Conflicte del Balutxistan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentConflicte del Balutxistan
Tipusconflicte Modifica el valor a Wikidata
Data1948 Modifica el valor a Wikidata
EstatPakistan i Iran Modifica el valor a Wikidata

El Conflicte del Balutxistan és un conflicte dels governs centrals del Pakistan i l'Iran amb les tribus balutxis, que es remunta a la independència del Pakistan.

Causes[modifica]

Tot i que el Balutxistan és ple de jaciments de gas, zinc, ferro i coure, la província és pobra. Pakistan fa una gran inversió a Gwadar, perquè voldria que fes d'enllaç amb l'Àsia central. La ciutat és plena de pakistanesos d'altres regions.

El curs del conflicte[modifica]

El primer aixecament es va produir després de la independència del Pakistan, el 1955. El segon i el tercer van durar des de 1958 a 1969. El quart, en què van morir 8.000 persones, va tenir lloc entre 1973 i 1977.

Pakistan acusa l'Índia de finançar 40 camps d'entrenament per a terroristes al Balutxistan.

Situació actual[modifica]

El cinquè alçament, que continua fins al dia d'avui, va començar el 1994. La causa de la revolta del Baluchistan Liberation Army, Baluchistan Liberation Front i el People's Liberation Army ("Exèrcit d'Alliberament de Balutxistan, Front d'Alliberament del Balutxistan i Exèrcit Popular d'Alliberament") és la política del govern.

Aquest conflicte va arribar a la matança de xinesos, així com un atac amb míssils contra l'aeroport de Gwadar L'Exèrcit d'Alliberament de Balutxistan, és, segones l'Exèrcit del Pakistan finançat pel govern de l'Afganistan.