Carmichaelita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralCarmichaelita
Fórmula química(Ti,Cr,Fe)[O2-x(OH)x]
EpònimIan S. E. Carmichael Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusGarnet Ridge, Dinnehotso, Monument Valley, Reservaíndia dels Navajo, Comtat Apache, Arizona, Estats Units
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.DB.50
Nickel-Strunz 9a ed.4.DB.50 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Grup espacialgrup espacial P2₁/c Modifica el valor a Wikidata
Duresa6
Lluïssormetàl·lica
Propietats òptiquesbiaxial
Dispersió òpticar > v forta
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1996-062
SímbolCmh Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La carmichaelita és un mineral de la classe dels òxids. Anomenada així per L. Wang, R.C. Rouse, E.J. Essene, D.R. Peacor, ii Y. Zhang l'any 2000 en honor d'Ian S. E. Carmichael, professor de geologia de la Universitat de Califòrnia, en reconeixement per les seves nombroses contribucions a la mineralogia i la petrologia, i especialment per els seus estudis d'òxids de ferro i titani procedents d'ambients volcànics i mantèl·lics. El mineral tipus es conserva a l'Institut Smithsonian.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la carmichaelita pertany a «04.DB - Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations de mida mitjana; cadenes que comparteixen costats d'octàedres» juntament amb els següents minerals: argutita, cassiterita, plattnerita, pirolusita, rútil, tripuhyita, tugarinovita, varlamoffita, byströmita, tapiolita-(Fe), tapiolita-(Mn), ordoñezita, akhtenskita, nsutita, paramontroseïta, ramsdel·lita, scrutinyita, ishikawaïta, ixiolita, samarskita-(Y), srilankita, itriorocolumbita-(Y), calciosamarskita, samarskita-(Yb), ferberita, sanmartinita, krasnoselskita, heftetjernita, huanzalaïta, columbita-(Fe), tantalita-(Fe), columbita-(Mn), tantalita-(Mn), columbita-(Mg), qitianlingita, magnocolumbita, tantalita-(Mg), ferrowodginita, litiotantita, litiowodginita, titanowodginita, wodginita, ferrotitanowodginita, wolframowodginita, tivanita, hübnerita, alumotantita i biehlita.

Característiques[modifica]

La carmichaelita és un òxid de fórmula química (Ti,Cr,Fe)[O2-x(OH)x]. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 6. Forma inclusions microscòpiques en cristalls de pirop d'origen mantèl·lic.

Formació i jaciments[modifica]

S'ha descrit en inclusions en pirop i en microbretxes ultramàfiques serpentinitzades amb clasts fracturats de roques de l'escorça i xenòlits del mantell.[2] A la seva localitat tipus ha estat descrita associada a srilankita, espinel·la, rútil, pirop, olivina i minerals del grup de la crichtonita. S'ha trobat només a Utah i Arizona (EUA).

Referències[modifica]

  1. «Carmichaelite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. Barthelmy, Dave. «Carmichaelite Mineral Data». www.webmineral.com. [Consulta: 1r febrer 2018].