Barcelona, ciutat de fàbriques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:33, 5 abr 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de llibreBarcelona, ciutat de fàbriques
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorXavier Basiana i Jaume Orpinell
Llenguacatalà
PublicacióCatalunya Catalunya, 2000
EditorBPR Publishers
FormatImprès
Dades i xifres
Temafotografia
GènereFotografia
Altres
ISBN978-84-922646-4-3

Barcelona, ciutat de fàbriques és un llibre que recull fotografies que mostra el patrimoni industrial de la ciutat de Barcelona i un conjunt de textos escrits per professors universitaris, periodistes, historiadors, arquitectes i enginyers sobre qüestions entorn de les fàbriques de la ciutat. Les fotografies són obra de Xavier Basiana i Jaume Orpinell i el textos van ser coordinats pel geògraf Martí Checa-Artasu. Va ser editat l'any 2000 per l'arqutecte Xavier Basiana i amb el pas del temps s'ha convertit en un testimoni de moltes fàbriques que han desaparegut. La publicació del llibre es va emmarcar dins del projecte Ciutat i Fàbrica, un recorregut pel patrimoni industrial de Barcelona, que va començar el 1997.[1] A més a més de les fotografies, diversos textos i descripcions documenten el llegat industrial de la història de Barcelona.[2]

Descripció

El conjunt de fotografies sobre la ciutat de les fàbriques publicat a Barcelona, ciutat de fàbriques documenta edificis del patrimoni industrial de la ciutat, entre els quals destaquen els Laboratoris Uriach, Mercedes Benz, Pegaso, Hispano Olivetti i Galletas Montes. Les fotografies van ser fetes per Xavier Basiana y Jaume Orpinell, tot i que el llibre va ser coordinat per l'historiador i geògraf Martí Checa-Artasu. El llibre també incorpora textos de diversos autors sobre la temàtica del patrimoni industrial barceloní.

Història

El llibre va ser el resultat d'una exposició que va voltar per diversos espais de Barcelona i Catalunya de 1999 a 2002. Col·legi d'arquitectes de Catalunya, Institut Català de tecnologia, Museu de la Ciència i la tècnica de Catalunya a Terrassa, la Nau Ivanov, etc. Els autors van documentar uns setanta edificis industrials de Barcelona de diverses èpoques. Alguns, com el de SEAT, ja no existeixen convertits en habitatges. D'altres, com La Maquinista o la foneria tipogràfica Neufville, van desaparèixer o es van demolir mentre es duia a terme el treball fotogràfic dels autors. I encara d'altres, com Enmasa-Mercedes Benz, palesen que, del conjunt del patrimoni industrial de la ciutat, no totes les fàbriques dels anys cinquanta i seixanta han estat justament valorades.

La discussió al voltant del patrimoni arquitectònic industrial de Barcelona ha tingut un pes important en el debat sobre el model urbà dels últims anys. En el context d'una ciutat amb una forta tradició fabril i en un moment en què la nova lògica de l'economia global ha deixat en desús bona part de l'antic patrimoni arquitectònic industrial, la sèrie evidencia la necessitat de gestionar d'una altra manera les antigues fàbriques i el repte de dotar-les de noves funcions socials.[3][4]

El llibre es va publicar l'any 2000 i va ser presentat a diversos llocs, entre els quals destaca la Fundació Tàpies.[5]

Museu

Algunes de les fotos que apareixen al llibre van passar a formar part de la col·lecció permanent del MACBA.[6]

Llista de fàbriques fotografiades

Referències

Enllaços externs