141a Brigada Mixta (Exèrcit Popular de la República)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militar141a Brigada Mixta
TipusBrigada Mixta Modifica el valor a Wikidata
Data de llevamaig de 1937
Dissoluciómarç de 1939
País Segona República Espanyola
Branca Exèrcit Popular de la República
Comandants
Oficials destacatsSebastián Zamora Medina
Eduardo Barceló Llacuri
Guerres i batalles
Guerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata

La 141a Brigada Mixta va ser una unitat creada per l'Exèrcit Popular per a la defensa de la Segona República Espanyola durant la Guerra Civil Espanyola. Va participar en les batalles de Belchite, Aragó, Segre i en la campanya de Catalunya.

Historial[modifica]

La Brigada va ser creada el maig de 1937 com a reserva de l'Exèrcit de l'Est i integrada en la 32a Divisió del X Cos d'Exèrcit. Estava composta principalment per milicians anarquistes. Encara que el seu primer cap va ser el comandant d'infanteria Sebastián Zamora, poc després el comandament de la unitat passaria al major de milícies Eduardo Barceló Llacuri.[1]

Acabada la seva instrucció, la brigada va ser enviada al front d'Osca. Per a l'Ofensiva de Saragossa es va situar a Castellnou com a reserva i, el 27 de setembre, va entrar en combat per a donar suport a la XII Brigada Internacional en el sector de Villamayor. Més endavant Barceló seria processat per l'afusellament en la seva unitat de milicians del POUM, el mateix que el seu successor, el major de milícies Bosch Montes. En la retirada d'Aragó la brigada cobria el sector de Quinto i va ser desbordada per les tropes franquistes que van atacar per aquest punt, concentrant-se les seves restes a Montgai. Després intervindria en els combats del cap de pont de Balaguer, situant-se posteriorment en el sector d'Artesa de Segre.[1] Durant la batalla de l'Ebre un dels batallons de la unitat prendria part en els combats.

El 14 de gener de 1939, mentre tenia lloc la Campanya de Catalunya, la brigada es trobava posicionada en una línia defensiva intentant defensar Cervera, encara que aquesta es va perdre l'endemà. Es va retirar a Calaf i posteriorment a la zona Manresa-Vic per a continuar la retirada general cap a la frontera francesa.[1]

Comandaments[modifica]

Comandants
Caps d'Estat Major
  • Capità de milícies Hernández Oñate;
Comissaris

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Engel, 2005, p. 178.
  2. Álvarez, 1989, p. 181.

Bibliografia[modifica]

  • Álvarez, Santiago. Los comisarios políticos en el Ejército Popular de la República. Ediciós do Castro, 1989. 
  • Engel, Carlos. Historia de las Brigadas Mixtas del Ejército Popular de la República. Madrid: Almena, 2005. ISBN 84-922644-7-0.