Andalucía directo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de programa audiovisualAndalucía directo
Andalucía directo Modifica el valor a Wikidata
Tipusprograma de televisió Modifica el valor a Wikidata
Gènereactualitat, magazín d'actualitat i programa de reportatges Modifica el valor a Wikidata
Espai d'ambientacióAndalusia Modifica el valor a Wikidata
Creador(s)José Antonio Gurriarán López Modifica el valor a Wikidata
ProductoraMediapro i Radio y Televisión de Andalucía Modifica el valor a Wikidata
País de produccióEspanya Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Canal originalCanal Sur Televisión Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols90 min Modifica el valor a Wikidata
Primer programa5 gener 1998 Modifica el valor a Wikidata
Temporades27 Modifica el valor a Wikidata
Episodis6.478 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialcanalsur.es… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt2258833 Facebook: AndaluciaDirecto Twitter (X): adirecto Instagram: andaluciadirecto TikTok: andaluciadirecto Modifica el valor a Wikidata

Andalucía Directo és un programa que emeten Canal Sur 1 i Canal Sur Andalucía, de dilluns a divendres, entre les 18.00 i les 19.45 en directe.

Escaleta[modifica]

La branca temàtica d'Andalusia Directe, es basa fonamentalment en l'actualitat, amb un format de reportatges i connexions en directe a diferents punts de la geografia andalusa. A partir d'aquesta, es tracten temes que van des de l'interès social o humà, passant per la crònica de successos i curiositats, fins al meteorològic, gastronòmic, folklòric i cultural.

Història[modifica]

El programa es va crear el 5 de gener de 1998, amb un programa especial, amb motiu de la "Cavalcada dels reis mags"[1] i el dia 12 d'aquest mateix mes sota una nova fórmula, sense precedents en la televisió andalusa, per a tractar l'actualitat informativa des de les diferents províncies amb connexions en directe i des de llavors no ha deixat d'emetre's diàriament i és a més el programa diari amb més emissions de la televisió a Espanya, amb més de 5.000 programes a la seva esquena i en antiguitat només és superat en 11 mesos per Saber y ganar.

1a etapa • (1998-2001) - El punt de partida[modifica]

El creador de l'espai és el veterà periodista José Antonio Gurriarán, artífex també de l'extinta cadena Canal 2 Andalucía o Canal Sur 2, amb la direcció d'Enrique Álvarez, coordinació d'Angustías Rodríguez i edició de Rafael Cremades i Mariló Montero. La durada del programa en aquesta època és de 19.00 a 20.30 de la tarda.

En la primera època va ser presentat per Mariló Montero; que substituïa Rafael Cremades. També formaven part d'aquest equip les periodistes Angustías García i Carmen Cano.

En aquesta primera etapa el programa es dona a conèixer pels espectadors, recull una bona audiència i l'espai destaca per la seva proximitat amb els espectadors andalusos, gràcies a la variada temàtica amb que emet cada dia, amb especials amb motiu d'alguna data assenyalada. El 2000 fou guardonat amb l'Antena de Oro 2000.[2]

2a etapa • (2001-2010) - La consolidació[modifica]

En maig de 2001, la direcció canvia de mans. El periodista andalús, José Manuel Lupiáñez, és el nou director, amb Ángela Izquierdo en la subdirecció des de 2002 i Salvador Gutiérrez en l'edició des de novembre de 2005. L'equip directiu es manté estable fins a febrer de 2008, data en què Miguel Ángel Cortés, es converteix en el nou director del programa fins a febrer de 2009, quan la periodista María Teresa Sánchez pren les regnes del programa fins a febrer de 2010. L'edició és signada per Nuria Tamayo i Salvador Gutiérrez.

La presentació tampoc queda aliena davant els canvis, i Blanca Rodríguez, es converteix en la nova presentadora, lloc que ocupa durant 9 anys, de 2001 a gener de 2010. Ángela Izquierdo- (juny de 2001 a febrer de 2003)-, Miguel Ángel Sánchez, Fernando Díaz de la Guàrdia i Salvador Gutiérrez s'encarreguen de les substitucions.

En aquesta etapa el programa es consolida entre els andalusos com una marca de referència i proximitat i rares vegades és el dia que baixa del 20% de share, formant tàndem amb els programes presentats per Agustín Bravo, Juan y Medio i María del Monte en aquesta etapa del recorregut. En 2006, el programa guaana el premi Iris de la Acadèmia de la Televisió a millor programa autónomico.

3a etapa • (2010-present) - Maduresa i noves tecnologies[modifica]

Modest Barragán, reemplaça María Teresa Sánchez com a directora i a Blanca Rodríguez, presentadora del programa des de febrer de 2010. D'aquest equip formen part Fernando Díaz de la Guardia, Paz Santana i Juan María Jiménez en l'edició. Fernando Díaz de la Guardia i Paz Santana s'encarreguen de les suplències.

Sota la seva batuta, el programa va renovar la seva imatge l'1 de febrer de 2010 i en novembre de 2011 es va obrir al món de les noves tecnologies obrint comptes en les xarxes socials, Twitter i Facebook i obrint una línia telefònica amb els espectadors a part de l'habitual, a través de Whatsapp, perquè els espectadors realitzin les seves queixes, denúncies o peticions.

A més a causa de l'estabilitat a la que contribueix amb les seves dades d'audiència, el programa estrena una edició de cap de setmana, el 4 de desembre de 2011, emetent-se així els dissabtes i diumenges, sota la direcció de Nuria Tamayo i la presentació de Fernando Díaz de la Guardia i Carolina Martín. Aquesta versió del programa sol duraria fins a estiu de 2012. En aquestes dates el nombre de reporters del programa es va veure reduït a causa de les retallades pressupostàries.[3]

El programa, porta 20 anys en la graella de Canal Sur superant ja les 5.000 emissions, és el segon programa diari de televisi amb més emissions a Espanya, després de Corazón de Televisión Española i Saber y Ganar de Jordi Hurtado.

Coincidint amb el seu vintè aniversari s'instaura, el Premi Andalusia Directe de Reporterisme Premio Andalucía Directo de Reporterismo [1] Arxivat 2018-10-23 a Wayback Machine..

El 25 de gener de 2018, es va publicar el llibre ADisfrutarlo emet el primer cupó dedicat a un programa de televisió[4] i s'inaugura un parc biosaludable amb nom d' Andalucía Directo en la localitat d'Almeria de Laujar de Andarax.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]