Callistemon citrinus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCallistemon citrinus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMyrtales
FamíliaMyrtaceae
GènereCallistemon
EspècieCallistemon citrinus Modifica el valor a Wikidata
(Curtis) Skeels
Nomenclatura
BasiònimMetrosideros citrinus Modifica el valor a Wikidata
Distribució
Endèmic de
Detall de la inflorescència

Callistemon citrinus (citrinus per la seva aroma de llimona), també conegut pel nom comú de cal·listèmon, és un arbust de la família Myrtaceae, originari dels estats de Queensland, Nova Gal·les del Sud i Victòria a Austràlia, on es troba a la rodalia de quebrades rocoses i als pantans pròxims a la costa.[1] A Victòria podem trobar aquesta espècie a l'est de l'Estat, associada a tres espècies, incloent-hi Eucalyptus globoidea i E. consideniana.[2]

Es fa servir en jardineria[3][4] per les seves vistoses inflorescències.[5]

Descripció[modifica]

És una espècie perenne que arriba a mesurar entre 1 i 3 m d'alçada, amb fulles de 3 a 7 cm de llarg i de 5 a 8 d'ample. Les espigues de flors arriben fins als 6-10 cm de longitud per 4-7 cm de diàmetre. La nervació de les fulles és clarament visible a ambdues cares. Els estams són de color vermell, vermell porpra o lila amb les anteres de color fosc.

Ecologia[modifica]

S'ha observat que els ocells utilitzen aquesta espècie com una font d'aliment. Entre els que busquen el nèctar de les flors s'inclouen el Bec d'espina oriental, el Menjamel de Nova Holanda, el Menjamel capnegre, Anthochaera carunculata i Zosterops lateralis, mentre que la Cotorra de Pennant s'alimenta de les flors.[6]

Taxonomia[modifica]

Callistemon citrinus va ser descrita per (Curtis) Skeels i publicat a U.S. Department of Agriculture Bureau of Plant Industry Bulletin 282: 49. 1913.[7]

Etimologia[modifica]

  • Callistemon: nom genèric que prové del grec, i significa d'"estams bells", fent al·lusió a l'espectacularitat de les seves inflorescències.
  • citrinus: epítet llatí que significa "cítric".[8]

Sinonímia[modifica]

  • Callistemon citrinus var. splendens
  • Callistemon laevis Stapf
  • Melaleuca citrina (Curtis) Dum.Cours.
  • Metrosideros citrina Curtis
  • Callistemon lanceolatus (Sw.) DC.[9]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. Spencer, R.D.; Lumley P.F. «Callistemon citrinus (Curtis) Skeels». PlantNET - New South Wales Flora Online. Royal Botanic Gardens & Domain Trust, Sydney Australia. [Consulta: 18 juny 2012].
  2. Wild Plants of Victoria (database). Viridans Biological Databases & Department of Sustainability and Environment, 2009. 
  3. «Cal·listèmon carmesí Red Clusters | Verd urbà». [Consulta: 18 maig 2022].
  4. «Cal·listèmon esplendorós | Verd urbà». [Consulta: 18 maig 2022].
  5. Sánchez, Mónica. «Callistemon citrinus o Neteja Tubs, una planta molt decorativa», 30-04-2018. [Consulta: 18 maig 2022].
  6. Lepschi, B.J. «Food of some birds in eastern New South Wales"Additions to Barker & Vestjens». Emu, 93, 3, 1993, pàg. 195–199. DOI: 10.1071/MU9930195.
  7. «Callistemon citrinus». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 1r març 2013].
  8. citrinus a Epítetos Botánicos
  9. «Callistemon citrinus» a EOL. Data consulta: 29 de novembre de 2013.

Bibliografia[modifica]

  • Berendsohn, W.G., A. K. Gruber & J. A. Monterrosa Salomón. 2012. Nova Silva Cuscatlanica. Árboles nativos e introducidos de El Salvador. Parte 2: Angiospermae – Familias M a P y Pteridophyta. Englera 29(2): 1–300.
  • Liogier, H. & L. Martorell. 1982. Fl. Puerto Rico Adj. Islands 1–342. Editorial de la Universidad de Puerto Rico, Río Piedras.
  • Liogier, H. A. 1994. Spermatophyta: Cyrillaceae to Myrtaceae. Descr. Fl. Puerto Rico & Adj. Isl. 3: 1–461.

Enllaços externs[modifica]