Cal Cagall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cal Cagall
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud472 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativael Pont d'Armentera (Alt Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAl nord-oest del nucli urbà, per la carretera TV-2141 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 24′ N, 1° 21′ E / 41.4°N,1.35°E / 41.4; 1.35
Bé cultural d'interès local
Data2006
Id. IPAC2312 Modifica el valor a Wikidata

Cal Cagall és una masia del municipi del Pont d'Armentera, protegida com a bé cultural d'interès local.[1] Fou construïda pel constructor i Mestre d'obres local Josep María Martí Saumell

Descripció[modifica]

La masia de Cal Cagall, també coneguda com a Pallissa de la Creu, és formada per un habitatge i per una capella annexa d'estructura romànica. L'habitatge és de planta irregular i presenta cobertes a una i dues vessants, de teula. A la façana principal hi ha un balcó de fusta, afegit posteriorment. En general les obertures són allindades.

La capella és d'una sola nau i té absis semicircular, amb dues obertures, atri als peus i coberta de teula a dues vessants. La façana presenta: porta allindanada, amb brancals de pedra, una obertura circular damunt la porta, i coronament amb campanar de paret. Té dos contraforts a la banda esquerra i un cos afegit a la dreta. L'estat de conservació actual del conjunt és bo, ja que ha experimentat en els darrers temps obres de reforma i condicionament.

Ús actual: Parc d'aprenentatge per la sostenibilitat i desenvolupament Humà[modifica]

Actualment [Quan?] la finca Cal Cagall acull un projecte sense ànim de lucre, un espai experimental i espiritual per la sostenibilitat i desenvolupament humà. Es un espai obert, d'acollida, de reflexió, de meditació, d'intercanvi, per compartir. Un espai d'aprenentatge en definitiva. Un espai, per aprendre a aprendre... On tota persona que està en aquesta recerca, es benvinguda. Els eixos del projecte son l'alliberament del patiment, el desenvolupament personal, experimentació en la vida rural i sostenible, i la no violència.[2]

Referències[modifica]

  • «Pat.mapa: arquitectura». Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 16 abril 2012].
  1. «Can Cagall». Cercador Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Generalitat de Catalunya, 2021. [Consulta: 30 gener 2021].
  2. «Parque de Aprendizaje…?» (en espanyol europeu). Cal Cagall, 30-10-2019. [Consulta: 30 gener 2021].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal Cagall