Cortesognoïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralCortesognoïta

Agregat microcristal·lí marronós de cortesognoïta Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCaV₂(Si₂O₇)(OH)₂·H₂O
EpònimLuciano Cortesogno (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Molinello, Ne, Província de Gènova, Ligúria Itàlia
Classificació
Categoriasilicats
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 5,847 Å; b = 8,790 Å; c = 13,128 Å
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialcmcm
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2014-029
SímbolCtg Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La cortesognoïta és un mineral de la classe dels silicats que pertany al grup de la lawsonita. Rep el nom en honor de Luciano Cortesogno, professor de petrografia a la Universitat de Gènova (Itàlia).[2]

Característiques[modifica]

La cortesognoïta és un sorosilicat de vanadi de fórmula química CaV₂(Si₂O₇)(OH)₂·H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2014 i publicada en el mes d'agost de 2023.[2] Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. És l'anàleg de vanadi de la lawsonita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del departament de ciències de la Terra de la Universitat de Gènova, amb el número de registre: mo482.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba dins de lawsonita rica en vanadi en associació amb vanadiocarfolita, calcocita, quars, poppiïta, roscoelita, vanadomalayaïta i volborthita, en fusta silicificada allotjada en metacherts de minerals de manganès de la mina de manganès Molinello.[2] Aquesta mina està situada a la localitat de Ne, a la província de Gènova (Ligúria Itàlia), tractant-se de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cortesognoïta
  1. «Cortesognoite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 2 juliol 2021].
  2. 2,0 2,1 2,2 Ma, Chi; Carbone, Cristina; Belmonte, Donato «Cortesognoite, CaV2Si2O7(OH)2·H2O, a New Mineral from the Molinello Manganese Mine, Graveglia Valley, Italy». Crystals, 13, 9, setembre 2023, pàg. 1295. DOI: https://doi.org/10.3390/cryst13091295 [Consulta: 24 agost 2023].