André Génovès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndré Génovès
Biografia
Naixement13 febrer 1941 Modifica el valor a Wikidata
Meknès (Protectorat francès del Marroc) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r febrer 2012 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Le Chesnay (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, guionista, productor de cinema, productor Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0350765 Allocine: 44784 Allmovie: p91205 TMDB.org: 18237 Modifica el valor a Wikidata

André Génovès (Meknès, 13 de febrer de 1941 - Le Chesnay, 1 de febrer de 2012) va ser un productor i director de cinema francès.[1]

Biografia[modifica]

Després d'intentar iniciar una carrera com a actor, va abandonar el seu projecte per dedicar-se a la immobiliària. Va dur a terme aquesta activitat durant tres anys i va fundar la seva pròpia productora: després va produir la primera pel·lícula de Nadine Trintignant, Mon amour, mon amour (seleccionada per al 20è Festival Internacional de Cinema de Canes).

Des de 1967 fins a 1975, va produir moltes pel·lícules de Claude Chabrol. La seva primera col·laboració (La Route de Corinthe) va acabar amb un sever fracàs comercial.[2] Ambdós, però, van continuar treballant junts. Amb Génovès, Chabrol signa algunes de les seves pel·lícules més famoses, com ara Que la bête meure, Juste avant la nuit, Le Boucher i Les noces rouges.

André Génovès també és el productor de Mado de Claude Sautet i algunes pel·lícules de Michel Audiard (Elle cause plus... elle flingue, Bons baisers... à lundi). Va donar la seva primera oportunitat a la novel·lista Catherine Breillat, que va passar a dirigir amb Une vraie jeune fille, una adaptació de la seva novel·la. També va produir Barocco, una pel·lícula d'André Téchiné amb Isabelle Adjani i Gérard Depardieu, aleshores a l'inici del seu carrera.[3]

Al llarg dels anys, Génovès també ha produït una sèrie de pel·lícules "per a adults", com ara Émilienne de Guy Casaril o Néa de Nelly Kaplan. Génovès també ha dirigit dos llargmetratges: una comèdia obscena titulada Les Folies d'Élodie, en la qual també interpreta un paper, així com una pel·lícula biogràfica, Mesrine, dedicada al famós mafiós i generalment considerat un fracàs.

Va morir l'1 de febrer de 2012 a Thoiry (Yvelines), als 70 anys, a causa d'una hemorràgia cerebral.

Filmografia[modifica]

Productor[modifica]

Director[modifica]

Referències[modifica]

  1. André Génovès (1941-2012) a lefilmdujour.fr
  2. Guy Braucourt, entretien avec André Génovès, La Revue du cinéma, n° 240, juin-juillet 1970, p. 76-81
  3. Décès du réalisateur et producteur de cinéma André Génovès, jeanmarcmorandini.com