Chopinita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralChopinita
Fórmula químicaMg₃(PO₄)₂
EpònimChristian Chopin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusPenínsula de Brattnevet, Larsemann Hills, Prydz Bay, Costa d'Ingrid Christensen, Terra de la Princesa Isabel, Antàrtida
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.AB.15
Nickel-Strunz 9a ed.8.AB.15 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/A.04 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Grup puntual2/m - prismàtica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2006-004
SímbolCpn Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La chopinita és un mineral de la classe dels fosfats, que pertany al grup del sarcòpsid. Rep el seu nom de Christian Chopin, mineralogista i petròleg francès, director de recerca al Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS).

Característiques[modifica]

La chopinita és un fosfat de fórmula química Mg₃(PO₄)₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2006. Cristal·litza en el sistema monoclínic. És un mineral dimorf de la farringtonita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la chopinita pertany a «08.AB - Fosfats, etc. sense anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana» juntament amb els següents minerals: farringtonita, ferrisicklerita, heterosita, litiofilita, natrofilita, purpurita, sicklerita, simferita, trifilita, karenwebberita, sarcòpsid, beusita, graftonita, xantiosita, lammerita, lammerita-β, mcbirneyita, stranskiïta, pseudolyonsita i lyonsita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la península de Brattnevet, a les muntanyes Larsemann, un lloc proper a la costa d'Ingrid Christensen, a la Terra de la Princesa Isabel (Antàrtida). També ha estat descrita en el meteorit GRA95209, un meteorit trobat a les muntanyes Transantàrtiques de l'Antàrtida. Aquesta espècie mineral no ha estat trobada en cap altre lloc més del planeta.

Referències[modifica]

  1. «Chopinite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 3 setembre 2017].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: May 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. Arxivat de l'original el 10 d'agost 2019. [Consulta: 3 setembre 2017].