Bioluminescència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Bioluminiscència)
Ctenophore Mertensia ovum

La bioluminescència és a la producció de llum de certs organismes vius.[1] És un fenomen molt estès en tots els nivells biològics: bacteris, fongs, protists unicel·lulars, celenterats, cucs, mol·luscs, cefalòpodes, crustacis[cal citació], insectes,[1] equinoderms[cal citació] i peixos.[1]

Distribució[modifica]

La bioluminescència és un fenomen relativament freqüent entre bastants espècies marines; les últimes estimacions consideren que un 90% dels éssers vius que habiten a la part mitjana i abissal dels mars podrien ser capaços de produir llum d'una manera o d'altra.[2] En hàbitats terrestres, la bioluminescència no és tan comuna. La llum emesa pel peix o la carn en descomposició és deguda a bacteris, si bé la de la fusta morta es deu tant a bacteris com als micelis de certs fongs. Al mar, existeixen bacteris lliures com ara les Bacterium phosphorescens (Fischer, 1888) o l'espècie del mar Bàltic Vibrium balticum. Molts altres bacteris bioluminescents viuen com a paràsits o en simbiosi amb altres animals.

Curiositats[modifica]

  • Durant la Segona Guerra mundial, la llenya apilada en algunes zones de Londres brillava amb tanta intensitat que s'havia de tapar per evitar que fos vista des dels avions enemics.
  • Els fongs bioluminescents han sigut emprats en graners per a evitar el foc, i també en mines per a evitar així el perill d'explosions.
  • En regions polars, on la foscor abunda durant molts mesos, els esquimals senyalen els camins mitjançant uns trossos d'escorça d'arbre en què creix un fong bioluminescent.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Burnie, David. Enciclopedia ilustrada del reino animal. Madrid: Susaeta, 2000, p. 304. ISBN 84-305-9931-2. 
  2. G. Würsig, Bernd; Thewissen, J. G. M.. Encyclopedia of marine mammals (en anglès). Gulf Professional Publishing, 2002, p.103. ISBN 0125513402. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bioluminescència