104a Brigada Mixta (Exèrcit Popular de la República)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militar104a Brigada Mixta
TipusBrigada Mixta Modifica el valor a Wikidata
Data de llevamaig de 1937
Dissoluciófebrer de 1939
País Segona República Espanyola
Branca Exèrcit Popular de la República
Comandants
Oficials destacatsLuis Fernández Ortigosa
Guerres i batalles
Guerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata

La 104a Brigada Mixta va ser una unitat de l'Exèrcit Popular de la República creada durant la Guerra Civil Espanyola. Al llarg de la contesa va actuar en els fronts d'Extremadura, Aragó i Catalunya.

Historial[modifica]

La unitat va ser creada el març de 1937 a Gandia i Alcoi a partir de reemplaçaments de 1932 a 1935.[1] En la fase d'instrucció el comandament de la brigada va recaure en el tinent coronel d'infanteria Luis Fernández Ortigosa, passant posteriorment al comandant d'infanteria Manuel Santana Izquierdo. Algun temps després la 104a BM es va integrar en la 36a Divisió del VII Cos d'Exèrcit,[2] en el front d'Extremadura, cobrint el sector que anava des del riu Algodor fins a la població de Covisa.[3]

Poc després de la seva arribada al capdavant el comandant Santana es va passar a la zona franquista, sent substituït temporalment pel comandant d'infanteria Hernando Liñán Castaño, succeint-se posteriorment diversos comandaments. Destacada en primera línia del front durant diversos mesos, no va arribar a prendre part en accions militars d'importància; a la fi d'any la 104a BM passaria a la reserva general l'Exèrcit d'Extremadura.[4]

Al març de 1938 va ser enviada al front d'Aragó, com a reforç davant la ofensiva franquista que s'havia desencadenat en aquest front. Va quedar agregada a l'acabada de crear divisió «Extremadura»,[5] si bé una vegada va arribar al sector de Casp-Chiprana va haver de retirar-se al costat de la resta d'unitats republicanes. Cap al 26 de març la 104a BM es trobava situada en el sector que anava des de Benavarri a Tremp. El 19 d'abril va ser agregada a la 24a Divisió, encara que poc després —el dia 30— seria agregada a la 31a Divisió.[4] Al començament de la campanya de Catalunya la 104a BM mantenia les seves posicions a Coll de Nargó, encara que no va trigar a ser substituïda per la 135a Brigada mixta; després d'això va passar a Boixols, on el 2 de gener de 1939 va cedir les seves posicions a la 218a Brigada Mixta.[4] No es tenen notícies posteriors sobre la seva actuació.

Comandaments[modifica]

Comandants
Comissaris

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Álvarez, Santiago. Los comisarios políticos en el Ejército Popular de la República. Ediciós do Castro, 1989. 
  • Engel, Carlos. Historia de las Brigadas Mixtas del Ejército Popular de la República. Madrid, Almena, 1999. 84-922644-7-0. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La batalla de Pozoblanco y el cierre de la bolsa de Mérida. Madrid: Editorial San Martín, 1981. 
  • Moreno Gómez, Francisco. La Guerra civil en Córdoba (1936-1939). Córdoba: Alpuerto, 1985. 
  • Solla Gutiérrez, Miguel Ángel. La República sitiada. Trece meses de Guerra Civil en Cantabria. Santander: Ediciones de la Universidad de Cantabria, 2010. 
  • Zaragoza, Cristóbal. Ejército Popular y Militares de la República, 1936-1939. Barcelona: Ed. Planeta, 1983.