22 àngels

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lícula22 àngels
22 ángeles Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióMiguel Bardem Aguado Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióAlicia Luna Modifica el valor a Wikidata
FotografiaNéstor Calvo Pichardo Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena2016 Modifica el valor a Wikidata
Durada105 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Versió en català22 àngels (2018) Modifica el valor a Wikidata
RodatgeGalícia, País Valencià i Madrid Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerepel·lícula basada en una novel·la, cinema d'aventures, drama històric i pel·lícula basada en fets reals Modifica el valor a Wikidata
TemaReial Expedició Filantròpica del Vaccí Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt5471634 Filmaffinity: 209785 Letterboxd: 22-angeles TMDB.org: 430013 Modifica el valor a Wikidata

22 àngels (originalment en castellà, 22 ángeles) és una pel·lícula històrica espanyola de 2016, dirigida per Miguel Bardem i escrita per Alicia Luna a partir de la novel·la Ángeles custodios d'Almudena de Arteaga. La història recrea la Reial Expedició Filantròpica del Vaccí, encapçalada per l'alacantí Francesc Xavier Balmis, que va dur la vacuna de la verola a Amèrica a principis del segle xix. El títol fa referència als 22 infants gallecs que van dur la vacuna dins dels seus cossos. La pel·lícula està produïda per Luck Banana i Televisió Espanyola i compta amb la participació de Televisión de Galicia i Sunrise Pictures. Es va doblar al valencià per a À Punt, que va emetre-la per primer cop el 2018.

María Castro interpreta el paper d'Isabel Zendal, mentre que Pedro Casablanc és Balmis i Octavi Pujades, Josep Salvany.[1] El repartiment també està format per Carlos Santos, Javier Mejía, Jaime Pujol i José Sospedra.

Es va rodar durant quatre setmanes en diferents localitats de Galícia, el País Valencià i Madrid. El 2020 Rádio e Televisão de Portugal va adquirir-ne els drets d'emissió al seu país.[2]

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. ««22 ángeles», los niños de ocho años que llevaron la vacuna de la viruela a América» (en castellà). ABC, 12-12-2016 [Consulta: 20 agost 2022].
  2. «RTP de Portugal adquiere la TV movie '22 ángeles' de Televisión Española» (en castellà). Audiovisual 451, 08-05-2020. [Consulta: 20 agost 2022].