Falzia glandulosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Asplenium petrarchae)
Infotaula d'ésser viuFalzia glandulosa
Asplenium petrarchae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClassePolypodiopsida
OrdrePolypodiales
FamíliaAspleniaceae
GènereAsplenium
EspècieAsplenium petrarchae Modifica el valor a Wikidata
(Guérin) DC. in Lam. & DC., Fl. Franç. ed. 3, 5:238 1815

La falzia glandulosa[1] (Asplenium petrarchae) és una espècie de falguera de la família Aspleniaceae present als Països Catalans.[2]

Característiques[modifica]

És una falguera menuda amb les fulles densament pubescent-glandulars amb una longitud d'entre 5 i 14 cm. El pecíol més curt que la fulla d'un color marró fosc i brillant. Els sorus es disposen al llarg de la línia central de les fulles, subel·líptiques i confluents en la maduresa.

Subespècies[modifica]

Té dues subespècies: una diploide, Asplenium petrarchae ssp. bivalens amb un nombre cromosòmic de 2n = 72 i una autotetraploide per duplicació espontània del seu genoma, Asplenium petrarchae ssp. petrarchae, molt més abundants que les subespècies bivalents. La seva dotació genòmica és 4n = 144 cromosomes.

Història natural[modifica]

Esporula gairebé tot l'any. Viu entre les pedres dels murs de les terrasses i en les esquerdes de les roques de pedra calcària. Li agrada la llum i suporta un parell d'hores de sol directe de forma tangencial a les primeres i darreres hores del dia. No suporta la pluja directa sobre les fulles, preferint que la humitat de l'aigua de pluja arribi a les seves arrels per filtració a través del sòl amarat. En general creix bé dins de les esquerdes de les roques i entre les pedres dels murs de les terrasses, on hi cau la pluja. Tot i que suporta llargs períodes de sequera, els mesos més secs i calorosos d'estiu entra en estivació, deshidratant les seves fulles, que aparentment semblen mortes. Amb les primeres pluges de tardor les fulles seques es rehidraten i tornen a ser verdes ràpidament.

Referències[modifica]

  1. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 24 setembre 2022].
  2. «Asplenium petrarchae (Guérin) D.C.». [Consulta: 24 setembre 2022].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Falzia glandulosa