Asplenium

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAsplenium Modifica el valor a Wikidata

falzia roja Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClassePolypodiopsida
OrdrePolypodiales
FamíliaAspleniaceae
GènereAsplenium Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

Asplenium és un ampli gènere de falgueres de la família Aspleniaceae.[1] Conté unes 700 espècies conegudes comunament com a falzies, falgueretes o dauradelles.

Taxonomia[modifica]

Junt amb el gènere Hymenasplenium conformen la família Aspleniaceae,[2][3] encara que algunes espècies són ocasionalment segregades en gèneres propis. Algunes classificacions antigues inclouen el gènere Asplenium dins l'ordre Aspleniales.

Ús[modifica]

Poques espècies d'aquesta família tenen importància econòmica al mercat de l'horticultura. Asplenium nidus o "niu d'au" es valora com a planta comestible a Taiwan.

La falguera australiana Asplenium bulbiferum està a vegades disponible en hivernacles, i també és d'interès Asplenium viviparum, pels seus nombrosos bulbs a la fronda que poden desenvolupar noves plantes; també són comercialitzats Asplenium rhizophyllum, i diverses espècies mexicanes, incloent-hi Asplenium palmeri. Asplenium platyneuron de Nord-amèrica és també venut als vivers com una planta forta. No obstant això, moltes d'aquestes falgueres són epipètriques o epífites i difícils de cultivar.

Segons el tractat Teoria de les Signatures, les falzies o dauradelles eren una bona medicina contra els mals de la melsa, car els sorus tenen la forma d'aquest òrgan de l'abdomen. Per aquesta raó algunes falgueretes d'aquest gènere es coneixen amb el nom d'herba melsera.

Les espècies d'Asplenium són aliment de les larves de diversos lepidòpters com ara Batrachedra bedelliella, que menja exclusivament Asplenium nidus.

Taxonomia[modifica]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. PPG I (2016), "A community-derived classification for extant lycophytes and ferns", Journal of Systematics and Evolution 54 (6): 563–603, DOI 10.1111/jse.12229
  2. «IRMNG - Aspleniaceae Newman, 1840». [Consulta: 8 setembre 2022].
  3. «BioLib: Biological library - Aspleniaceae». [Consulta: 8 setembre 2022].