Alcázar de San Juan

Plantilla:Infotaula geografia políticaAlcázar de San Juan
Imatge

Localització
Map
 39° 23′ 24″ N, 3° 12′ 37″ O / 39.3901°N,3.2102°O / 39.3901; -3.2102
EstatEspanya
Comunitat autònomaCastella - la Manxa
Provínciaprovíncia de Ciudad Real Modifica el valor a Wikidata
CapitalAlcázar de San Juan Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població30.928 (2023) Modifica el valor a Wikidata (46,38 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície666,78 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud644 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Alcaldessa Modifica el valor a WikidataRosa Melchor Quiralte (2015–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal13600 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE13005 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webalcazardesanjuan.es Modifica el valor a Wikidata
Facebook: aytoalcazar Instagram: aytoalcazar Modifica el valor a Wikidata

Alcázar de San Juan és un municipi situat al nord-est de la província de Ciudad Real, Comunitat Autònoma de Castella-la Manxa. Està situat a 150 km al sud de Madrid i al límit amb la província de Toledo.

A l'oest d'Alcázar de San Juan existeixen tres llacunes, anomenades "La Veguilla", "Llacuna del Camí de Villafranca" i "Llacuna de Les Egües", que s'han convertit en un important refugi d'aus a causa de la reducció d'altres espais com les Tablas de Daimiel, on durant tot l'any poden trobar-se aus com flamencs i garces.

Història[modifica]

Conserva valuosos restes de la seva època romana, en la qual es creu que va ser fundada la vila amb el nom d'Alces, campament militar de Roma assentat en les proximitats de l'emplaçament actual, encara que es troba als afores. Els seus principals monuments històrics són la Torrassa del Gran Prior (o de Joan d'Àustria, segle xiv), els Molins de Vent, l'Església de Santa María la Major (ss. XIII-XV), la de Sant Francesc d'Assís (segles xiv i xv) i el convent de Santa Clara (s. XVI).

A mitjan segle xix arriba el ferrocarril a aquesta localitat, el que conseqüentment provoca un creixement espectacular, convertint-se en nucli principal de la xarxa ferroviària espanyola. Del segle xx podem destacar que durant el període de la II República va tornar a canviar el seu nom pel d'Alcázar de Cervantes.

Molins de vent
Estàtua de Cervantes
Església de San Francisco
Església de Santa Quiteria
Església Parroquial de Santa María
Torrassa del Gran Prior
Parc Alces
Carrer Emilio Castelar

Durant la Guerra Civil Alcázar fou un centre estratègic pel seu nucli ferroviari i per ser seu de la 3a brigada mixta, durant els anys posteriors es va fer una gran repressió cap a aquesta població, el que queda reflectit en el seu cementiri on es troba una fossa comuna amb més de 400 víctimes de la repressió.

Recentment se'ls han fet un monument d'homenatge i se'ls han col·locat els noms a aquestes víctimes. Durant l'edat mitjana, la ciutat va estar envoltada d'una muralla, de la qual avui es conserva la Torrassa de Joan d'Àustria. Aquesta torrassa apareix en l'escut de la ciutat.

Personatges il·lustres d'Alcázar de San Juan[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]