Body art

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El body art és un estil d'art, és a dir, una manera d'expressar emocions, sentiments, estats d'ànim, entre d'altres, el qual està fet amb o en el cos humà.[1] Algunes de les característiques pròpies del body art són que no té un creador, ja que va sorgir de manera espontània i que és un art que no es pot improvisar.

Orígens[modifica | modifica el codi]

Va néixer entre els anys seixanta i setanta, sobretot als Estats Units i a Europa. Malgrat això, originàriament, ens hem de remuntar a les tribus africanes i d'Oceania. Tant en els seus orígens com el que va esdevenir més tard, tenen l'objectiu central el cos. Als inicis, era força evident la gran varietat de representacions que va haver, tot i que en elles hi havia un objectiu clar: usar el seu propi cos per fer una creació escultòrica o pictòrica. Aquestes creacions tenien un rerefons, el qual, normalment, era l'espiritualitat. Tot i això, aquest aspecte podia variar molt, ja que, fins i tot, podia arribar a ser masoquista.

Tipologia[modifica | modifica el codi]

Piercings
Tatuatge

Aquesta forma d'expressió és més coneguda per pintar el cos: tatuatges (art de modificar el color de la pell inserint-hi un pigment per tal de decorar-la) o pintura corporal (art de crear una obra sobre el propi cos humà). No obstant això, al body art també pertanyen altres estils com: pírcings (art de perforar una part del cos), dilatacions (art d'augmentar el diàmetre d'una zona determinada del cos) o escarificació (art de fer incisions superficials al teixit cutani amb l'objectiu de decorar-lo). Aquestes tipologies són les més bàsiques del body art. Per altra banda, però, existeixen altres més extremes com són la mutilació o portar a l'extrem el propi cos.

Autors a destacar[modifica | modifica el codi]

Marina Abramović, Dennis Oppenheim, Chris Burden, entre molts d'altres, són autors característics de l'art corporal portat a l'extrem. En el primer cas, ho duu a terme mitjançant l'obra Rhythm 10, la qual mostra fins a quin punt pot arribar aquest art, ja que utilitza ganivets. El segon cas, amb l'obra Tooth and nail, ho duu a terme amb el seu propi cos. Per últim, Chris Burden, amb la seva obra Shoot, en la qual rep un tret al seu braç esquerre, ens ensenya també fins on és capaç d'arribar l'ésser humà per expressar sentiments i emocions mitjançant l'art.

Difusió[modifica | modifica el codi]

Amb aquest nou art, ha estat molt important l'augment de l'ús dels mitjans de comunicació. D'aquesta manera, queda constància del resultat, amb vídeos o fotografies, ja que, normalment, aquestes obres són efímeres. A més, també s'enregistren perquè es puguin estendre per tot el món. Existeixen dos tipus entre els artistes europeus i els nord-americans. Aquesta diferència rau en el resultat final de l'obra, mentre que els primers plasmaven les seves creacions en documents estàtics (fotografies, dibuixos, etc.), els nord-americans ho feien en documents dinàmics (pel·lícules). A més, els europeus treballaven amb aspectes dramàtics, masoquistes i sadomasoquistes a diferència dels nord-americans, que ho feien amb aspectes més conceptuals (reflexió sobre l'obra, és a dir, l'important no és el resultat sinó el seu procés creatiu). No obstant això, a finals del segle XX, el que realment importava del body art era l'aparença externa, el maquillatge, etc. i no pas la reflexió.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.66. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 18 de novembre de 2014]. 

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Body art Modifica l'enllaç a Wikidata