American Astronomical Society

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAmerican Astronomical Society
Dades
Nom curtAAS Modifica el valor a Wikidata
Tipussocietat científica
editorial
editorial acadèmica Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicasocietat científica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1899
FundadorGeorge Ellery Hale Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Activitat
Ocupació dels membresastrònom Modifica el valor a Wikidata
Membre deORCID
Society Publishers' Coalition (en) Tradueix
American Institute of Physics
CHORUS (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membres7.000 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Altres
Número de telèfon+1-202-328-2010 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webaas.org Modifica el valor a Wikidata
Facebook: AmericanAstronomicalSociety Twitter (X): AAS_Office LinkedIn: american-astronomical-society Youtube: UChXuQtcWbViLxCnzkvc4UZw Modifica el valor a Wikidata

La Societat Astronòmica Nord-americana (anglès: American Astronomical Society, o AAS, de vegades pronunciada doble A S) és una societat nord-americana d'astrònoms professionals i altres individus interessats, amb seu a Washington. L'objectiu principal de la Societat Astronòmica Nord-americana és dur més lluny la ciència d'astronomia i els camps científics estretament relacionats. Els seus objectius secundaris inclouen millorar l'educació d'astronomia, i el subministrar una veu política als seus membres a través del lobby i activitats de bases.

Història[modifica]

La societat va ser fundada en 1899 pels esforços de George Ellery Hale. La constitució del grup va ser escrita per Hale, George Comstock, Edward Morley, Simon Newcomb i Edward Pickering. Aquests homes més altres quatre eren el primer Consell Executiu de la societat, Newcomb era el primer president. Els socis inicials eren 114. El nom de AAS de la societat finalment no va ser decidit fins a 1915, abans era "Astronomical and Astrophysical Society of America" ("Societat Astronòmica i Astrofísica dels Estats Units"). Un nom proposat que va precedir aquest nom intermedi era Societat Astronòmica Nord-americana.[1]

La Societat Astronòmica Nord-americana avui té més de 6500 membres i cinc divisions: la Divisió per a Ciències Planetàries (1968), la Divisió sobre l'Astronomia Dinàmica (1969), l'Alta Divisió d'Astrofísica d'Energia (1969), la Divisió de Física Solar (1969) i la Divisió d'Astronomia Històrica (1980).

Premis[modifica]

La AAS i les seves divisions lliuren anualment un grup de prestigiosos premis per destacar diferents assoliments en Astronomia. Entre els lliurats per la Societat mateixa es poden destacar:

Divisió de Ciències Planetàries[modifica]

La Divisió de Ciències Planetàries (Division for Planetary Sciences, coneguda com a DPS per les seves sigles) és una divisió de la Societat Astronòmica Nord-americana, dedicada a la recerca científica del sistema solar i altres sistemes planetaris. Com a tal és una societat científica internacional formada principalment per astrònoms professionals nord-americans. Igual que la AAS té la seu a Washington D. C.

El DPS va ser fundat en 1968. El primer comitè organitzador de la Divisió va estar compost per Edward Anders, L. Branscomb, J. W. Chamberlain, R. Goody, J. S. Hall, A. Kliore, M. B. Elroy, Tobias Owen, Gordon Pettengill, Carl Sagan i Harlan James Smith.

El DPS patrocina cinc premis científics. El Premi Kuiper per a contribucions en el camp de les ciències planetàries. El Premi Urey per avanços significatius en recerca planetària per un científic jove. El Premi Masursky que reconeix mèrits en el servei a les ciències planetàries i l'exploració espacial. La medalla Carl Sagan que honra mèrits extraordinaris en la popularització i comunicació de les ciències planetàries per un científic en actiu. El premi Jonathan Eberhart en periodisme científic en ciències planetàries. que reconeix mèrits importants en la difusió entre el públic general de les ciències planetàries.

El DPS es reuneix anualment com a societat científica en un congrés internacional.

Referències[modifica]

  1. «How did the AAS get its name?». History of the Society. Arxivat de l'original el 2007-09-21. [Consulta: 21 agost 2005].