Barry Windsor-Smith

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBarry Windsor-Smith

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 maig 1949 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballCòmic Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióautor de còmic, guionista de còmics, pintor, il·lustrador Modifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Obres destacables
Premis

Lloc webbarrywindsor-smith.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0934817 Goodreads author: 15086 Modifica el valor a Wikidata

Barry Windsor-Smith (Londres, 25 de maig de 1949) conegut popularment com a Barry Smith, és un dibuixant de còmics i il·lustrador britànic que ha editat la seva obra més coneguda als Estats Units. El seu reconeixement internacional va arribar com a dibuixant de Conan el Bàrbar, de Marvel Comics, en l'etapa compresa entre 1970 i 1974, on va introduir el seu peculiar estil, plagat de diverses influències artístiques, especialment dels prerrafaelistas.

Biografia[modifica]

Barry Windsor-Smith va néixer Barry Smith el 25 de maig de 1949 a Forest Gate, East End de Londres.[1][2] Va mostrar habilitats artístiques a una edat primerenca i va practicar el dibuix copiant obres d'art de Wally Wood a Mad revista i les obres de Leonardo da Vinci, sense tenir en compte el que es considerava o no belles arts.[3] Els seus pares el va ajudar a seguir una educació artística i va assistir a l'East Ham Technical College durant tres anys, obtenint títols en Disseny Industrial i Il·lustració.[1]

En 1968 va viatjar a New York i es va presentar a les oficines de Marvel Comics, impressionant notablement a Roy Thomas, que li va encarregar un nombre de X-Men,[4] historieta que va haver de dibuixar als bancs dels parcs per haver-se quedat sense diners. El resultat, no obstant això, va procurar a Windsor-Smith més treballs per Marvel, encara que realitzats des de Regne Unit en acabar el seu permís de treball.

Conegut inicialment com a Barry Smith, el seu vertiginós èxit es va deure al seu treball com a dibuixant principal de la sèrie Conan el Bàrbar, una adaptació del personatge literari de Robert I. Howard. Inicialment el seu dibuix entroncava amb l'estil de Jack Kirby,[5] però en tan sols dos anys va evolucionar fins a una forma única i original, que bevia dels prerrafaelistas com Edward Burne-Jones o Dante Gabriel Rossetti. Històries curtes com a Claus vermells, La Torre de l'Elefant o La filla del gegant gelat destaquen pel seu preciocisme i originalitat.

Posteriorment es va allunyar una mica del món de la historieta per apropar-se a la il·lustració, al mateix temps que començava a utilitzar el seu nom complet, i obtenia el permís residencial als Estats Units. Juntament amb Jeff Jones, Mike Kaluta i Bernie Wrightson van formar The Studio, el treball dels quals es reflectiria amb un llibre homònim publicat en 1979 per Dragon Dreams.

Va tornar a Marvel en els 80 i va treballar en Iron Man i Weapon X entre altres, donant vida també a un concepte innovador de l'origen de Lobezno.[6]

En 1991 es va convertir en director creatiu de Valiant Comics, on va aconseguir que l'editorial aconseguís un enorme nivell artístic i un innegable èxit de vendes de títols com Shadowman, Archer and Armstrong, Eternal Warrior, Bloodshot o Turok, en alguns dels quals va treballar directament.[7]

Després de la seva sortida de Valiant, Windsor-Smith va treballar a Dark Horse, on dona vida a Barry Windsor-Smith: Storyteller, un projecte que contenia tres línies argumentals diferents: The Paradoxman, Joves déus, i The Freebooters. D'una temàtica insòlita, i un tractament perfecte, el seu reconeixement no va reflectir-se en les vendes, de manera que no va superar els 9 exemplars. Així i tot, aquestes històries tenen ofertes de continuïtat, i de fet Fantagraphics Books ha publicat diverses històries relacionades amb aquests arcs argumentals, entre les quals destaca Adastra a Àfrica, el personatge protagonista de Joves déus.

Barry Windsor-Smith ha rebut nombrosos premis del món del còmic.[8]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Barry Windsor-Smith». Barry Windsor-Smith: Storyteller, n.d.. Arxivat de l'original el 28 September 2013.
  2. Miller, John Jackson. «Comics Industry Birthdays». Comics Buyer's Guide, 10-06-2005. Arxivat de l'original el 18 February 2011.
  3. Cooke, Jon B. «Alias Barry Windsor-Smith, Interview with Storyteller & Conan Artist: BWS». Comic Book Artist. TwoMorrows Publishing [Raleigh, North Carolina], 2, May 1998.
  4. Andrea Plazzi, in "Da Conan a Rune", in Star Magazine n.44, pp.70-71
  5. Andrea Plazzi, in "Da Conan a Rune", in Star Magazine n.44 pp.70-71
  6. Riccardo Vinci & Giuseppe Guidi, in "Barry Windsor-Smith - Profilo di un artista", in Gli Incredibili X-Men n.23 pp.47-48
  7. Jason Sacks, in "Chapter Two: 1991 - X–Year", in The 1990s pp.34-55
  8. [29 octubre 2013] 2000s (Eisner Awardards) (en anglès). 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Barry Windsor-Smith