An Stòrr

Infotaula de geografia físicaAn Stòrr
Imatge
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaTrotternish (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaConsell de Highland (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 57° 30′ 26″ N, 6° 10′ 59″ O / 57.507106°N,6.183079°O / 57.507106; -6.183079
SerraladaTrotternish (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud719 m Modifica el valor a Wikidata
Prominència671 m Modifica el valor a Wikidata
Isolament24,02 km Modifica el valor a Wikidata

L'Stòrr és una muntanya rocosa d'origen basàltic situada a l'oest de la península de Trotternish, al nord de l'illa de Skye, a Escòcia. An Stòrr és una de les principals atraccions turístiques de l'illa. El nom de Stòrr ve d'un terme del nòrdic antic que significaria home gran.

Situació[modifica]

An Stòrr es troba a l'oest de la península de Trotternish, molt a prop de l'estret que separa l'illa de Skye de la de Raasay. Als seus peus hi ha el llac Leathan i la carretera que uneix la població de Portree amb el nucli de Culnacnock.

La seva cara est és la més coneguda pels seus penya-segats de basalt espectaculars, i l'oest presenta costes suaus i verdes.

Descripció[modifica]

Vista del Vell de Stòrr; al fons, el llac Leathan i l'illa de Raasay

El punt més alt d'An Stòrr se situa a 719 m d'altura. Es tracta d'un graham (muntanyes escoceses d'altures compreses entre els 2.000 i els 3.000 peus). L'àrea de penya-segats es coneix amb el nom del Santuari, i està composta d'una paret rugosa d'uns 300 metres de llarg i una dotzena de petites agulles d'origen volcànic, d'entre les quals destaca el Vell de Stòrr (Old of Storr en anglès), per la seva peculiar forma de menhir i el seu aparent equilibri inestable. Fins al cim de l'Stòrr s'hi accedeix per un camí habilitat, d'ascens intens però senzill de 1.500 metres, que passa entre boscos de coníferes (primer) i prats (després). El Vell de Stòrr, de 50 metres d'altura, fou escalat per primer cop el 1955 pels muntanyistes Whillan i James Barber.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: An Stòrr