Aliment d'untar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aliment untable)
Barra de mantega per ser untada amb ajuda d'un ganivet.
untat de salsa de tomàquet en una torrada.

Un aliment untable és aquell que s'unta amb un ganivet sobre pa, crackers o altres productes similars, amb la finalitat d'aportar sabor i textura. A diferència dels condiments, es consideren part integral del plat al qual s'incorporen, i no un additament. Cal distingir-lo de les salses de sucar, per a les quals no és necessari usar un ganivet. La mantega de cacauet és un típic exemple d'aliment untable .[1]

Característiques[modifica]

Un aliment es considera aliment d'untar si pot exercir aquesta funció, encara que el mateix aliment es pugui considerar com a tal, com un condiment o com un ingredient, segons la circumstància. Un bon exemple seria la mantega, que pot aparèixer sobre una hamburguesa com a condiment, sobre una torrada com aliment d'untar o al puré de patata com a ingredient.[2]

Aliments[modifica]

Són aliments untables comuns el formatge crema i la mantega (salats), així com la melmelada (dolç). També hi ha pastes untables elaborades a partir de verdura ( tapenade , hummus , bava Ganush , etcètera) i carn (paté, fleischbutter , cretons , etcètera).

Referències[modifica]

  1. Jon Krampner. Creamy and Crunchy: An Informal History of Peanut Butter, the All-American Food. Columbia University Press, 20 November 2012. ISBN 978-0-231-53093-4. 
  2. «Llista d'aliments d'untar a health.com (anglès)». Arxivat de l'original el 2016-12-16. [Consulta: 16 desembre 2016].

Enllaços externs[modifica]