Biblioteca-Arxiu Petro Nuez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBiblioteca-Arxiu Petro Nuez
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusbiblioteca Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Localització geogràfica
Map

La Biblioteca-Arxiu Petro Nuez és una biblioteca inscrita al registre de biblioteques especialitzades de la Generalitat de Catalunya. És la biblioteca i arxiu de l'Associació Catalana d'Esperanto i recull més de 100 anys d'història esperantista.[1] Està situada a Sabadell (c/ Papa Pius XI, 130) i porta el nom de Pere Nuez Pérez, georgista i mestre de la llengua auxiliar internacional esperanto.[2] Al morir, la seva vídua Maria Garcés i Coll va llegar el seu arxiu personal a l'Associació Catalana d'Esperanto.[3] La Biblioteca-Arxiu Petro Nuez compta amb un fons de més de 3.000 llibres, així com diverses col·leccions de revistes i publicacions periòdiques d'arreu del món, a més de material pedagògic, cartells de congressos i diverses curiositats (pins, postals, etc.). També custodia els arxius de l'Associació Catalana d'Esperanto i del Centre d'Esperanto de Sabadell, el més actiu dels centres esperantistes catalans després de la Guerra Civil.[2] Els fons s'han enriquit amb les donacions i llegats d'onze destacats esperantistes catalans, com l'escriptor catalanista Frederic Pujulà i Vallés, el pedagog i lingüista Delfí Dalmau, l'escriptor i poeta Jaume Grau Casas, el sindicalista socialista Ramón Fernández Jurado, el pare Manuel Casanoves o l'humanista Lluís Armadans i Marfà.[3] El desembre de 2014 es va posar en marxa una campanya de micromecenatge a la plataforma verkami per aconseguir els fons necessaris per a una restructuració de la biblioteca-arxiu. La seva inauguració va tenir lloc el 4 de juliol de 2015.[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Poblet i Feijoo, Francesc i Hèctor Alòs i Font. Història de l'esperanto als Països Catalans (en català i esperanto). Barcelona: Associació Catalana d'Esperanto, 2010. ISBN ISBN 978-84-936728-6-7. 
  2. 2,0 2,1 Marco Botella, Antonio. Esperanto en Katalunio (1887-1987) (en esperanto). Barcelona: Barcelona Esperanto-Centro, 2005. 
  3. 3,0 3,1 Puig, Llibert «Malkovru la bibliotekon de KEA». Kataluna Esperantisto, 343, 2007.
  4. «S'inauguren noves instal·lacions de la biblioteca especialitza en esperanto a Sabadell». http://www.isabadell.cat/ El diari digital de Sabadell, 07-07-2015. [Consulta: 7 juliol 2015].

Enllaços externs[modifica]