Cavallets

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre l'atracció mecànica. Vegeu-ne altres significats a «Cavallets (entremès)».
Cavallets tradicionals
Cavallets a la ciutat vella de Hamburg.

Els cavallets[1][2] (francès carrousel) són una atracció pròpia de fires o parcs d'atraccions que consisteix en una gran plataforma rodona que gira en un pla horitzontal.

La plataforma està proveïda de diverses figures en forma de cavalls que solen estar muntades sobre una barra vertical que fa un moviment ascendent i descendent mentre la plataforma gira i dona la il·lusió de galop. El sostre sol ser ricament decorat en colors cridaners amb il·luminació i música. Un plomet (plomall al Rosselló) està penjat perquè els infants el mirin d'agafar per a rebre un premi.

Els cavalls eren originalment de fusta pintada i varen donar llur nom a l'atracció. A més de cavalls les figures poden ser d'altres animals com zebres o porcs. Actualment es fan de materials sintètics en lloc de fusta. Alguns cavallets varen substituir els cavalls clàssics per cotxes o motocicletes i, actualment, s'hi troben vehicles de tot tipus (ambulàncies, cotxes de bombers, vaixells), grans olles giratòries, personatges de dibuixos animats, etc.

Els cavallets són un dels elements indispensables a les fires d'estiu, junt amb el "Pim Pam Pum", la roda de fira, la tómbola i la xurreria.

Vegeu també[modifica]

  • Roda de fira, atracció similar on la roda gira en un pla vertical

Referències[modifica]

  1. «Diccionari de la llengua catalana». [Consulta: 7 abril 2022].
  2. Termcat

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cavallets