Agnès Ponsati Obiols

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAgnès Ponsati Obiols
Biografia
Naixement3 juliol 1963 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Directora Unidad de Recursos de Información Científica para la Investigación (URICI)
1993 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona
Escola de Bibliotecàries Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòloga, bibliotecària, documentalista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorConsell Superior d'Investigacions Científiques
Biblioteca Nacional d'Espanya
Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansClara Ponsatí i Obiols Modifica el valor a Wikidata
ParentsJosep Obiols i Palau (avi)
Raimon Obiols i Germà (oncle) Modifica el valor a Wikidata

Agnès Ponsati Obiols (Barcelona, 3 de juliol de 1963) és una filòloga catalana diplomada en Biblioteconomia i Documentació, que ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat al CSIC i a la BNE.

Família[modifica]

Agnès Ponsati és filla de Josep Maria Ponsatí i Capdevila i de Montserrat Obiols i Germà i neta del pintor Josep Obiols i Palau.

És germana de Clara Ponsatí, consellera d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya del govern de Carles Puigdemont, i neboda de Raimon Obiols, Roser Ponsati i Maria del Carme Ponsati. També és besneboda d'Àngel Obiols i de Nemesi Ponsati i cosina prima de Josep Maria Sala.[1][2]

Biografia[modifica]

Agnès Ponsati és llicenciada en Filologia Hispànica i Diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona. Entre 1987 i 1990 va treballar a la Biblioteca de la Universitat de Barcelona i, posteriorment, entre 1990 i 1993, es va responsabilitzar de l'automatització de les biblioteques i de la coordinació de les bibliografies a la delegació del CSIC a Catalunya. Entre 1993 i 2017 va ocupar el càrrec de directora de la Unitat de Recursos d'Informació Científica per a la Investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques. Ha publicat diversos articles i participat en diferents projectes nacionals i europeus sobre gestió i aplicació de les Tecnologies de la Informació a les biblioteques científiques. També ha estat membre del Consell Assessor de la Biblioteca de diferents editors científics, com Elsevier, Springer, Wiley, IOP o BRILL).[3][4] L'agost del 2017 va deixar el seu càrrec al CSIC per a passar a ser la Directora de la Biblioteca Digital i Sistemes d'Informació de la Biblioteca Nacional d'Espanya.[5] El 2017 també fou nomenada membre de la Junta Directiva de LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche).[6] El novembre de 2018 es reincorporà al CSIC, tornant a ocupar el càrrec de Directora de la URICI, después de 14 mesos a la BNE.

Referències[modifica]

  1. «Les coses clares - Article d'opinió d'Andreu Barnils». [Consulta: 21 abril 2024].
  2. «Moments del socialisme català» (en anglès). [Consulta: 21 abril 2024].
  3. Jiménez Fernández, Concepción María; Cremades García, Raúl «Agnès Ponsati Obiols, directora de la Unidad de Coordinación de Bibliotecas del CSIC». Mi biblioteca: La revista del mundo bibliotecario, Núm. 10, 2007, pàg. 30-35. ISSN: 1699-3411 [Consulta: 23 juliol 2018].
  4. «Notas breves: Agnès Ponsati a Madrid». El profesional de la Información, 1993. Arxivat de l'original el 24 de juliol 2018 [Consulta: 23 juliol 2018].
  5. De Grado, Agustín «La hermana de la exconsellera fugada Ponsatí contratada ‘a dedo’ en la Biblioteca Nacional de España». OKDiario, 07-12-2017 [Consulta: 23 juliol 2018].
  6. «Agnès Ponsati nomenada membre de la junta directiva de LIBER». Butlletí del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. COBDC, 19-09-2017. Arxivat de l'original el 24 de juliol 2018 [Consulta: 23 juliol 2018].