75a Brigada Mixta (Exèrcit Popular de la República)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militar75a Brigada Mixta
TipusBrigada Mixta Modifica el valor a Wikidata
Data de llevafebrer de 1937
Dissoluciómarç de 1939
País Segona República Espanyola
Branca Exèrcit Popular de la República
Comandants
Oficials destacatsMiguel Melero Blanco
Guerres i batalles
Guerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata

La 75a Brigada Mixta va ser una unitat de l'Exèrcit Popular de la República creada durant la Guerra Civil Espanyola. Situada en el front de Madrid, no va tenir un paper rellevant al llarg de la contesa.

Historial[modifica]

La unitat va ser creada al febrer de 1937 a partir del desdoblament de la 6a Divisió, en el front del Centre.[1] El comandament de la brigada va recaure en el comandant d'infanteria Miguel Melero Blanco. Un mes després, al març, la 75a Brigada Mixta es va traslladar fins a Andújar per a participar en el setge del Santuari de la Mare de Déu de la Cabeza.[n. 1]

Tornaria a Madrid, on entre el 10 i el 14 d'abril va intervenir en un fallit assalt sobre el Cerro Garabitas. Per a aquesta operació va participar integrada en la «1a Agrupació», manada pel major de milícies Etelvino Vega.[3] Durant els següents mesos va romandre en el front de Madrid, agregada a la 6a Divisió, sense prendre part en operacions militars de rellevància. En la primavera de 1938 es trobava adscrita a la 65a Divisió.[4] El 13 de juny, a causa de l'ofensiva franquista en el front de Llevant, la 75a BM va ser enviada com a reforç a aquesta zona, integrant-se en la 15a Divisió i, posteriorment, en la 49a Divisió.[5][1] Fins al final de la contesa va romandre en aquest front, sense tenir un paper rellevant.

Comandaments[modifica]

Comandants
Comissaris

Notes[modifica]

  1. Segons Martínez Bande, durant aquesta etapa hauria estat agregada a la 20a Divisió.[2]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Engel, Carlos. Historia de las brigadas mixtas del Ejército Popular de la República. Almena Ediciones, 1999. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La batalla de Pozoblanco y el cierre de la bolsa de Mérida. Madrid: Editorial San Martín, 1981.