Cocker spaniel anglès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de raça de gos Cocker spaniel anglès
Característiques físques
Pes13 kg i 14,5 kg Modifica el valor a Wikidata
Alçada39 cm, 41 cm, 38 cm i 39 cm Modifica el valor a Wikidata
Classificació i estàndard de la raça
Codi de Catàleg005 Modifica el valor a Wikidata (Federació Cinològica Internacional Modifica el valor a Wikidata)
Cocker spaniel anglès negre
Cocker spaniel anglès daurat

El cocker spaniel anglès és una raça de gos provinent del Regne Unit, de mida mitjana i amb un pèl adorable quan és mantingut correctament. Originalment es va desenvolupar aquesta raça per a la cacera d'ànecs. En el present encara s'usa en la cacera però també se l'empra com a animal de companyia. El seu temperament calmat, una vegada que ha fet el seu exercici diari, ha permès que sigui emprat com a gos de teràpia per a persones deshabilitades i ancians. També es fan servir entre els cossos de seguretat pel rastreig i entre els grups de protecció civil per a arribar allà on els gossos més grans no poden (ja sigui per les dificultats d'accés, o bé pels perills d'allaus o similars). I també són habituals en les exhibicions i concursos esportius de tipus agility.

Origen[modifica]

El nom del cocker té el seu origen en la paraula anglesa woodcock (becada en català), ja que aquest spaniel era utilitzat originalment per a la caça d'aquesta au. Es creu que aquesta raça és descendent de gossos conillers de la península Ibèrica ("Hispania") que també van donar origen a varis spaniels, tant francesos com anglesos. Es considera que va ser el duc de Marlborough qui va seleccionar a un tipus de spaniel bastant similar a l'actual. Els spaniel del duc tenien les orelles més llargues que els altres i el pèl era blanc amb taques vermelles i ataronjades. A partir d'aquests gossos, els criadors anglesos van continuar la selecció, fins a arribar a fixar l'estàndard definitiu el 1901. A la Federació Cinològica Internacional (FCI) està classificat amb el número 5, secció 2 del grup 8.

El cocker americà[modifica]

Als Estats Units, cap al 1800, es va començar a desenvolupar una varietat, avui considerada una altra raça descendent de la primera, anomenada cocker spaniel americà, reconeguda per la FCI el 1946 amb el número 167 (grup 8, secció 2). Com a trets més diferenciables de l'anglès cal destacar una mida menor en la mitjana de la raça, un morro més xato, uns ulls més enfonsats al crani (tot i que les òrbites acostumen a estar més sortides), un front més prominent i un pèl més llarg i abundant.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cocker spaniel anglès