fodhla es consideren deesses de la sobirania.[2] Segons Seathrún Céitinn, les tres deesses irlandeses van ser les mateixes Badb, Macha i Móirríoghan (Mórrigan). Igual que Ériu, es diu que Badhbh és filla d'Ernmas, és possible que ambdues deesses siguin, per tant, equivalents.

Etimologia[modifica]

El lèxic reconstruït protocelta de la Universitat de Gal·les dóna la paraula Φīwerjon (nominatiu singular Φīwerjō) com l'etimologia del nom Ériu.[3] Aquesta forma cèltica implica el terme proto-indoeuropeu piHwerjon, relacionat amb piHwer, «gros». Aquesta paraula piHwer ve del sànscrit pīvan, pīvari (femení) o pīvara que signifiquen «gros», «ple», «abundant». Això significaria «terra d'abundància».

Al·legoria d'Irlanda[modifica]

Erin es considera una de les personificacions nacionals d'Irlanda. Com que Hibernia va ser molt emprada pels diaris unionistes. Les publicacions nacionalistes d'Irlanda van preferir usar la imatge d'Erin i de Kathleen Ni Houlihan.

Referències[modifica]