Cenoargentotetraedrita-(Fe)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralCenoargentotetraedrita-(Fe)

Cenoargentotetraedrita-(Fe) (Kattr) Modifica el valor a Wikidata
Fórmula química[Ag₆]4+(Cu₄Fe2+₂)Sb₄S₁₂◻
Classificació
Categoriasulfurs
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Grup puntual4 3m - hextetraedral
Grup espaciali4 3m
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2019 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolKattr-Fe Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La cenoargentotetraedrita-(Fe) és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al subgrup de la freibergita del grup de la tetraedrita. El nom cenoargentotetraedrita-(Fe) substitueix parcialment l'antic nom freibergita per als membres Fe>Zn.[2]

Característiques[modifica]

La cenoargentotetraedrita-(Fe) és una sulfosal de fórmula química [Ag₆]4+(Cu₄Fe2+₂)Sb₄S₁₂◻. Es tracta d'una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional, i redefinida el 2020. Cristal·litza en el sistema isomètric.

Les mostres que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservades a les col·leccions del museu Senckenberg, a Frankfurt (Alemanya), amb el número de mostra 2289sa, i a les col·leccions del Museu d'Història Natural de Londres (Anglaterra), amb el número de registre: BM88668.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descrita a partir de mostres recollides a dues mines del districte de Mittelsachsen: la mina Himmelsfürst Fundgrube, situada a Brand-Erbisdorf, i a la mina Hab Acht, a la localitat de Zug. També ha estat descrita al dipòsit de Zvěstov, a la República Txeca, a la mina Ladue-Sadie-Friendship, al Yukon (Canadà) i a Barbara adit, a Caríntia (Àustria).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cenoargentotetraedrita-(Fe)
  1. «Kenoargentotetrahedrite-(Fe)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 25 setembre 2022].
  2. Biagioni, Cristian; George, Luke L.; Cook, Nigel J.; Makovicky, Emil; Moëlo, Yves; Pasero, Marco; Sejkora, Jiří; Stanley, Chris J.; Welch, Mark D.; Bosi, Ferdinando «The tetrahedrite group: Nomenclature and classification». American Mineralogist, 105, 1, 01-01-2020, pàg. 109–122. DOI: https://doi.org/10.2138/am-2020-7128 [Consulta: 25 setembre 2022].