Ciprianiïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralCiprianiïta

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCa₄[(Th,U),Ca]Σ2Al(Be0.51.5)Σ2[B₄Si₄O22](OH)₂
Localitat tipusTre Croci, Vetralla, Província de Viterbo, Laci, Itàlia
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.DK.20
Nickel-Strunz 9a ed.9.DK.20 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Colormarró
Lluïssorvítria
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,680 nβ = 1,694 nγ = 1,708
Birefringènciaδ = 0,028
Dispersió òpticar > v forta
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2001-021
Any d'aprovació2001
SímbolCip Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La ciprianiïta és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la hel·landita. Rep el nom en honor de Curzio Cipriani (26 de novembre de 1927 - 6 de desembre de 2007), professor de mineralogia i responsable del Museu de Mineralogia (més endavant el Museu d'Història Natural) de la Universitat de Florència, per la seva contribució a la sistemàtica mineral.

Característiques[modifica]

La ciprianiïta és un silicat de fórmula química Ca₄[(Th,U),Ca]Σ2Al(Be0.51.5)Σ2[B₄Si₄O22](OH)₂. Les terres rares d'aquest compost són principalment ceri i neodimi, amb una presència menor de lantani, praseodimi i samari. És el primer mineral que combina tori i bor com a components essencials. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2001. Cristal·litza en el sistema monoclínic.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la ciprianiïta pertany a «09.DK - Inosilicats amb 5 cadenes senzilles periòdiques» juntament amb els següents minerals: babingtonita, litiomarsturita, manganbabingtonita, marsturita, nambulita, natronambulita, rodonita, escandiobabingtonita, fowlerita, santaclaraïta, saneroïta, hellandita-(Y), tadzhikita-(Ce), mottanaïta-(Ce) i hellandita-(Ce).

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Tre Croci, al municipi de Vetralla, dins la província de Viterbo (Laci, Itàlia). També ha estat descrita al mont Cavalluccio, a la localitat de Campagnano di Roma, a la ciutat metropolitana de Roma capital, també al Laci. Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Ciprianiite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 21 gener 2020].